De storm draagt de naam Franklin en is iets minder zwaar dan storm Eunice die vrijdag over ons land trok. Toen was er wel sprake van een zware storm en werden windstoten genoteerd tot 145 km/uur. Maximale windstoten Franklin zondag 22 februari met 129 km/uur in Vlissingen.
Watersnoodramp 1953 tevens de zwaarste storm ooit in het binnenland. De zwaarste storm ooit gemeten in het binnenland was die van 31 januari op 1 februari 1953, beter bekend als de Watersnoodramp.
Storm Poly raasde over ons land, met name in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Polly is officieel de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland. Het treinverkeer, vluchten op Schiphol en (snel)wegen moesten er allemaal aan geloven.
De hoogste windstoot die ooit tijdens een storm op een KNMI-weerstation is gemeten bedraagt 162 km/h op 6 november 1921 in Hoek van Holland. Op 5 november 1948 trok een windhoos toevallig precies over de windmeter op Vlieland: resultaat was een windstoot van 202 km/h, de hevigste windstoot ooit in Nederland gemeten.
Een windstoot is een vlaag die niet langer dan 20 seconden duurt. We spreken van een zware windstoot wanneer die harder dan 75 kilometer per uur gaat. Een zeer zware windstoot gaat harder dan 100 kilometer per uur. Daar komt nog iets bij: je evenwicht is er niet op voorbereid.
Het KNMI gaat uit van storm als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt.
Sinds het begin van de metingen hebben veertien stormen met windkracht 11 of meer Nederland getroffen. De vorige zeer zware storm was op 18 januari 2018, toen stormen nog geen namen kregen. Eenmaal was er sprake van windkracht 12, in september 1944.
In 1934 was het niet fijn om op Mount Washington te staan in de Amerikaanse staat New Hampshire. Toen werd de krachtigste windvlaag ooit gemeten: 371 kilometer per uur.
Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado.
De orkaan Wilma is de sterkste orkaan die ooit is gemeten. Dat heeft het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum (NHC) woensdag bekendgemaakt. De storm was de afgelopen 24 uur al aangezweld tot orkaan van de zwaarste en ,,potentieel catastrofale'' categorie 5.
25 januari 1990: hoe een orkaan Nederland helemaal tot stilstand bracht. Het is vandaag op de kop af 33 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd; de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat.
Bij windkracht 10, een zware storm, worden bomen ontworteld en kracht 11, een zeer zware storm, leidt tot zware schade in steden en bossen.
Een tornado is een wervelstorm waarin zeer hoge windsnelheden voorkomen. Tornado's ontstaan bij zeer zware buienwolken waarin ook veel windschering aanwezig is. Een tornado is niet hetzelfde als een orkaan. Een orkaan kan wel 1000 km in doorsnee worden, tornado's zijn vaak maar een paar honderd meter in doorsnee.
De wind trok razendsnel aan en de windpaal in IJmuiden mat al snel een windkracht 9: stormkracht. Het duurde niet lang of de wind trok zelfs aan tot 11 Beaufort. Maar liefst 2 uurvakken lang kwam het tot een uurgemiddelde wind dat maar één niveau van orkaankracht verwijderd was.
Dat het de laatste tijd steeds vaker harder waait, heeft te maken met de versterkte klimaatverandering. Gevolg is regelmatig onstuimig weer en meer storm. Doordat de aarde langzaam opwarmt, ontstaan boven oceanen meer storingen. Die storingen trekken door de zeestroming van de Atlantische oceaan over Nederland.
Veel mensen denken dat het in de herfst het vaakst stormt, maar dat is niet waar. De maanden november, december, januari en februari tellen de meeste stormen, waarvan januari de topper is. De meteorologische winter, die van december tot en met februari loopt, telt gemiddeld 4 stormen in ons land.
In Nederland varieert het jaargemiddelde van de windsnelheid van ruim 8 km/h (2,2 m/s) in het binnenland tot 20 km/h (5,6 m/s) aan de kust. Van plaats tot plaats en van dag tot dag zijn er grote verschillen.
In sommige landen is het meerdere keren per jaar raak, maar in Nederland komen orkanen niet voor. Waarom eigenlijk niet? De tropische cycloon Gabrielle die deze week enorme schade aanrichtte in Nieuw-Zeeland is een van de zwaarste stormen die in de afgelopen eeuw over het land raasde.
Een storm is een zeer harde wind over een gebied zo groot als Nederland. We spreken officieel van een zware storm bij een windsnelheid van 90 kilometer per uur.
Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Doordat deze zo populair is weten we ook hoeveel wind een thule luifel kan hebben: tot windkracht 6 zit u veilig. Komt de windkracht boven de 6 uit, dan is het verstandig om de luifel in te rollen. Een thule luifel kan dus aardig wat wind aan.