...de drie koningen de drie Wijzen uit het kerstverhaal zijn die geschenken aanbieden. Ze heten Caspar, Melchior en Balthasar en brachten goud, wierook en mirre.
Het goud zou kunnen staan voor het koningschap van Jezus. De mensen zagen in Hem op zeker moment een toekomstige koning van Israël, maar uiteindelijk blijkt zijn koningschap van heel andere aard te zijn. De wierook zou symbool kunnen staan voor het goddelijke van Jezus. Jezus is de Zoon van God, niet zomaar een mens.
woordfeit. Volgens de overlevering brachten de drie koningen Jezus bij zijn geboorte goud, wierook en mirre. Dit waren symbolen voor rijkdom (goud), aanbidding en goddelijkheid (wierook) en lijden en sterven (mirre). Mirre was een bepaalde hars (van de mirreboom) waarmee in die tijd doden werden gebalsemd.
Traditioneel wordt er een fève (een boon) in verstopt en degene die de boon in zijn stuk taart vindt, wordt gekroond tot koning van de dag. Tegenwoordig wordt de boon ook vaak vervangen door een klein porseleinen beeldje wat soms ware collectersitems worden.
Waarschijnlijk vanwege die 3 cadeautjes, worden de wijzen uit het Oosten uiteindelijk 3 koningen van all over the world: de jonge Balthasar uit Azië, de oude grijze Melchior uit Europa en de donkere Caspar uit Afrika.
Volgens de Bijbels tekst kreeg Jezus van de koningen drie geschenken: goud van Melchior, mirre van Caspar en wierook van Balthasar. Het zijn niet de cadeaus die uzelf mee zou nemen naar een kraamvisite.
Driekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. Het herdenkt de dag waarop de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem, en vonden daar de pasgeboren koning der Joden, Jezus.
Vind je de boon in jouw stuk, dan krijg je de kroon én ben je koning of koningin voor een dag. Hoe die dag van de gelukkige dan wordt ingevuld, verschilt van familie tot familie… In Vlaanderen duikt de taart voor het eerst in de zeventiende eeuw op.
In de taart, die bestaat uit twee lagen bladerdeeg gevuld met amandelfrangipane, is een klein aardewerken beeldje of een gedroogde boon verstopt. Degene die dat vindt in zijn stukje drie koningen taart is de koning voor die dag en mag de kroon opzetten.
Een (drie)koningentaart is een taart die gebakken wordt naar aanleiding van het driekoningenfeest. In de frangipane-taart wordt een voorwerp zoals een boon, muntstuk of een porseleinen beeldje verstopt. De persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag "koning(in)" en mag een kroon dragen.
Mirre is een lichte moisturizer voor de oudere huid en houdt de huid elastisch en jong, mirre bevordert epitheelvorming: een hulp bij kloven en makkelijk openspringende huid. De olie werkt ontstekingsremmend en huid- herstellend bij ontstoken huid en zweertjes; mirre is samentrekkend en daarom wond helend.
Mirre bevat meer gomstoffen dan wierook. Gomstoffen vormen met water kleverige oplossingen waarin het water beter wordt vastgehouden in de boom. Wierook bevat daarentegen weer meer hars, gestolde geurige etherische oliën.
We zien goud vaak als teken van rijkdom, maar het heeft ook een sterke link met spiritualiteit, vooral in het boeddhisme. Lachende Boeddhabeelden, symbool van gezondheid en geluk, worden meestal goud geschilderd of zelfs van goud gemaakt.
Mirre ruikt warm, amberachtig, aromatisch, harsig, balsamisch en sensueel. Soms met een rokerige en stroperige karakter.
Wierook is een mengsel van aromatische organische stoffen, dat aangestoken kan worden en dan een als aangenaam beoordeelde geur verspreidt. Met wierook wordt ook wel bedoeld de hars (olibanum) van de wierookboom (Boswellia). De oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is "wijrook" (rook om te wijden).
Voor de drie koningen, priesters uit het oude Babylon en Mesopotamië, was deze planetaire opstelling in het Ram-sterrenbeeld het symbool voor de geboorte van een nieuwe leider in Judea (een gebied in het huidige Israël en Palestina).
Koningsbrood zijn krokante koekjes met amandelen erop gebakken. Deze koekjes worden ook soms pitmoppen genoemd. Een karakteristiek traditioneel Nederlandse specialiteit, alhoewel niet echt populair en bekend.
Driekoningen is een belangrijk feest voor de christelijke kerk, maar ook voor kinderen. In sommige delen van Nederland en België gaan ze verkleed als de drie koningen langs de huizen met een ster op een stok. De kinderen bellen aan en zingen een liedje voor snoep of een beetje geld.
Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini in het Latijn) is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari (of op de eerste zondag na 1 januari - zie hierna) wordt gevierd en waarop men de Bijbelse gebeurtenis (Matt.
Volgens de christelijke tradities brengt het ONGELUK als je je kerstboom langer laat staan dan DRIEKONINGEN.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Caspar, Melchior en Balthasar
Koning Melchior, met de rode mantel, gaf goud, Balthasar, met de blauwe mantel, gaf wierook en de donkere koning in de groene mantel, Caspar, gaf mirre. (Mirre is gomhars, een lekker ruikende olie).
De drie Wijzen uit het Oosten, de mythische koningen of geleerden of zelfs tovenaars die het kindeke Jezus in de stal bij Bethlehem bezochten, spelen een belangrijke rol in het kerstverhaal. In een kerststal mogen ze niet ontbreken.
De wijzen uit het oosten of drie koningen zijn, binnen de christelijke traditie, de wijzen (Grieks: μαγοι, magoi) die Jezus van Nazareth na zijn geboorte kwamen vereren en geschenken van goud, wierook en mirre brachten. De aanbidding der koningen is een populair thema in de religieuze kunst.
De naam wordt uit het Hebreeuws verklaard als 'de koning (God) is licht'. Hij kan echter ook van Perzische oorsprong zijn. Melchior is een van de drie Wijzen uit het Oosten (Drie Koningen).