Als je kind al goed kan kauwen, kan je vanaf 12 maanden proberen om fruitpap te vervangen door een portie fijngesneden fruit.
Het is best mogelijk dat er eens een periode komt dat je baby fruitpap weigert. Vaak is dit van voorbijgaande aard . Fruit is wel een noodzakelijk voedingsmiddel en daarom komt het er dan op aan als ouder of opvoeder wat creatief te zijn.
Naast de progressieve introductie van fruitstukken vanaf de leeftijd van 12 maanden wordt aangeraden om fruitpap verder dagelijks aan te bieden, en dit totdat het kind in staat is om elke dag een volwaardige fruitmaaltijd onder de vorm van fruitstukken in te nemen.
Het maakt niet uit of je met fruitpap of met groentepap start. Is de ene pap goed opgestart, dan kan je de andere beginnen geven. Kies in het begin vooral voor zachte smaken Begin je rond de zesde maand met vaste voeding, dan heeft je baby zijn ijzervoorraad al opgebruikt en start je beter eerst met groenten.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Zet een pannetje met een laagje water op het vuur (ongeveer 1-2 cm water). Kook hierin de stukken appel in 5 min gaar. Prik in de appel om te voelen of hij goed zacht is geworden. Haal de appel van het vuur en pureer de stukken appel helemaal glad.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Geef 3 à 4 lepeltjes groente of fruit per keer.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Start met enkele koffielepels fruitpap.
Geef in het begin na de fruitpap nog melkvoeding. Gaan de eerste hapjes goed, voer dan de hoeveelheid langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Een kind geeft zelf aan als het genoeg gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar is dat 250 à 300 gram.
Vermijd kinderkoekjes in fruitpap
'Het is beter om fruitpap zo zuiver mogelijk te houden', zegt Karel Hoppenbrouwers. 'Een droge koek is geen gezonde koek. Een banaan bindt even goed. Wie toch een ander bindmiddel wil gebruiken, kiest liever voor meel of suikervrije granen.
Een baby van 6 maanden mag dingen eten zoals:
Pasta, rijst, brood, en aardappel. Goed gekookte of gebakken vette vis als zalm, of vlees en kip, zolang het goed doorbakken of gekookt is. Thee en water. Je kindje mag lauwwarme thee drinken, zonder suiker, bijvoorbeeld kamille thee, muntthee of jasmijnthee.
Fruitpap indikken? Dik fruitpap eventueel in met ongezoete kindermelen, -vlokken, -granen of -koek. Gebruik niet dagelijks kinderkoek, want dit leidt tot de gewoonte om op het moment dat fruitpap overgaat in stukjes fruit, ook nog een koek aan je kind te geven.
De verhouding voor fruitpap: enkele eetlepels meel of 1/2 kinderkoek, 1/2 geraspte appel of 1/2 peer of 1/2 kiwi of 1/2 banaan of een stukje meloen ... Je mag ook fruitsoorten combineren. Voeg eventueel ook vers sap van 1/2 sinaasappel of 1/2 pompelmoes toe (het sap mag gezeefd zijn of eventueel verdund met water).
De hoeveelheid van een volledige fruitpap en groentepap is ongeveer 150g à 200g. Dan hoef je geen melkvoeding meer bij te geven. Je baby drinkt nog 600 à 900 ml melk. Bij de vaste voeding kan de baby een beetje mineraalarm water drinken uit een bekertje.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Als je baby een aantal dagen van 24.00 tot 07.00 uur zonder voeding doorslaapt, kun je van 24.00 uur naar 22.00 uur af gaan bouwen. Als je merkt dat het 's avonds erg veel moeite kost om hem wakker te maken en je baby steeds minder van de fles drinkt, dan kan de avondfles eruit.
De bedtijd van je baby van 4 maanden wordt nu vervroegd en ligt gemiddeld ergens tussen 17:30 en 19:30 uur. Hierbij speelt het een rol hoeveel slaap je baby overdag al heeft gehad. Een baby van 4 maanden heeft gemiddeld behoefte aan ongeveer 11 tot 12 uur slaap. Hiermee komt het totaal aantal uur op 14 tot 17 uur.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Starten met fruitpap
Een klassieke fruitpap bestaat uit 1/4 (koek of) meel, 1/4 geraspte appel, 1/4 geplette banaan, sap van 1/4 sinaasappel. Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi's, citrusvruchten, mango… Wissel gerust af. Zo ontwikkelt de baby zijn smaakzin en krijgt hij verschillende vitamines binnen.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Snijd 1/4 van je banaan af. Vervolgens prak je met je vork lekker lang de banaan tot een prutje. Als het papperig is en weinig/ geen klontjes heeft, is je fruithapje klaar. Smikkelen maar.
Door koken krijgt fruit en groente een zachtere structuur, maakt ze romigere en makkelijker te verteren. Denk hierbij maar eens aan moes of compote en velouté (romige soep). Door te koken krijgen de ingrediënten meer, minder of een andere kleur.