Roosteren kan met of zonder olie. In beide gevallen mag de temperatuur niet te hoog zijn. Zorg ervoor dat de bakplaat goed heet is voordat je er aardappels, groente, fruit, vlees of vis op legt. Controleer tussendoor regelmatig of het product goed geroosterd en gaar is.
De grillstand gebruik je voor het gratineren van je gerecht, om groenten te roosteren, een visje te grillen of crème brûlée een mooi gekarameliseerd suikerlaagje te geven. Soms kun je een ovenschotel nog een extra kick geven door een paar minuutjes de grillstand aan te gooien.
Grillen is een vorm van roosteren. Het grote verschil is dat grillen niet het zelfde is als barbecueën maar het bruin en gaar maken van producten met behulp van sterke stralings- of contactwarmte tussen de 150 – 250 graden Celsius.
Grillen is het op hoge temperatuur dichtschroeien en eventueel gaar maken van vlees, vis of groente. Gegrild eten krijgt hierdoor een volle, soms rokerige smaak. De warmte is afkomstig van een gloeiende grill in een oven, een hete contactgrill (de Tefal OptiGrill Elite bijvoorbeeld), een grillpan of een barbecue.
Hoe rooster je vlees in de oven? Het vel wordt eerst ingesmeerd met sesamolie of vet, waarna het vlees even geschroeid moet worden in een oven of boven open vuur, zodat er zich een korstje kan vormen. Vervolgens wordt het vlees langzaam geroosterd tot het gaar is.
Plaats het rek onderin (net onder het midden) van de oven. Als je meer dan één pan op het rooster hebt staan, draai de pannen van de voorkant naar de achterkant ongeveer halverwege de baktijd. Uitzondering: Als je een dunne laag bakt voor bijvoorbeeld een Swiss roll, dan kan deze gewoon in het midden van de oven.
Controleer het vlees net zoals op een barbecue en draai het een keer om terwijl het gaart. De meeste grilgerechten zijn in 8-10 minuten klaar, dus door het vlees na 4-5 minuten om te draaien, zorg je ervoor dat beide kanten gelijkmatig koken.
Door het roosteren van groente creëer je veel meer smaak dan wanneer je ze kookt. Vergelijk een gekookt spruitje maar eens met een geroosterde uit de oven of pan; dikke kans dat veel mensen de eerste niet lusten, en de tweede gulzig verorberen.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Een streep staat voor het verwarmingselement, de ventilator is hetelucht, en de kartel-streep staat voor de grillfunctie.
Wanneer gebruik je boven en onderwarmte (oven)?
Bij een heteluchtfunctie (ventilator icoontje) blaast een ventilator hete lucht door de oven heen. Deze functie zorgt ervoor dat de oventemperatuur overal gelijk is. Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit.
Een gezond rooster houdt rekening met het bioritme van de mens, door periodes van rust in te bouwen tussen de diensten en afwijkingen te voorkomen. Het helpt ook om het rooster ruim van tevoren bekend te maken. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en is de balans tussen werk en privé gemakkelijker te bewaken.
Hanteer dan de volgende vuistregel: 175 graden is een goede temperatuur om noten te roosteren. Noten die zachter zijn van textuur (zoals pistache, pecan of walnoten) hebben ongeveer 6 tot 8 minuten nodig, noten met een hardere textuur zullen 8 tot 10 minuten nodig hebben.
Antwoord: Over mineralen en spoorelementen hoef je je geen zorgen te maken. Die kunnen goed tegen verhitting en gaan niet verloren door het grillen. Vitaminen in de groenten echter wel. Over het algemeen geldt dat hoe langer ze worden verhit en hoe meer ze worden versneden, hoe meer vitaminen er verloren gaan.
Veel ovens hebben warmte-elementen onder- en bovenin, dus waar je het rooster plaatst is erg belangrijk voor je gerecht. Je pizza en geroosterde groente kan bijvoorbeeld beter onderin, zodat de bodem lekker warm wordt. Lasagne en ovenschotels kunnen juist beter bovenin zodat de bovenkant mooi bruin kleurt.
Is grillen altijd gezond? Het antwoord is nee. Hét grote gevaar van grillen is dat voedingsmiddelen verbranden door de hoge temperatuur. Daardoor kunnen ze schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK's bevatten.
De temperatuur varieert tussen de 150-200°C. Dikkere stukken moet je op een grotere afstand van de hittebron of bij een lagere temperatuur grilleren. Door een te hoge temperatuur zal een dik product te bruin worden en zal het een te harde, droge korst krijgen voordat het binnenste deel gaar is.
Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat. Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven.
Het werkt eigenlijk heel simpel: verwarm je oven voor op 180 graden en bedek een (eventueel met bakpapier beklede) bakplaat met een laag kokosrasp. Rooster in de oven en wanneer de kokos begint te kleuren, haal je de plaat eruit. De plekken waar de rasp het snelst bruin is geworden, daar is je oven het heetst.
Extra knapperig
Gelukkig zijn ovenfrietjes even krokant en veel minder vet dan de gefrituurde variant. Zijn jouw ovenfrieten niet zo knapperig als je zou willen? Dan is een geperforeerde bakplaat de ideale oplossing.
Grillen is één van de barbecuetechnieken. Grillen doe je op een hogere temperatuur, zeg 190 tot 200 graden, en is geschikt voor kleinere stukken vlees zoals hamburgers, worsten, steaks en saté.
Zo doe je het: verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Smeer het te grillen product (bijvoorbeeld een moot vis) in met wat olie. Leg het dan op het rooster, vlak onder het grill-element.