Op 6 juni 1944 probeerden Amerikaanse troepen de kust van Omaha Beach te bereiken, het begin van operatie Overlord. Het was het startschot van D-Day: de geallieerde invasie in het door Duitsland bezette West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar Omaha Beach, een van de vijf invasiestranden
De stranden van Omaha bleken voor de troepen van de 1e en 29e Airborne Divisie een zware opgave. De eerste aanvalsgolf was met veel geweld afgeslagen, de tweede lading troepen ontdekte dat het strand vol lag met gewonden, doden en vernietigd materieel.
Amerikaanse verliezen: 24.126 man: 3082 gedood, 13.121 gewond en 7959 vermist. Britse verliezen: 13.572 man: 1842 gedood, 8599 gewond en 3131 vermist . Canadese verliezen: 2815 man: 363 gedood, 1359 gewond en 1093 vermist. Over het aantal Duitse slachtoffers zijn geen betrouwbare cijfers beschikbaar.
De invasie over zee werd voorafgegaan door bombardementen en luchtlandingstroepen. Het merendeel van de deelnemende oorlogsschepen was Brits en Amerikaans. De invasievloot werd aangevuld met schepen van de Canadese, Franse, Griekse, Nederlandse, Noorse en Poolse marine.
Hoewel de locaties niet zo heel ver van elkaar liggen, was het verschil tussen deze twee stranden tijdens D-Day groot. Cijfers zeggen in dit geval veel; op Utah sneuvelden tweehonderd soldaten, terwijl op Omaha ruim drieduizend Amerikanen de dood vonden, waarvan tweeduizend in de eerste twee uur.
Omaha Beach was de geallieerde codenaam en thans ook de lokale naam voor een van de vijf (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) landingszones voor de Landing in Normandië op 6 juni 1944. Het strand is ongeveer vijf kilometer lang, van Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer.
Operatie Overlord (1944) was een militaire operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het plan werd bedacht door de leiders van de militaire geallieerde top, onder leiding van de Amerikaanse generaal Dwight D.Eisenhower .
Door het hoge wolkendek konden de vliegtuigen niet goed verzamelen en raakten ze elkaar direct na het opstijgen al kwijt. Een flink aantal bommenwerpers brak hierdoor een kwartier na opstijgen de missie af. Toen de bommenwerpers nog boven de Noordzee zaten werden ze al aangevallen door Duitse jagers.
Nederlandse bijdrage aan D-Day
Duizenden militairen, voertuigen, schepen en vliegtuigen zetten op 6 juni 1944 de bevrijding van Europa in gang. De kleine maar niet onverdienstelijke Nederlandse bijdrage aan D-day zelf bestaat uit een aantal schepen en vliegtuigen. Later komt de Prinses Irene Brigade in actie.
Op 6 juni 1944 begint kort na middernacht D-Day, een enorme militaire operatie. Meer dan 5.000 schepen vervoeren 150.000 geallieerde soldaten en 1.500 tanks naar de kust van Normandië in Frankrijk. Twee jaar lang is achter de schermen gewerkt aan 'Operatie Overlord'.
De Duitsers verloren in die dagen 900 locomotieven en 12.000 treinwagons. Ze moesten bijna 30.000 mensen inzetten om de spoorwegen te herstellen. De meeste bruggen over de Seine werden vernietigd. Bovendien werden vrijwel alle Duitse radarstations in Frankrijk en België uitgeschakeld.
Als dat mislukt was, zou dat tot veel spanningen hebben geleid.'' Een groter deel van Europa zou dan achter het IJzeren Gordijn zijn verdwenen, vermoedt hij. ,,Nederland niet, maar wel delen van Zuid- en Oost-Europa.'' Ook Mak denkt dat het IJzeren Gordijn zonder D-Day wat westelijker had gelegen.
Het Duitse leger tekende in de nacht van 6 op 7 mei 1945 de onvoorwaardelijke overgave aan de geallieerden in het Franse Reims. In de nacht van 8 op 9 mei werd in Berlijn eenzelfde soort document ondertekend waarin het Duitse leger zich overgaf aan de strijdkrachten van de Sovjet-Unie.
De slag om Normandië (6/6/1944 tot 25/08/1944) eiste zo'n 425.000 slachtoffers waarvan 209.000 geallieerden met ongeveer 37.000 gesneuvelde grondtroepen en 16.714 gesneuvelde luchttroepen. 83.045 van die 209.000 waren grotendeels Britse, Canadese en Poolse troepen. 125.847 waren Amerikaans.
Aan het einde van D-Day waren op Utah Beach ongeveer 20.000 manschappen en 1.700 voertuigen geland, met ongeveer zevenhonderd doden en gewonden aan geallieerde zijde.
Maar omdat een landing op deze kust erg voor de hand lag en Hitler ervan overtuigd was dat de geallieerden hier zouden landen, was dit stuk kust ook het zwaarst verdedigd. Dit gaf de doorslag in de keuze voor Normandië.
Het was de grootste amfibische invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa. In Oost-Europa waren de Duitsers al aan het verliezen van de Sovjet-Unie en twee dagen ervoor was de stad Rome door de geallieerden veroverd.
D-day: Generaals moesten 2,3 miljoen soldaten, 7000 schepen en 11.500 vliegtuigen bij elkaar brengen – zonder dat de Duitsers er lucht van kregen.
Op 6 juni 1944 kwamen de geallieerden aan wal via de kust van Normandië om Europa te bevrijden. Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword beach zijn de code namen, die werden gegeven aan de invasiestranden.
De piloten vliegen laag om parachutisten en vracht veilig en nauwkeurig op de gewenste plaats te laten landen. Bovendien kunnen vliegers zich op een lagere hoogte beter oriënteren.
Toch viel Hitler in 1939 Polen aan. Dit vormde het begin voor de Tweede Wereldoorlog, waarbij Groot-Brittannië en Frankrijk de oorlog verklaarden aan Duitsland. Samen vormden deze twee landen de geallieerden. Zij vochten tegen de as-mogendheden: Duitsland, Italië en Japan.
John Dennett was als 19-jarige jongen bij het begin van de bevrijding van Europa. Op het strand van Normandië vocht hij tijdens D-day voor de vrijheid van Europa. Nu, 75 jaar later, keert hij terug naar die plek.
Operation Overlord begon op 6 juni 1944 (D-day) en eindigde op 25 augustus 1944, met de bevrijding van Parijs.
Op 24 augustus 1944 kwam Operatie Overlord tot een einde met de bevrijding van Parijs en nog geen jaar na D-Day pleegde Adolf Hitler op 30 april 1945 zelfmoord. Ondanks dat Operatie Overlord van 6 juni tot 24 augustus duurde, kwam D-Day ten einde op 6 juni.