Tradities van Samhain bleven, zoals het dragen van vermommingen om jezelf te verbergen voor de zielen die door je huis dwalen. Men zegt dat pompoenen met enge gezichten bedoeld waren om geesten te verjagen. En net zoals de andere tradities, bleef de pompoen dus symbool voor Halloween zoals wij het nu kennen.
Waarom snijden we pompoenen uit met Halloween
Het uitsnijden van pompoenen heeft zijn oorsprong in het Ierse gebruik om "Jack of the Lantern" af te weren, een rondzwervende ziel. Tegenwoordig is het een creatieve en leuke traditie om je huis te versieren voor dit feest.
Samhain was een magische dag. Volgens de legende hing de zon dan op zijn laagst en kon ze zelfs binnendringen in de onderwereld. De sluier tussen de wereld van de levenden en die van doden was dan op zijn dunst. Hij was zelfs zo dun dat de geesten konden ontsnappen uit de onderwereld en zich onder de levenden mengden.
Een jack-o'-lantern (soms ook gespeld als Jack O'Lantern) is een typische decoratie voor Halloween, bestaande uit een uitgeholde pompoen waarin een eng gezicht is gesneden.
De jack-o'-lantern is vernoemd naar Stingy Jack
Met ernaast een zilveren kruis. Iedereen weet dat duivels niets meer kunnen als er een kruis in de buurt is, dus Satan zat vast in zijn muntgedaante. Jack beloofde de duivel vrij te laten, als hij zou beloven Jack een jaar lang met rust te laten.
Tradities van Samhain bleven, zoals het dragen van vermommingen om jezelf te verbergen voor de zielen die door je huis dwalen. Men zegt dat pompoenen met enge gezichten bedoeld waren om geesten te verjagen. En net zoals de andere tradities, bleef de pompoen dus symbool voor Halloween zoals wij het nu kennen.
Jack was gedoemd om eeuwig rond te zwerven. De duivel gooide Jack wel nog een brandend kooltje achterna. Dat stak Jack in de knol die hij net aan het eten was. Zo zwierf hij voortaan rond met een zelfgemaakte lantaarn, de Jack-o'-lantern.
Dit is de mat gekleurde licht oranje, grote pompoen die vaak wordt gebruikt om uit te hollen en griezelige gezichten in te snijden met Halloween. Maar hij is ook gewoon eetbaar. Deze pompoensoort is echter niet erg uitkomend van smaak. Het zit zelfs zo: hoe groter de pompoen is, hoe minder smaak hij heeft.
De wortels van Halloween liggen waarschijnlijk bij het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober op de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar.
'Jack O'Lantern' is ook eetbaar. De plant heeft een sterk rankende groeiwijze.
Duizenden jaren geleden vierden de Kelten (Ierland) op 31 oktober oudejaarsavond. Zij geloofden dat die avond de geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten. De uitgeholde pompoen met het lichtje erin en de griezelig verklede kinderen zijn dan ook het symbool van 'dolende ziel'.
Halloween heeft géén christelijke oorsprong
Maar wij weten uit ervaring dat er met de geestelijke wereld niet te spotten valt. Waar wij bijvoorbeeld kunnen denken: 'leuk, gezellig horror kijken', daarvan weten wij dat deze dingen niet allemaal verzonnen zijn. Ze hebben niets met God te maken, maar alles met de vijand.
Samhain (uitspraak: /ˈsˠaunʲ/, /ˈsavɯɲ/, saunj) is het Keltische nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond rond 31 oktober, maar aangezien de Kelten een maankalender gebruikten loopt deze niet helemaal gelijk met de meer gebruikelijke lunisolaire kalender en varieert de absolute dag dus in deze laatste kalender.
De naam voor dit griezelige feest is afgeleid van All Hallow's Eve. Dit is de avond vóór Allerheiligen of All Hallows' Day, een nationale feestdag van het katholieke geloof. Op deze feestdag herdenken katholieken de heiligen en martelaren.
Halloween was Keltisch nieuwjaar
"Rond 800-900 v. Chr. hielden de Kelten rond 31 oktober nieuwjaar. Ze noemden het feest 'Samhain' en vierden het einde van de oogsttijd en de zomer.
Halloween is zo'n soort feest. In Nederland is het vrij nieuw, net als Valentijn. Het is overgenomen uit Amerika, maar komt oorspronkelijk uit Engeland. Allerheiligenavond werd afgeschaft als kerkelijk feest, maar thuis bleven de mensen het gewoon vieren.
Dat komt doordat Halloween van origine óók een katholiek feest was, namelijk de vooravond van Allerheiligen, All Hallow's Eve. De katholieke traditie kent verschillende 'bedelfeesten', vaste momenten in de donkere dagen van het jaar waarop kinderen en armen langs de deuren mochten trekken voor een aalmoes.
Daarom is het belangrijk om je pompoen koel, droog en donker te bewaren. Plaats hem overdag onder een afdakje uit de zon, in je schuur of op een koele, droge en donkere plek binnenshuis. 's Avonds kun hem dan gewoon weer met een lampje erin buiten zetten. Zo kun je nog wat langer genieten van je mooie pompoen.
Teken met een permanent marker een gezicht op de pompoen. Snijd met een klein mesje het gezicht voorzichtig uit de pompoen. Haal de stukken rustig los en boen de stift van de pompoen af. Zet een waxinelichtje in de pompoen en steek deze aan met behulp van een aansteker.
Er zijn weer volop Halloween pompoenen! Variërend in prijs van 3 tot 10 euro. We hebben ook diverse Halloween artikelen te koop.
Halloween vindt plaats in de nacht van 31 oktober op 1 november. Dan kleuren de etalages overal zwart en oranje, de kleuren die symbool staan voor de dood en het einde van de oogsttijd. Mensen vanuit het hele land reizen naar Londen toe, verkleed als heks, vampier of zombie.
Pompoenen, nu een vast onderdeel van Halloween, zijn een typisch Amerikaanse toevoeging aangezien ze niet bekend waren in Europa. De traditie van de Jack-O'-Lantern komt er wel vandaan. Volgens dit verhaal uit de Ierse folklore was er een man die Jack heette en bekend stond als dronkeman en trickster.
Pas rond 1950 is het feest ontstaan zoals wij het nu kennen. De avond voor Allerheiligen (Engels: All Hallows) werd beter bekend als All Hallows' Eve en later als Halloween. Vanuit Amerika verspreidde deze nieuwe traditie zich en werd het ook een populaire feestdag in Europa.
De pompoen behoort tot de komkommerfamilie, net als meloenen, augurken, courgettes en komkommers, en is een verzamelnaam voor heel veel soorten.