De lengtes liggen doorgaans tussen de 1.80 meter en 2.40 meter, met een werpgewicht variërend tussen de 10 en 30 gram. Het is van cruciaal belang om een hengel te kiezen met een werpgewicht dat overeenkomt met het gewicht van het gebruikte kunstaas.
De juiste lengte van de forelhengel is vaak persoonlijk en ligt natuurlijk ook aan de omstandigheden van de forelvijver. Meestal wordt er een forelhengel gekozen in een lengte van 2,70 tot 3,30 meter.
De meest gebruikelijke lengtematen zijn 2.10 meter, 2.30/2.40 meter, en 2.70 meter.
Wat is de beste lengte voor een roofvis hengel? 2.10 of 2.40 meter, dit is de ideale lengte voor roofvis hengels. Afhankelijk van vistechniek of stek kan dit nog verschillen maar voor struinend vissen langs sloten en kanalen is de genoemde lengte het beste.
Zeker met shadjes van een centimeter of 5 tot 7 kan je goed forelvissen. Zorg wel dat je, en dit geldt eigenlijk ook voor ander kunstaas, een niet te dikke onderlijn gebruikt. Het beste kan je een dunne fluorocarbon onderlijn gebruiken, bijvoorbeeld die van het merk Jackson (die is speciaal voor forel bedoeld).
Forel kent meerdere soorten die wereldwijd zijn verspreid. Deze forel wordt gekweekt. De forel wordt ook wel regenboogforel genoemd en heeft een kenmerkende rode streep van kop naar staart en bezit zwarte stippen op de flank. Een volwassen exemplaar kan een lengte van 110 cm behalen met een gewicht van 25 kg.
Voor een beginnend forelvisser raden we een lichte spinhengel aan van 2,40 tot 3,00 meter met een maximaal werpgewicht van 20 tot 25 gram. Ben je een wat gevorderde visser dan kun je ook een lichtere hengel nemen zodat je de vis nog beter kunt voelen.
Forelvissen wordt voornamelijk gedaan met een gevoelige en lichte hengel. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een spinhengel of een lichte telescopische hengel. Door de gevoelige top in deze hengels voelt de vis geen weerstand tijdens de beet.
Aanbevolen snoekhengel: een zogenaamde jerkbaithengel, ofwel een reel hengel met een minimaal werpgewicht van zo'n 40 gram. Omdat je zelf actie aan het kunstaas dient mee te geven mag de hengel niet te lang zijn, bij voorkeur tussen de 1,80 en 2,10 meter.
Gebruikelijk is dat de toestemming voor sportvissers bepaalt dat met maximaal 2 hengels mag worden gevist. Deze voorwaarde geldt in elk geval voor houders van de VISpas en de JeugdVISpas.
Strandhengel voor beginners
Je kunt in principe met iedere werphengel vissen. Of het nu een strandhengel, karperhengel of werphengel is; het belangrijkste is dat het een werpgewicht van 60 gram of meer kan werpen. Als beginner is het goed om aan de slag te gaan met strandhengels van 3,90 tot 4,20 meter lang.
JRC ROVA Rods | karperhengel | 9FT | 270cm
Met een transportlengte van 110 cm voor de 9 voets hengels en 125 cm voor de 10 voets hengels zijn ze gemakkelijk op te bergen en te transporteren naar verschillende locaties.
De Black Max hengels van J.C. zijn prachtige slank afgebouwde hengels met een lengte van 10ft (3 meter). Door zijn korte lengte leent deze zich prima voor het vissen op korte tot middellange afstanden of voor het vissen met of vanuit de boot.
Ook de temperatuur speelt een rol. De ideale watertemperatuur ligt zo tussen de 15 en 18 °c. Is het oppervlakte water koud zoals in de winter dan zal de forel naar de diepte gaan waar het iets warmer is. Op vijvers tot 3 meter diep is dit dan meestal vlak bij de bodem.
Als de watertemperatuur boven de zeven graden is, worden de forellen actiever en gaan ze eten. De meeste kans op een aanbeet heb je als je op 1,5-2 meter diepte vist.
Als haakmaat kun je het beste een maat 12 tot 6 gebruiken, afhankelijk van hoe groot de larven zijn en hoe gulzig de forel wil bijten. Bij moeilijke bijters eventueel een haakmaatje kleiner gaan.
Voor het snoeken met doodaas heb je een stevige hengel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een doodaashengel of een karperhengel, met daarop een grote spin- of karpermolen. Als lijn is het handig om een 30/40 honderdste lijn te gebruiken.
Doodaas hengel
Kijk naar een hengel met een minimum werpgewicht van zo'n 70 tot 100 gram of zwaarder, afhankelijk van de maat aasvis die je wilt gebruiken. Ook karperhengels zijn uitstekend te gebruiken.
Ook wanneer je weet welk type hengel je nodig hebt, kun je kiezen uit een groot aanbod. Een 2.10 meter spinhengel met een werpgewicht van 20 gram kun je kopen voor € 20-, maar ook voor € 200-, terwijl ze op papier dezelfde eigenschappen hebben.
Er zijn speciale dobbers op de markt voor het vissen op forel op vijvers, maar een doodgewone witvisdobber met een drijfvermogen tussen de 2 en 5 gram is prima bruikbaar. Omdat de forel zoals gezegd een schuwe vis is, is het belangrijk de dobber goed uit te loden. Op deze manier voelt de vis zo min mogelijk weerstand.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Wat is dan precies allround
Met allround wordt in de regel een hengel bedoeld waarmee met alle soorten kunstaas gevist kan worden en op alle methodes. Eigenlijk bestaat dit niet en heb je voor iedere manier van vissen een ander soort hengel nodig.
In de kustwateren en het zeegebied geldt de beperking van maximaal twee hengels voorzien van maximaal 3 haken. Voor het vissen met hengels in de kustwateren en het zeegebied heb je geen vergunning nodig.
Je gooit de montage in over de plaats waar je vermoed dat de forellen zich ophouden. Vlak voor het aas het water raakt rem je de lijn af met de vinger. De lijn raakt zo niet in de war. Laat de montage vervolgens met een strakke lijn afzakken omdat je juist vaak beet krijgt tijdens het afzakken.
Powerbait gebruik je door een beetje aas uit het potje te pakken, dit tot een balletje te rollen en de haak in het aas te drukken. Het bovenste deel van je balletje Powerbait rol je tot een puntje over de haak en de onderkant druk je plat tot je het op een soort van eendenvoetje lijkt.