30 augustus 2021: Het Pentagon bevestigt dat de laatste Amerikaanse militairen Afghanistan per vliegtuig hebben verlaten. De twintig jaar die ze in Afghanistan hebben doorgebracht, hebben de Amerikanen bijna 2.500 levens en meer dan 2 biljoen dollar (1,7 biljoen euro) gekost.
In totaal ging het om een bedrag van 245,5 miljoen dollar. In het conflict in Afghanistan zijn door alle partijen meer dan 46.000 burgers gedood.
In totaal werden 2.455 Amerikaanse militairen gedood in de oorlog in Afghanistan. Dat cijfer omvat de 13 Amerikaanse troepen die werden gedood door IS-K bij de aanval op de luchthaven van Kabul op 26 augustus 2021.
Kosten. Tot 13 juni 2006 werd door het Amerikaanse Congres meer dan 320 miljard dollar gereserveerd voor de Irakoorlog. Dit is meer dan 2300 dollar per Amerikaanse belastingbetaler, en meer dan 200 miljoen dollar per dag. Ongeveer 4,5 miljard pond werd uitgegeven door het Verenigd Koninkrijk in Irak.
"Er waren nog maar 2500 Amerikanen in Afghanistan en er was al tijden niemand gesneuveld.
Wanneer de Russen de invasie voortzetten zal deze naar schatting zorgen voor een kostenpost van $20 miljard per dag.
De oorlog in Afghanistan begon in 2001 en eindigde bijna 20 jaar later, in 2021. De oorlog in Afghanistan was een direct gevolg van de aanslagen van 11 september op meerdere doelen in de Verenigde Staten. Het was de langste oorlog waaraan de Verenigde Staten heeft deelgenomen.
Twee Nederlandse militairen kwamen door aanslagen om het leven. Vanaf 2014 heeft Nederland militairen uitgezonden naar Irak om de Irakezen en de Koerden te ondersteunen in hun strijd tegen de Islamitische Staat (IS).
Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat er in Oekraïne al 15.000 Russen zijn gesneuveld. Oekraïne houdt het op bijna 40.000.
Pas na tien jaar oorlog, waarbij 15.000 Russische soldaten en meer dan een miljoen Afghanen het leven lieten, trok de Sovjet-Unie zich terug, een verdeeld en verwoest land achterlatend. De oorlog werd het Vietnam van de Sovjet-Unie genoemd, en heeft er in hoge mate toe bijgedragen dat de USSR de koude oorlog verloor.
Vanaf 1 januari 2015 nam Nederland deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Deze missie had tot doel de Afghaanse politie en het Afghaanse leger verder op te bouwen, zodat die op de langere termijn zelfstandig de veiligheid in het land zouden kunnen handhaven.
Nederlandse militairen hielpen van 2002 tot 2021 mee aan de veiligheid in Afghanistan. Ze werkten vooral in de provincie Uruzgan en later in Kunduz. Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support.
Officieel moesten de Afghanen de interventie van de Sovjet-Unie betalen met grondstoffen. Meer dan 600.000 Sovjettroepen werden in totaal naar het land gestuurd, waarvan 14.751 stierven. Vrouwen werden uit Russische helikopters gegooid en hele dorpen werden vernietigd.
De Verenigde Staten gaven in 2021 het meeste geld uit aan defensie: 801 miljard dollar (742 miljard euro). Dat stond in dat jaar gelijk aan 3,5 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. In 2020 waren de defensie-uitgaven in de VS nog goed voor 3,7 procent van de totale economie van het land.
Afghanistan is een van de armste landen ter wereld. 40% van de Afghanen leeft in extreme armoede.
In de afgelopen week zijn 500 stuks Russisch materieel (waaronder 157 tanks, 5 vliegtuigen en helikopters, en 151 infanterievoertuigen) verloren gegaan. Hiermee komt het totale verlies aan Russisch materieel boven de zesduizend stuks uit. Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Oryx Spioenkop.
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
Eind vorige maand kwamen de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten MI5 en CIA met een eigen schatting van het aantal Russische militaire slachtoffers. Zij houden dat op 15.000. Dit omvat zowel gesneuvelden als gewonden, omdat die laatsten immers ook niet meer kunnen vechten.
Nederlandse F-16's waren in 2018 bijna dagelijks actief boven Irak en Oost-Syrië. Dit gebeurde samen met andere landen. Ze ondersteunden de troepen op de grond en zetten geregeld hun wapens in, vooral in Oost-Syrië.
Nederlandse militairen waren tussen 2002 en 2021 achtereenvolgens werkzaam in de Afghaanse provincies Kabul, Baghlan, Kandahar, Uruzgan, Kunduz en Balkh, met als doel onder andere stabiliteit te brengen en het veiligheidsapparaat, het leger en de politie op te bouwen.
Deze missie eindigt 11 september 2021. Als bondgenoot is Nederland vanaf het begin betrokken bij verschillende missies om Afghanistan een veiliger land te maken. Ruim 30.000 Nederlandse militairen zetten de afgelopen 20 jaar voet op Afghaanse bodem.
De productie van windmolens en zonnepanelen is namelijk afhankelijk van koper, en we hebben lithium en kobalt nodig om batterijen te produceren voor bijvoorbeeld smartphones en elektrische auto's. Afghanistan bezit die materialen in overvloed, net als zogenaamde 'zeldzame aardmetalen'.
De taliban streefden naar internationale erkenning van hun regering. Het emiraat werd echter alleen door Pakistan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten als wettige regering erkend.
Afghanistan bezit belangrijke grondstoffen als lithium, kobalt, ijzererts, koper en goud. De Amerikanen zagen veel potentie in Afghanistan als grondstofexporteur. Maar de markten kwamen nooit van de grond vanwege de onveiligheid.