Aan de ene zijde schroefdraad (binnendraad) om op de uitloop van de kraan te draaien en aan de andere zijde een aansluiting voor een klikkoppeling.
Een tapkraan heeft vaak een ¾ duims (26.4mm) maat. Dit word vaak aangeduid als: ¾” bu dr. Bu dr staat voor buitendraad, dat betekend dat het schroefdraad aan de buitenkant zit. Bij binnendraad (bi dr) zit deze aan de binnenkant.
Voorbeeld 1/2 duims binnendraad vind je vaak bij muurplaten t.b.v. een normale kraan wasmachinekraan een gaskraan en een douchemengkraan. 3/4 duims binnendraad vind je bijv. t.b.v. badmengkraan.
Hoe weet je of een kraan past? Om de juiste douche- of badkraan te kunnen kiezen, moet je de hartafstand (ook wel hart-op-hartafstand) meten. Je meet dan de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting van je kraan. De meeste kranen hebben een hartafstand van 15 cm.
In de meeste gevallen is de diameter 22mm. Echter in oude huizen met oude kranen kan het voorkomen dat u 19mm heeft. Om de diameter te meten kunt u een draaiknop er af halen (zie anders video 0:55) en een meetlint gebruiken om er achter te komen wat de diameter is.
Kijk naar de maat van de leidingen(meet de diameter van de leiding) en welke aansluiting er op de nieuw te monteren kraan zit, deze maat staat op de verpakking van de kraan vermeld.
Deze buisjes zijn 10 mm in doorsnede en afhankelijk van het merk kraan, zo'n 20 à 30 cm lang. De buisjes zijn gemaakt van zacht koper en kunnen met de hand gebogen worden of met gebruik van een buigtang 10 mm.
Schroefdraad aan een wasmachinekraan
De kraan heeft een aansluiting van G1/2″ voor de waterleiding en een G3/4″ aansluiting voor de slang naar de wasmachine. Dit zijn dus een cilindrisch buitendraad met diameter 1/2″ en een cilindrisch buitendraad met diameter 3/4″ volgens de BSPP standaard.
Voor het aansluiten van bijvoorbeeld een kraan, boiler of een toilet, gebruik je de flexibele slang (binnendraad x binnendraad) 3/8" x 1/2" 15 cm. Deze waterslang gebruik je binnenshuis en loopt van bijvoorbeeld de stopkraan in je muur naar de kraan in je wasbak.
Gebruik een schuifmaat om de diameter om de 1e, 4e en laatste volle draadgang op te meten. Als de diameter bij de een buitendraad oploopt, of bij een binnendraad afloopt, is er sprake van een conische draad. Als de diameter op de verschillende meetpunten gelijk is spreken we van een rechte draad.
De poorten van kranen hebben bijna altijd parallelle gasdraad (BSP ofwel British Standard Pipe). Dit type schroefdraad is de standaard voor leidingtechniek.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Kranen met een hartafstand van 15 cm hebben altijd een aansluitmaat van 3/4″. Over het algemeen worden 12 cm kranen met behulp van S-koppelingen aangesloten op een muurbeugel 12 cm met een 3/8″ (drie achtste) inwendige draad, en worden 15 cm kranen aangesloten op een muurbeugel met een 1/2″ binnendraad.
Daarin heeft een draadmaat van 1 duim (buitendraad) een buitendiameter van 33,25 mm en een kerndiameter van 30,29 mm. Voor 3/4 duims is dat resp. 26,44 en 24,12 mm. Voor 1/2 duims is dat 20,96 en 18,63 mm.
Zorg ervoor dat u voor het uitkiezen van de kraan de diameter van de wasbak/waskom heeft opgemeten. De uitloop vanaf de kraan moet ongeveer1 cmt. o.v. van de afvoer zijn verwijderd. Op die manier voorkomt u dat het water teveel zal spetteren.
Deze draad - vaak ook gasdraad genoemd - kom je vaak tegen op malleabele fittingen en appendages. BSP draad bestaat in 2 varianten, namelijk BSPP en BSPT. BSPP is rechte schroefdraad, de laatste P staat voor 'Parallel'. De draadmaat wordt vaak aangeduid met een 'G', bijvoorbeeld G 1/2”.
G 1/4 volgens DIN 3852-E is daarentegen ook in de hydrauliek een veel voorkomende toepassing. Vorm E betekent dat er achter de schroefdraad een contactvlak met groef zit, waar een gestandaardiseerde vlakke kunststof pakking kan worden gemonteerd.
Je moet de maten van je kraankop weten omdat niet elke adapter geschikt is voor alle kranen. Een van de mogelijkheden is het gebruiken van de Gardena Adapter voor binnenkranen. Deze adapter is geschikt voor kranen met M 22 binnendraad en M24 buitendraad.
Om de juiste douche- of badkraan te kunnen kiezen, moet je de hartafstand (ook wel hart-op-hartafstand) meten. Je meet dan de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting van je kraan. De meeste kranen hebben een hartafstand van 15 cm.
Elke kraan in huis sluit je op dezelfde manier aan. Het maakt dus niet uit of je een kraan op een spoelbak, een fonteintje of een gootsteen wilt aansluiten of vervangen. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een kraan met een waste-hendel (waarmee je de afvoerplug kunt sluiten en openen) vervangt.
Je bevestigt eerst de adapter op de schroefdraadgedeelte dat eerder op de kraan is geïnstalleerd. Vervolgens kun je op de schuifregelaar op de adapter duwen, zodat deze stevig vastgemaakt kan worden aan de binnenkraan. Daarna kun je aan het uiteinde van het koppelstuk de tuinslang koppelen.
Aansluiting normale buitenkranen
Er zijn twee maten op een buitenkraan die belangrijk zijn: de aansluiting naar de muur en de aansluiting op de kraan zelf. De aansluiting naar de muur is altijd 1/2″ of 3/4″.