Heb je moeite met afscheid nemen? Onderdrukte gevoelens of trauma's spelen een rol. Heb je er last van in welk opzicht dan ook of duurt het naar jou idee te lang, dan is het een goed idee om hulp te zoeken. Sta jezelf toe om de tijd te nemen om te rouwen en verdriet te hebben.
Hoe kan ik de laatste woorden van verbondenheid brengen? Een "dankjewel", "ik hou van jou" en "sorry" zijn vaak boodschappen die zowel de zieke als zijn naasten nog willen doorgeven. Het draagt bij tot een intenser afscheid en een zekere rust bij het loslaten van een geliefde.
'Succes met je volgende baan', 'Ik wens je veel plezier en succes met je volgende uitdaging', 'Bedankt voor de fijne samenwerking', 'We gaan je hier missen' of 'Heel veel sterkte de komende tijd' mogen gewoon gezegd worden!
Waarom is het soms moeilijk om los te laten? Omdat we ons vastklampen aan oude situaties, door angst voor onveiligheid. Omdat we vasthouden aan de comfortzone, uit een behoefte naar (schijn-)veiligheid. Omdat ons verstand/ ego alle beren op de weg laten zien, omdat de nieuwe weg onbekend is.
Vertrouw erop dat als je iets loslaat, of het nou een persoon is of iets anders, als het voor je bestemd is, komt het naar je terug of komt het in je leven! JIJ kunt creëren als je LOS LAAT !!
Vind manieren om je genegenheid en waardering voor de persoon die de ander is te laten groeien, maar begin daarbij vooral ook met onvoorwaardelijke liefde voor jezelf! Laat los wat de ander of jij zou moeten veranderen om goed te zijn, of wat je wint door bij hen te zijn.
Zorg er dus voor dat de medewerker positief terugkijkt op de laatste werkdag. Zet de werknemer nog even in het zonnetje! Geef een persoonlijk cadeau, maak een videoboodschap met alle collega's of organiseer een afscheidslunch.
Volg gewoon de conventie, zet een schaal tompoezen, roze koeken, kroketten (of wat voor lekkernij dan ook gangbaar is op uw werk) neer en toon uzelf van uw grootmoedige kant. Maak u niet druk dat onaangename collega's ook een graantje meepikken uit deze ruif.
Een huisarts of andere deskundige kan je hierbij helpen. Breng je de laatste dagen van je leven door in het ziekenhuis of een hospice, dan neem je ook afscheid van het huis waar je misschien jaren hebt gewoond, van je buurt en vertrouwde omgeving.
Hoe lang duurt liefdesverdriet? Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in The journal of Positive Psychology is gebleken dat zowel mannen als vrouwen gemiddeld na 11 weken over hun liefdesverdriet heen zijn. Maar liefst 71 procent was namelijk na 11 weken over hun ergste verdriet heen.
Loslaten is erkennen dat iets nou eenmaal heeft plaatsgevonden en je daar dus helemaal niets aan kunt veranderen. Het is zoals het is, accepteer dat. Erken dat je er geen controle over hebt. Je kunt het verleden niet overdoen.
Bedankt dat jullie mij de laatste twee decennia zo'n geweldige werkplek hebben geboden." "Toen ik hier in mijn jeugd kwam werken, dacht ik niet dat ik hier ooit ook met pensioen zou gaan. Bedankt voor de mooie tijd." "Hoewel ik uitkijk naar dit nieuwe hoofdstuk, zal ik jullie vreselijk missen.
Hoe je op een goede manier afscheid kan nemen? Zet je vriendschap om mee te beginnen op een lager pitje. Hierbij ga je elkaar nog wel tegenkomen maar niet zo vaak meer of niet meer op de huidige manier. Hierbij geef je de vriendschap ook nog een kans.
“We hebben veel gehad aan je kennis en ervaring. Bedankt voor je geweldige inzet. We hopen je af en toe nog eens te zien!” "Met pensioen gaan is een hele eer, maar let op: je hebt nooit vakantie meer!"
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
Een man die van je houdt wil alles van je weten
Hij is oprecht geïnteresseerd in jouw leven, je passies en interesses. Hij geeft geen standaard antwoord als “Oh, leuk” wanneer jij over je passies vertelt. Hij neemt echt moeite om naar je te luisteren. Hij wil weten wat er in je leven afspeelt.
Als een man op je verliefd is dan zul je dat al snel merken. Hij kan met zijn ogen niet van je afblijven. En dan niet alleen je lichaam, maar vooral je gezicht, je lach, je ogen en hoe jij je beweegt. Zoekt hij steeds oogcontact met je?
Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.
Als je bijvoorbeeld even afstand wilt nemen van emotionele stress op je werk, neem dan zodra je thuiskomt een paar minuten om tot rust te komen, bijvoorbeeld door te mediteren of naar muziek te luisteren. Of neem tijdens je lunchpauze even de tijd om iets te doen wat je leuk vindt, zoals lezen, of een eindje wandelen.