Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Veganisten eten en drinken alleen maar plantaardige producten, dus ook geen melk, yoghurt, eieren of honing. Maar veganisme gaat over veel meer dan alleen dat wat er (niet) op je bord ligt: veganisten gebruiken ook geen kleding, make-up en beautyproducten die dierlijke ingrediënten bevatten of getest zijn op dieren.
Waar een veganist dierlijke producten en het gebruik van dieren in de gehele levensstijl mijdt, geldt dit voor iemand die plantaardig eet niet. Iemand die plantaardig eet, legt namelijk de focus op producten die afkomstig zijn van planten, zoals fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden.
Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) zijn op dit moment zeer populair om te gebruiken bij de productie van vegan leer. PU en PVC bevatten geen dierlijke materialen en ook tijdens het productieproces worden er geen dierlijke materialen gebruikt.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel!
Voor veel mensen is het verrassend om te horen dat chips ook niet-vegan kan zijn. Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet.
Helaas kun je zowel leer als “vegan” leer niet wassen in de wasmachine. De wasvoorschriften hiervoor zijn een handwas op koud of lauw water. Voeg bij het water enkele paracetamol toe. Deze haalt de geur van zweet weg zonder dat je wasmiddel moet gebruiken.
De samenstelling van een dergelijk vegan leer is van nature nog niet zo sterk als dierlijk leer. Daarom mixen merken dit natuurlijke materiaal vaak met een plastic om het steviger te maken. Of er moet een extra laagje, een coating, overheen, die op dit moment nog niet geheel milieuvriendelijk gemaakt kan worden.
Vegan leer: kurk
Kurkleer is 100 procent vegan, natuurlijk, hernieuwbaar en recyclebaar. Het is een heel flexibel en tevens duurzaam materiaal. Het is waterafstotend, licht in gewicht en makkelijk schoon te maken.
Een veganist eet geen dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis, eieren, zuivel (o.a. melk, yoghurt, kaas) en honing. Daarnaast ook geen producten die dierlijke ingrediënten bevatten zoals weipoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk of eieren. Zij gebruiken verder geen materialen afkomstig van dieren, zoals leer.
Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn veganisten gezonder, maar of dit alleen door het veganistische dieet komt is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Chroom wordt gebruikt voor het looien van leer. Het gaat hier om Chroom III, een onschadelijke, zelfs voor het lichaam benodigde chroomsoort. Daarnaast bestaat Chroom VI of zeswaardig chroom. Dit is zeer giftig, zelfs al in kleine hoeveelheden.
Vegan schoenen zijn geproduceerd zonder dierlijke materialen. Oftewel, geen leer, suède of nubuck, maar wel rubber, appelschillen en karton. Zelfs de lijmsoorten die gebruikt worden en al het andere materiaal waar de schoen mee gemaakt wordt, is geheel diervrij.
Deze kunstleren zijn vaak vervaardigd uit polyurethaan (PU) met een micoporeuze structuur. Kunstleren die geen vocht opnemen zijn vaak vervaardigd uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan.
Sommige wasverzachters, zoals bijvoorbeeld die van Robijn, zijn niet vegan, omdat ze dierlijke vetten bevatten.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
Kleding met stukken (nep)leer: De stukken nepleer op je kledingstuk zou door de hitte van de droger kunnen gaan smelten en dan ben je nog veel verder van huis! Zijde: wederom een gevalletje te delicaat voor de intense hitte van de wasdroger.
Chupa Chups Lollipops fruit. De Bron Vegan marshmallows. Katja Zure matjes. Look-o-Look Zure matten, zowel aardbei als regenboog.