Het marktaandeel van de iPhone op de Nederlandse smartphonemarkt is verder gegroeid. Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.
Apple heeft in het afgelopen kwartaal een marktaandeel van 22 procent gehaald op de smartphonemarkt. Daarmee heeft Apple concurrent Samsung weer ingehaald. Dankzij de grote vraag naar de iPhone 13 is Apple weer de koploper op de wereldwijde smartphonemarkt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Canalys.
Omdat zo veel merken smartphones op Android draaien, heeft Android de meeste gebruikers. Wereldwijd is dat zelfs 72% van alle smartphones, met 27% voor iOS. In Nederland is het verschil iets minder groot: Android heeft 61% gebruikers en iOS 38%.
Uit een trendanalyse van StockApps blijkt dat Apple de laatste jaren marktaandeel van Google's os afsnoept. In juli 2018 was het aandeel van Android 77,32 procent en dat van iOS 19,4 procent. In januari 2022 was Android met bijna 8 procent gezakt tot 69,74% en iOS met ruim 6 procent gestegen tot 25,49%.
Apple belooft dat een iPhone-accu na 500 laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft. Omdat je niet elke dag de iPhone-batterij volledig zult laten leeglopen en weer opladen, zul je na ongeveer twee jaar intensief gebruik de eerste slijtage gaan merken.
Niet te warm.
Want dan loop je het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast. Dat betekent dat je device na het opladen minder lang blijft werken dan de specificaties aangeven. De gevolgen zijn mogelijk nog groter als je je device bij hoge temperaturen oplaadt.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Het grootste voordeel van iOS is dat het systeem erg veelzijdig is, omdat het erg goed in elkaar zit. Een iPhone heeft erg veel functies, om nog maar te zwijgen over de 1 miljoen apps die beschikbaar zijn voor het toestel. Je kunt gerust stellen dat een iPhone de veiligste smartphone ter wereld is.
Apple verscheepte afgelopen kwartaal een recordaantal van ruim 90 miljoen iPhones. Daarmee had Apple een marktaandeel van ruim 23 procent, meldt onderzoeksbureau IDC.
Door personeelstekort kan er minder geproduceerd worden, waardoor er schaarste heerst. En schaarste voert de prijs op, zoals dat in marktwerking gaat. Bovendien is er bij de productie sprake van stijgende energiekosten, wat het fabriceren van een iPhone ook weer duurder maakt.
Meer veiligheid door overstap van Samsung naar iPhone…
Het belangrijkste om te weten als je van Samsung naar iPhone overstapt, is dat iOS veel strenger beveiligd en gereguleerd is dan Android. Voor gebruikers is dat aan de ene kant prettig. Ze hebben altijd dezelfde ervaring op iPhones.
Samsung Galaxy S22 Ultra
De Samsung Galaxy S22 Ultra is misschien wel de beste en krachtigste smartphone ter wereld op dit moment.
Informatiebeveiligingsbedrijven zijn het er unaniem over eens dat Apple-apparaten veiliger zijn dan Android-apparaten. Volgens een rapport van Forbes, richt 97 procent van de smartphone malware zich op Android-telefoons. Android-telefoons krijgen malware en virussen in het bijzonder binnen via app stores.
Conclusie. Of iOS of Android voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Waar iOS erg gebruiksvriendelijk is, heb je met Android de mogelijkheid om je toestel te personaliseren. Verder ben je met iOS minstens 5 jaar lang verzekerd van snelle software- en beveiligingsupdates.
Het besturingssysteem sluit naadloos aan op de producten van Apple. Een nadeel van iOS is dat het alleen voor Apple beschikbaar is en de producten van Apple relatief duur zijn. Daarnaast is er weinig vrijheid in het aanpassen van apps. Google Android is een goedkopere optie en wordt door meerdere merken gebruikt.
De iPhone 13 heeft dus een hogere resolutie. Kijkend naar de verversingssnelheid van beide telefoons heeft de Samsung S22 de hoogste snelheid, namelijk 120 Hz, terwijl de verversingssnelheid van de iPhone 13 60 Hz is. Dit betekent dat je met de S22 net wat sneller kunt switchen tussen al jouw favoriete apps.
De prestaties op beide telefoons zijn, net als bij de hoofdcamera's, erg vergelijkbaar. iPhone levert net iets meer contrast dan de Galaxy-telefoon. Bij de Galaxy zie je daardoor ietsje meer details in de schaduwen. Wederom een kwestie van smaak!
Op papier is die van de Galaxy S21 5G groter, met 4000 mAh. Die van zijn concurrent heeft een inhoud van 2815 mAh. In de praktijk is de indrukwekkende batterijduur vergelijkbaar, omdat iOS zuiniger in gebruik is. Concreet betekent dit dat je jouw telefoon makkelijk een hele dag kunt gebruiken.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.