Recidive betekent letterlijk 'herhaling'. In het strafrecht gebruikt men recidive om te zeggen dat iemand bij herhaling misdaden pleegt. Een persoon die vaak met politie/justitie in aanmerking komt, noemt men een 'recidivist'. Een andere term is ook wel 'veelpleger'.
Recidief (Latijn: terug-vallen) is het opnieuw optreden van een ziekte, nadat deze een tijdlang verdwenen leek (in remissie was). Soms wordt ook het anglicisme relapse gebruikt. De term wordt vooral gebruikt voor soorten kanker en voor inflammatoire ziekten. Daarnaast wordt het gebruikt bij verslavingen.
Om recidive te voorkomen of te verminderen is soms een gedragstraining nodig. Gedragstraining heet ook wel gedragsinterventie. De gevangene leert bijvoorbeeld beter omgaan met agressie en impulsief gedrag. Een wetenschappelijke commissie toetst of deze training voor recidive gevangenen effectief is.
Iemand die na zijn straf weer strafbare feiten pleegt.
Allereerst kan recidive relevant zijn voor de afdoening van een geconstateerd strafbaar feit. Daarnaast kan recidive van belang zijn voor (de duur van) het voorarrest. Ook kan recidive leiden tot een hogere strafoplegging door de rechter.
Als iemand erg vaak recidiveert spreken we van een veelpleger. Zo iemand kan terecht komen in een Inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Om daar te belanden moet iemand in de afgelopen 5 jaar minstens 3 keer zijn veroordeeld. Het is nu voor de veelpleger onmogelijk om nog een strafbaar feit te plegen.
Recidive binnen twee jaar
Van de in 2017 veroordeelde volwassen daders recidiveert 26 procent binnen twee jaar. De recidive is vrijwel gelijk gebleven over de onderzochte periode. Van de jeugdige daders veroordeeld in 2017 recidiveert 35 procent binnen twee jaar. In de onderzochte periode is dit weinig veranderd.
[wet en recht] Term uit het strafrecht die slaat op de herhaling van het plegen van strafbare feiten. Iemand die meerdere keren achtereen zich schuldig maakt aan een strafbaar feit, is een recidivist. Recidive kan bij de beoordeling door de rechter leiden tot een hogere straf.
Iemand die na zijn straf weer strafbare feiten pleegt.
Hieronder vallen recreatie, luchten, bezoek, sport, arbeid, onderwijs, gebruik van bibliotheek en het recht op geestelijke en medische verzorging. De tijden buiten het dagprogramma brengt een gedetineerde door op cel.
De WW-uitkering stopt op het moment dat u gedetineerd wordt en bijvoorbeeld in de gevangenis, in een huis van bewaring of in een tbs-kliniek zit. U ontvangt hierover een brief van ons. Als u binnen 6 maanden weer vrijkomt, dan kunt u uw WW-uitkering weer opnieuw aanvragen via uwv.nl.
Een gevangene mag minimaal eenmaal per week 10 minuten bellen met iemand buiten de gevangenis. Dit vindt plaats op initiatief van de gevangene. Bellen kan alleen op afspraak en conform de regels van de gevangenis. Bellen doet een gedetineerde met een speciale gevangenistelefoon.
Afhankelijk van de plaats spreken we van een: lokaal herval (op dezelfde plaats als de eerste kanker) regionaal herval (uitzaaiingen in de lymfeklieren die het orgaan draineren dat werd getroffen door de oorspronkelijke kanker) herval op afstand, in een ander orgaan (uitzaaiingen in de lever, de longen, de botten, ...)
Kanker die zich opnieuw voordoet (recidief) na een periode waarin de patiënt geen enkel teken of symptoom (remissie) vertoonde. Men spreekt van lokaal recidief wanneer de kanker zich opnieuw voordoet in hetzelfde gebied van het lichaam als de oorspronkelijke plaats (primaire haard) van de tumor.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme.
Na de ondervragingen op de terechtzitting houdt de officier van justitie zijn requisitoir. Hierin zet hij de feiten op een rij, geeft zijn mening over het bewijs en eist op grond daarvan een bepaalde straf.
Reclassering Nederland voert uw toezicht uit in opdracht van justitie. Doel van het toezicht is voorkomen dat u een strafbaar feit pleegt. De meest voorkomende vorm van reclasseringstoezicht is toezicht opgelegd door de rechter in een vonnis. U krijgt dan een voorwaardelijk strafdeel.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad (als u ouder bent dan 12 jaar). Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
Meer dan een straf
Een gevangenisstraf weert een dader uit de maatschappij. Hij kan niet meer deelnemen aan het normale sociale leven, kent bijvoorbeeld geen gezinsleven, heeft geen inkomen en maakt zich ook niet nuttig voor de samenleving. Maar gedetineerd zijn doet meer met de veroordeelde.
Gevangenisstraf kan de kans op toekomstig crimineel gedrag ook op een meer indirecte manier beïnvloeden. Wanneer een gevangene in de gevangenis bijvoorbeeld een diploma haalt, en na zijn straf hierdoor een baan weet te vinden, zou dit er toe bij kunnen dragen dat deze persoon op het rechte pad blijft.
Het verhogen van een maximumstraf heeft als doel het afschrikken van crimineel gedrag. Dit wordt ook wel preventief straffen genoemd. De hoge straf moet namelijk het criminele gedrag zo onaantrekkelijk maken (kosten), dat het plegen van het delict in verhouding niet zoveel meer opbrengt (baten).
Recidive is het begaan van een nieuwe overtreding binnen drie jaar na al veroordeeld geweest te zijn door een politierechter. De overtredingen die voor deze regel van toepassing zijn, zijn de volgende: Rijden onder invloed van alcohol en drugs. Rijden zonder geldig rijbewijs.
Bedreiging met de dood in de wet
Bedreiging met de dood is strafbaar gesteld in artikel 285 Sr: “Bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht,, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.” Het gaat dan om een mondelinge bedreiging met de dood.
De maximale straf, is twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500. Wanneer de bedreiging schriftelijk gebeurt en de bedreigde voorwaarden worden gesteld, is de maximale straf 4 jaar gevangenisstraf. Bedreiging met een terroristisch misdrijf kan worden gestraft met een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.