Lactulose, lactitol, macrogol, magnesiumhydroxide en sorbitol kunnen in de geadviseerde doseringen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. De voorkeur gaat uit naar lactulose, macrogol en lactitol. Deze middelen worden niet of weinig opgenomen vanuit het maagdarmkanaal.
Is obstipatie gevaarlijk? Nee, in principe is obstipatie vooral vervelend, oncomfortabel en niet zo gezond. Het kan vervelende gevolgen hebben zoals, onfrisse adem, buikpijn en aambeien, maar gevaarlijk is het niet.
De baarmoedermond bevindt zich in de vagina. Door mechanische druk kunnen deze cellen snel gaan bloeden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), persen (bij moeizame ontlasting), lichamelijke belasting en/of veel hoesten, niezen of braken.
Als je zwanger bent kun je last hebben van veel ontlasting, maar ook obstipatie is een veelgehoorde klacht. Gelukkig hebben niet alle zwangeren daar last van. De meeste vrouwen houden gewoon hun eigen patroon. Wat we ook vaak horen is dat vrouwen tijdens de zwangerschap wat dunnere ontlasting hebben.
Zorg dat u genoeg drinkt (1,5 tot 2 liter per dag) als u deze middelen inneemt, anders kan de verstopping erger worden. Als de natuurlijke vezels niet genoeg helpen, kunt u lactulose of macrogol gebruiken. Ook deze medicijnen zorgen voor meer vocht in uw darm. Daardoor wordt uw poep zachter.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet. Ook kan het zijn dat u met de vingers moet helpen om de endeldarm leeg te maken.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Bij obstipatie (verstopping) heb je minder dan 3 keer per week ontlasting. Je kunt ook buikpijn of buikrampen hebben, pijn bij het poepen en je ontlasting kan hard en droog zijn. Tijdens je zwangerschap, en vooral in het tweede en derde trimester, kun je hier last van hebben.
Er verandert veel in je lichaam. Je baarmoeder wordt steeds groter en uiteindelijk rekken de banden waar je baarmoeder in hangt op, wat vaak bandenpijn veroorzaakt. Door het groeien zitten je darmen eigenlijk in de weg, wat kan resulteren in een gespannen, opgezette buik en darmen die een beetje van slag zijn.
Kan obstipatie kwaad? Kortdurende obstipatie kan in beginsel geen kwaad, maar is vaak wel bijzonder vervelend. Wanneer de ontlasting eenmaal volgt, is deze droog en daardoor hard. Hierdoor kan de stoelgang als pijnlijk worden ervaren.
Onvoldoende drinken en vezelarme voeding kunnen een negatieve invloed hebben op de stoelgang. Samen met onvoldoende bewegen kan dit leiden tot harde ontlasting.
Voor volwassenen geldt dus een maximale dosering van 1 eetlepels per dag, voor kinderen maximaal 1-2 theelepels per dag, tenzij de arts anders adviseert.
Voelt u aandrang voor ontlasting, ga dan meteen naar het toilet. Zorg dat u ontspannen op het toilet zit met uw voeten op de grond, de kleding goed naar beneden en uw rug iets bol. Ontspan de bekkenbodemspieren zodat de ontlastingsreflex kan beginnen. Komt de ontlasting niet, adem dan een aantal keren rustig in en uit.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Het eerste trimester van de zwangerschap is ongetwijfeld het zwaarste, zeker op het werk. Vermoeidheid, misselijkheid, stress … De typische kwaaltjes maken het moeilijk om het een hele dag vol te houden. We geven graag advies over hoe je bij een prille zwangerschap je dagen op het werk doorkomt.
Zo is er ruimte voor je baarmoeder, die enorm groeit tijdens je zwangerschap. Alleen al in de eerste 12 weken wordt zij al 2x zo groot! Hierdoor komt je baarmoeder zo rond die 12 weken net boven het schaambeen uit. Als je plat op je rug gaat liggen, kun je dit (misschien!)
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.