In het kort Als zorgprofessional ben je mbo-verpleegkundige, verzorgende-IG of medewerker maatschappelijke zorg. Je kunt bij zorgvragers in het ziekenhuis, verpleeg-/verzorgingshuis, thuis, op een zorgboerderij of op een andere locatie aan het werk zijn.
Een zorgprofessional is iedere natuurlijke persoon die, in het kader van de zorg en ondersteuning die hij aanbiedt, betrokken is bij keuzes over gebruik, aanschaf, selectie en dergelijke van medische hulpmiddelen.
Als zorghulp of als assistent dienstverlening en zorg, help je je cliënten onder andere met het runnen van hun huishouden. Denk aan boodschappen doen, schoonmaken of bedden opmaken. Maar ook het maken van een wandeling met de cliënten of het helpen van de verzorgende of verpleegkundige kan bij je taken horen.
Wat is een zorgfunctie? Met een zorgverlener maakt u afspraken over de soort zorg die zij geven, de zorgfuncties. Bijvoorbeeld of het gaat over individuele begeleiding, groepsbegeleiding, persoonlijke verzorging, verpleging, vervoer, huishoudelijke hulp of logeeropvang.
Bacheloropleiding HBO Verpleegkunde (HBO-V)
Verpleegkundigen met een HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) komen in aanmerking voor zulke opleidingsplaatsen. Maar ook voor MBO'ers zijn er voldoende baan- en doorgroeimogelijkheden in de zorg.
Ook zonder zorgopleiding is het mogelijk! Voor verschillende functies in de zorg heb je geen opleiding of diploma nodig. Wat wel belangrijk is, is dat je hart hebt voor de cliënten.
Als je wilt werken in de zorg zonder diploma heb je verschillende mogelijkheden. Er zijn verschillende functies (vaak ondersteunend) waarvoor je geen diploma nodig hebt. Een goed voorbeeld hiervan is vakantiewerk in de zorg. Daarnaast zijn er functies waarin je leren en werken kunt combineren.
Je bent niveau 5 verpleegkundige als je een verpleegkundige opleiding op Hbo-niveau succesvol heeft afgerond. Je hebt bijvoorbeeld: een afgeronde opleiding HBO-V of HBO-MGZ.
om als helpende te mogen werken moet je minimaal het diploma Helpende MBO niveau 2 afgerond hebben. om als verzorgende IG te mogen werken moet je het diploma Verzorgende IG niveau 3 afgerond hebben. om als verpleegkundige te mogen werken moet je de opleiding MBO niveau 4 of HBO verpleegkunde afgerond hebben.
Het uurtarief zzp zorg 2021 was gemiddeld € 41 per uur; Dit jaar is het uurtarief zzp zorg 2022 gemiddeld genomen € 43 per uur.
Kelners en barmannen trekken aan het kortste eind. Zij verdienen zo'n 2.475 euro bruto per maand. Ook kappers en schoonheidsspecialisten, huishoudelijke hulpen, kassiers en ticketverkopers verdienen gemiddeld minder dan 2.600 euro per maand. De horeca staat zowel op één als op twee bij de slechtst betaalde sectoren.
Empathisch zijn en je goed kunnen inleven in de zorgvraag. Flexibel zijn en emotioneel stabiel. Respect hebben voor de wensen van cliënten en je kunt je verdiepen in de zorgvraag. Oplossingsgericht kunnen denken en kunnen inspelen op ontwikkelingen.
De verpleegkundige kan respect tonen voor de zorgvrager, ongeacht diens sociale of economische status, levensbeschouwing, opleiding, ras, sekse of leeftijd. Ze kan rekening houden met de waarden en normen, de wensen en gewoonten en de behoefte aan privacy en de gevoelens van de zorgvrager.
Professioneel betekent volgens het woordenboek 'het op een serieuze manier zijn werk verrichtend'. Als synoniemen worden genoemd: vakkundig en beroeps. Kennelijk heeft professionaliteit dus iets te maken met vakkundigheid in de context van het beroep dat wordt uitgeoefend.
Het zorgstelsel in Nederland wordt geregeld met 4 stelselwetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.
Uit het onderzoek blijkt dat er binnen de volgende vijf gebieden verbeterpunten nodig zijn: samenhang en afstemming, passende zorg, woonaanbod, ontlasting informele zorg en hulp(middelen) via de gemeente. 'In de keten van de ouderenzorg is het gebrek aan samenhang en afstemming een knelpunt.
Een-op-een-begeleiding (tutoring)
Bij een-op-een-begeleiding geeft een leerkracht/docent, onderwijsassistent/instructeur of een andere volwassene een leerling intensieve individuele begeleiding.
Het grote verschil zit dus vooral in de taken die een helpende (niveau 2) en een verzorgende (niveau 3) mag uitvoeren. Een verzorgende mag medicatie toedienen en een aantal lichte medische handelingen uitvoeren. Een helpende mag wel helpen met persoonlijke verzorging, maar mag niet assisteren bij medicijngebruik.
Waar in de opleiding tot verzorgende IG de focus ligt op ziekteleer, voeding & diëten en omgangskunde focust de opleiding tot verpleegkundige zich meer op medische basiskennis, verpleegtechnische handelingen en professionele communicatie.