Bouwen met duurzame materialen draagt bij tot een ecologisch huis.In de eerste plaats denken we dan vooral aan de juiste en kwalitatieve isolatie. Dat is de goedkoopste en eenvoudigste manier om te besparen op je energieverbruik. Gebruik isolatie dat dik genoeg is voor spouwmuren, hellend dak, binnenmuren en vloeren.
Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen over een laag energieverbruik. Maar ook over: gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers;een gezond binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie.
Een duurzame ecologische woning
Een huis dat gebouwd is met behulp van duurzame materialen en energie-efficiënte systemen, waardoor je op de lange termijn geld bespaart op energie- en waterkosten. Een huis waarin je je goed voelt, omdat het gezonde binnenlucht heeft en is ontworpen om je welzijn te bevorderen.
Het huis van de toekomst wordt dus opgetrokken uit duurzame materialen. Naast hout kun je dan ook denken aan bamboe. Of schapenwol (als isolatiemateriaal) of het recyclen van materialen als aluminium, plastic of zelfs betonpuin waar dankzij een Nederlandse innovatie CO2-neutraal cement van kan worden gemaakt..
Naast goede isolatie en efficiënte verwarmings- en koelsystemen zijn technologieën zoals zonnepanelen, energiemonitoren, LED-verlichting en waterbesparende apparaten onmisbaar voor een echt duurzaam huis.
1. Houtskeletbouw (HSB) HSB is de oudste bewezen en ook de meest gebruikte biobased bouwmethode ter wereld en wat ORGA betreft ook nog steeds koning. Het werken met een frame van houten balken, kolommen en spanten biedt een ongeëvenaarde vrijheid in ontwerpen en keuze van duurzame wandopbouw.
Hout wordt al jaren gebruikt in de bouw, en dat is ook niet voor niets. Hout is net als bamboe duurzaam omdat het natuurlijk materiaal is. Het gebruik van hout heeft veel voordelen, ook in duurzaam opzicht. Het groeit in principe relatief snel weer aan.
Je mag rekenen op een bedrag van 1700 euro per m2 voor een ecohuis. In totaal zal je daarom al snel 35.000 tot 50.000 meer kwijt zijn aan een woning die volledig duurzaam is.
Duurzame bouw kent vele voordelen: het is beter voor het milieu, grondstoffen worden bespaard, het is energiezuiniger en het is gezonder voor de bewoners en gebruikers van het pand. Duurzaam bouwen biedt diverse kansen voor de bouwsector.
Bouwmaterialen van de toekomst zijn natuurlijke bouw- en isolatiematerialen. Dit zijn materialen die groeien boven de grond als houtvezel, cellulose, stro, hennep, schapenwol en kurk. Het produceren van deze ecologische materialen kost veel minder energie dan bij beton, steen, staal of aluminium.
Bij duurzaam bouwen denkt men vaak alleen aan de eindfase, de gebruikersfase, waarbij de woning weinig warmte verliest en er energie wordt opgewekt. Maar bij ecologisch bouwen denkt men bij elke stap aan het milieu.
Bio-ecologisch bouwen is energie- en waterbesparend bouwen met zo weinig mogelijk petrochemische materialen of schadelijke stoffen in en rond het gebouw, rekening houdend met de draagkracht van de aarde en met de gerechtvaardigde behoeftes van huidige en toekomstige generaties wereldwijd (definitie Vibe).
Wat zijn ecologische bouwmaterialen? Ecologische bouwmaterialen bestaan uit zo goed als onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen met zo weinig mogelijk chemische additieven. De belasting voor het milieu is dus minimaal én ze hebben geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.
Houtskeletbouw: de snelste, handigste en vaak goedkoopste manier.
Vloeren van ecologische materialen zoals kurk, hout en bamboe hebben in theorie een lagere milieu-impact, maar dan wel alleen als ze uit duurzaam beheerde bossen komen. Let ook hier weer op het FSC- of PEFC-keurmerk. Voor tapijt kun je ook voor biobased materialen kiezen zoals vlas of katoen.
Deze bouwmethode staat bekend als een iets duurdere bouwmethode. Maar als je het vergelijkt met de bouw van een traditionele woning zie je dat de materialen, werkwijze en de energieprestatie van de woning net gunstig zijn voor je portemonnee. Houtskeletbouw is dus zeker een goede investering.
Houtskeletbouw is goedkoper dan traditionele bouw met bijvoorbeeld beton. Dat komt aan de ene kant, doordat hout als materiaal goedkoper is dan bijvoorbeeld beton. Daarnaast zijn er minder arbeidsuren nodig om HSB te plaatsen. Dat zorgt er voor dat HSB zo'n 20% tot 25% goedkoper is dan traditionele bouw.
Duurzaam bouwen is niet per se duurder dan niet-duurzaam bouwen. Door andere bouwwijzen en materiaalgebruik kan duurzaam bouwen soms goedkoper zijn. Daarnaast is van belang naar welke kosten wordt gekeken.
De nadelen
Je moet namelijk eerst een grote investering doen in bijvoorbeeld zonnepanelen en een goede isolering. De terugverdientijd varieert van zeven tot zeventien jaar. Bovendien vergt de winning van duurzame energie ook innovatie. Groene energie is daarom bij veel leveranciers duurder dan traditionele energie.