Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie.
Winnen vs.
Dat is waarom dokter en relatietherapeut Gary Brown zegt dat ruzies eigenlijk maar 10 minuten mogen duren. “Er is een verschil tussen echt ruziemaken en op een gezonde manier discussiëren met elkaar”, vertelt hij. “Bij discussies die langer dan 10 minuten aanhouden ligt de nadruk vaak op winnen.
De resultaten tonen aan dat het er best geregeld bovenarms opzit in de huisgezinnen. De doorsnee ouder gaat per jaar gemiddeld 2.184 keer met zoon- of dochterlief in de clinch. Omgerekend komt het neer op 182 ruzies per maand, 42 per week, of zes per dag. En elke ruzie duurt gemiddeld acht minuten.
Het is zeker normaal dat je soms ruzie maakt in je relatie. Als de balans overslaat naar altijd ruzie maken, denk dan eens na waarover die ruzies gaan.
Realiseer je dat ruzie in je relatie op z'n tijd goed is en probeer conflicten samen op te lossen. Vooral wanneer het gaat om zogenaamde oplosbare conflicten. Kleine conflicten zijn vaak makkelijk om te lossen en maken dat je alleen maar meer leert van wat de ander wil en bezighoudt.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie. Benieuwd waar de meeste stelletjes over ruziën? Dat gaat voornamelijk over jaloezie, geld of werk.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Kleineren en beledigen
Je partner ondermijnt je zelfvertrouwen door je systematisch te kleineren of je allerhande zaken te verwijten. Je wordt voortdurend gewezen op zogenaamde gebreken en je wordt belachelijk gemaakt, soms zelfs waar anderen bij zijn. Op den duur voel je je compleet waardeloos.
Soms is het beter om gewoon sorry te zeggen voor dat wat je gedaan hebt. In een ruzie is je partner vaak niet geïnteresseerd in verzachtende omstandigheden. Soms is het beter om je trots even opzij te zetten en gewoon sorry te zeggen voor wat je fout hebt gedaan.
Wanneer je overprikkeld bent, kun je zomaar 'ineens' ruzie maken met mensen om je heen. Vaak maak je ruzie met iemand van wie je heel veel houdt, omdat je weet dat diegene niet meteen bij je weg gaat als je een keertje boos wordt.
Niet genoeg liefde of affectie tonen. Gebrek aan communicatie. Een van beide geeft te weinig aandacht aan de ander. Niet gewaardeerd worden.
Ga op zoek naar jullie ruzie-patronen.
Als jullie door hebben waar jullie ruzies vandaan komen of waarom ze zo hevig zijn, kunnen jullie er bijvoorbeeld eens over praten als de emoties niet al veel te hoog zijn opgelopen. Ook kun je proberen bepaalde dingen (zoals die koeien uit de sloot trekken) niet meer te doen.
De ongezonde verwachtingen van jonge mensen die hun kans op geluk in de liefde saboteren. Hoe het komt dat je partner afstand neemt terwijl hij zegt dat er niets mis is met jou en de relatie. Welke onderwerpen je altijd moet bespreken om te zien of er draagvlak is voor een gezamenlijke toekomst (sla dit niet over)
Een bijzonder kenmerk van mannen die weglopen is dus dat ze conflicten vermijden. Ze praten niet. Dat kan, zeker als ze de vrouw als moederfiguur zien, vooral uit angst zijn: “Ik verlies het toch. “ Maar daarnaast speelt ook iets anders een rol: mannen hebben veel langer last van een conflict.
Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie.
In 67 procent van die gevallen ging het om broers en zussen. Ze verbraken het contact vaak na een ruzie (48 procent) of nadat beide ouders waren overleden (17 procent). Een snel rekensommetje levert op dat een kwart van de mensen een broer of zus heeft die hij niet meer ziet. Dat lijkt nogal veel.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
De narcist start de relatie met een overdaad aan liefde. Iedere twijfel wordt in de kiem gesmoord. Hij of zij speelt zo goed in op je behoefte, dat je denkt de liefde van je leven te hebben gevonden.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.