Als je echt last hebt van overmatig zweten, is het beter om te kiezen voor een anti-transpirant. Dit type product moet, in tegenstelling tot de traditionele deodorant, 's avonds aangebracht worden omdat het enkele uren nodig heeft om in te werken. Bovendien moet het niet iedere dag aangebracht worden.
Zo lang mogelijk lekker ruiken? Ga dan voor een deodorant van Dove. De goede deodorants uit de 'Go Fresh' set beloven tot wel 48 uur bescherming. Bovendien bevatten de deo's van Dove geen alcohol, waardoor ze zacht zijn voor de huid.
De Power of Zen deo beschermt je extra tegen de geur van stress- en hormoonzweet. Naast natriumbicarbonaat bevat het ook zinkoxide dat een dubbele werking heeft tegen zweet door emoties, hormonen en stress. De geur van rozen en lavendel neutraliseert zweetgeurtjes niet alleen, het zorgt ook voor extra ontspanning.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Kies voor een deodorant zonder aluminium, zoals de deodorant van Loveli die ik zelf heb ontwikkeld. De werkzame stof tegen zweetgeurtjes is natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Je kunt zuiveringszout ook gewoon kopen bij de drogist of de toko en het poeder als deo gebruiken.
Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
Een spray is bovendien praktischer en sneller in het gebruik. De meeste mensen kunnen echter beter tegen een roller dan tegen een spuitbus. Een roller is veel vriendelijker voor de gevoelige huid. Daarnaast is een roller milieuvriendelijker, vanwege de drijfgassen in een spray.
Spray is minder effectief
Qua mildheid maakt het dus niet uit of je een deoroller of deospray gebruikt. Toch raad ik je aan om een goede roller of tube te gebruiken in plaats van een spray. Een van de redenen: de effectiviteit. Uit onderzoek blijkt dat slechts 11,4% van een spray de huid bereikt.
Zeer tevreden. Heel fijne geur en werkt prima! Ik ben iemand die snel zweet en heb daar met deze deodorant minder last van. Voordien testte ik telkens een nieuwe deodorant uit, dit is de eerste die ik meermaals blijf kopen.
Odorex Extra Dry Lotion is langer werkzaam dan een reguliere deodorant, slecht 2-3 maal per week aanbrengen volstaat. Is dit product schadelijk voor mijn huid? Nee, Odorex is niet schadelijk voor de huid. De werking van het actieve bestanddeel van Odorex berust op het afsluiten van de zweetklieren onder de oksels.
"Er zijn soms ook medische oorzaken waardoor je meer gaat transpireren. Zo kun je extra zweten door bepaalde medicijnen. Ook diabeten, vrouwen in de overgang of mensen met overgewicht zweten vaker of meer." "Daarnaast zie je ook vaak dat mensen die stoppen met drugs of alcohol meer zweten.
Deodorant versus antitranspirant
Een deodorant maskeert alleen de geur van zweet, terwijl een antitranspirant het zweten zelf tegengaat. Dit laatste middel doet dat door de zweetklieren te blokkeren met aluminiumzouten, waardoor het zweten wordt afgeremd.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Deo gebruiken op een natte huid
Anti-perspirants en deo's werken het beste op een droge huid. Dus als je net uit de douche komt of al zweterig bent, werkt het minder goed.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
De precieze oorzaak is niet helemaal bekend. In sommige gevallen zijn medicijnen (zoals bepaalde hormoonpreparaten en slijmverdunners) de oorzaak. Vaak en veel gekruid eten, overmatig koffie drinken en veel roken kunnen het zweten verergeren. Stress is ook een veel voorkomende oorzaak.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!