Maak tijd voor activiteiten die jou een goed gevoel geven: een koffie gaan drinken met vrienden, luid zingen, een wandeling maken, rustig de krant lezen, gaan joggen … Schrijf elke dag drie dingen op die je meemaakte en waarvoor je dankbaar bent.
Meer sport en beweging
Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam. Ook zorgt beweging ervoor dat de niveaus van stresshormonen als adrenaline en cortisol verlaagd worden, waardoor je meer energie krijgt en beter slaapt (5).
Als je de hele tijd moe bent, kan dat ook een teken zijn van een vitaminetekort, bijvoorbeeld een gebrek aan vitamine D, vitamine B12, ijzer, magnesium of kalium. Probeer voldoende gevarieerd te eten, zodat je alle essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Slik eventueel ter aanvulling een supplement.
Tip 1: Zorg goed voor jezelf
Als je lusteloos bent is het makkelijk om bijvoorbeeld naar fast food te grijpen, of om hele dagen niet te bewegen. Maar door gezond te eten, genoeg te slapen, en voldoende te bewegen creëer je voor je lichaam de juiste omstandigheden om goed te functioneren.
Vermijd fastfood, bewerkte voeding, te veel koolhydraten en te veel snelle suikers. Kies voor een gezonde combinatie van onbewerkte langzame koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten. Als je onbewerkte voeding eet met veel groenten en vezels zit je meestal wel goed.
Het antwoord: Van een aantal B-vitamines (B2, B3, B5, B6, foliumzuur (B11) en B12), vitamine C en de mineralen ijzer en magnesium is aangetoond dat ze bijdragen tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Genoeg slaap, bewegen en gezonde voeding zijn belangrijk om je fit te voelen.
Als je lusteloos bent is het goed om een tijdje wat rustiger aan te doen. Het is ook verstandig om je leefstijl eens goed onder de loep te nemen. Ga na of je wel gezond eet, voldoende ontspant en goed slaapt. Ook is het belangrijk dat je dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging hebt.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
"Combineer vezelrijke, volkoren producten met noten, zaden, fruit en groenten. Deze bevatten langzame koolhydraten, die gedurende de ochtend energie afgeven. Vergeet ook niet genoeg vocht te drinken voor extra verzadiging. Hoe rijker de maaltijd, hoe beter je de ochtenden en middagen overbrugt zonder tussendoortjes."
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen.
De B-vitamines (B2, B3, B5, B6 , B11, B12) en vitamine C zijn belangrijk bij onze energiestofwisseling. Ze ondersteunen het energieniveau en helpen vermoeidheid te verminderen. En ook magnesium en ijzer helpen een handje. B-vitamines vind je in dierlijke producten, zoals zuivel, eieren, vlees en vis.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Over het chronisch vermoeidheidssyndroom is veel gezegd en geschreven. Volgens de officiële omschrijving gaat het om onverklaarde vermoeidheid en malaise. Vaak gaat dit gepaard met geheugen- en concentratieproblemen en lichamelijke klachten, zoals keelpijn, spierpijn en hoofdpijn.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de eerste symptomen van je lichaam dat het allemaal wat teveel wordt. Wanneer je langdurig veel stress, angsten of spanningen ervaart, schiet het lichaam namelijk in de bekende 'vecht-of-vluchtstand', waarbij onder andere de hartslag en de ademhalingsfrequentie omhoog gaan.
Het mineraal is van cruciaal belang voor de overdracht van zenuwimpulsen naar de spieren. In combinatie met B-vitamines helpt magnesium om vermoeidheid te bestrijden, maakt het ons weerbaarder tegen stress en ondersteunt het de goede werking van ons immuunsysteem.
Energierijke voeding is voeding die veel calorieën bevat. Een calorie is namelijk niets meer dan de eenheid voor energie. Energie of calorieën in voeding komt enkel voor in de vorm van de 3 macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. Eiwitten en koolhydraten bevatten 4 kcal per gram, vetten, 9 kcal per gram.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.