Bij de lunch aten de Romeinen ook brood, maar dat aten ze met groente en koud vlees, vis of kaas. Een veelgebruikte groente was selderij. Bij het avondeten aten rijke Romeinen gebraden vlees, vis en schaaldieren, eieren groenten en taarten. Als toetje aten ze verse vruchten.
Bij het avondeten om 20:00 wordt alles uit de kast gehaald. Je krijgt drie gangen met groente, eieren olijven, vijgen, vlees, vis fruit, kaas en gebak, noem het maar op. Er worden zelfs al hamburgers gegeten; platgeslagen stukken vlees tussen brood.
Arme mensen aten vaak pap dat met granen in melk werd gekookt. Tijdens de lunch aten de mensen brood met eieren of geitenkaas. Rijke Romeinen aten dan weer hapjes in het badhuis….. Voor de Romeinen was het belangrijkste maal van de dag het avondeten.
Een aantal Romeinse recepten:
Natuurlijk werden geen aardappelen gegeten, en ook niet tomaten, koffie en thee of chocolade. Wel aten de Romeinen hert, ezel, ooievaar en kraanvogel.
De vulkanische grond rond de Vesuvius was zeer vruchtbaar. Er werd wijn verbouwd, en olijven. aan zee en de rivier de Sarno. Ze waren beroemd om hun Garum, een scherpe zoute vissaus.
Bij het avondeten aten rijke Romeinen gebraden vlees, vis en schaaldieren, eieren groenten en taarten. Als toetje aten ze verse vruchten. De hoofdmaaltijd begon om een uur of vier, en duurde een aantal uren. Rijke Romeinen hielden regelmatig feestmaaltijden.
Kalfsvlees met rauwe ham en salie, klaargemaakt in boter en witte wijn. Ossenstaart, gestoofd met onder andere bleekselderij, ui en wortelen. Gegrilde lamskoteletjes, gekruid met peper en zout (en soms tijm). Voor wie durft: pens, klaargemaakt met onder meer ui, tomaat, witte wijn, pecorino en munt.
De primo, het voorgerecht, is een pastagerecht of soep, bedoeld om een bodempje te leggen. De secondo, het hoofdgerecht, bestaat uit vlees of vis, met aardappelen of rijst met groente. In Rome kunt u echt fantastisch uit eten.
Naast brood en pap aten mensen in de middeleeuwen veel bonen en peulvruchten. Van melk maakten ze de 'luxeproducten' boter en kaas. Om eten langer te bewaren, werd het gedroogd, gerookt, gezouten, gezoet, bewaard onder vet of werd er zuur en zwavel aan toegevoegd.
In de Oud-Romeinse keuken waren voor de gewone man brood, bonen en linzen het hoofdbestanddeel van de dagelijkse maaltijden. Er bestonden ook eetkramen of thermopolia. De gegoede burgerij at drie maaltijden per dag.
Vikingen hadden een veelzijdig eetpatroon. Er werd natuurlijk gejaagd op rendieren, ander wild en vis maar ze aten ook elke dag plantaardig. Ze verbouwden haver, gerst en rogge maar teelden ook bonen en fruit. Er zitten enorm veel voordelen aan het eten van meer plantaardige voeding.
Brood vormde het hoofdvoedsel, gevolgd door andere graanproducten, zoals pap. Vlees was prestigieuzer en duurder dan graan of groente. De adel liet bij speciale gelegenheden een beer (mannelijk varken) slachten. Als kruiden werden verjus, wijn en azijn gebruikt.
De Oude Grieken kenden een vrij uitgebreid dieet, dat zich voornamelijk kenmerkte door het veelvuldig gebruik van de 'Mediterrane drie-eenheid': graan, olijfolie en wijn. Hun eetpatroon werd enigszins gelimiteerd door ideeën over 'barbaars' voedsel en het offeren van vlees aan de Olympische goden.
In het algemeen werd garum gemaakt door pekel (muria) toe te voegen aan kleine vissen of ingewanden van vissen die men 2 à 3 maanden liet gisten en inweken. Het bezinksel, dat oorspronkelijk aan slaven te eten werd gegeven, maar later ook een delicatesse was, werd allec genoemd. De vloeibare saus heette liquamen.
Uit CAT-scans blijkt dat de bevolking van het Romeinse Pompeï zo'n 2000 jaar geleden uiterst gezond at.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Een snelle hap (pizza, een lekker broodje, een opgewarmde lasagne) kost doorgaans niet meer dan €5 à €10. Als je naar een restaurant gaat betaal je natuurlijk wel meer. Voor een pasta betaal je tussen €9 en €15, voor vlees op het menu betaal je minstens €15.
De Romeinen kenden verschillende soorten brood. Meestal was dit zuurdesembrood, want verse gist zoals wij dat kennen was er nog niet. Het brood werd gemaakt met meel van tarwe, spelt, gerst of gierst. Zelfs gemalen peulvruchten en rijst konden meel leveren.
Fettuccine Alfredo
Hij maakte het gerecht met fettuccine (brede lintpasta), boter en Parmezaanse kaas voor het eerst in 1920, om te zien of het bij de gasten van zijn restaurant, Alfredo alla Scrofa, in de smaak viel.
Het voedsel dat de boeren aten was doorgaans eenzijdig: graan en peulvruchten, samen met melk en eieren. Er werd wel eens vlees gegeten, maar eigenlijk gebeurde dat alleen in de slachtmaand. In die maand werd een aantal dieren geslacht en opgegeten. Wat over was van het vlees (en ook vis) werd gepekeld.
De rivier de Rijn was de grens van het Nederlandse deel van het Romeinse Rijk. Deze grens liep van oost naar west en deelde het gebied dat we nu Nederland noemen precies in tweeën. De Romeinen noemden deze grens limes (spreek uit als lie-mes). De grens heeft bijna vier eeuwen bestaan.
Het hoofdvoedsel in de 19e eeuw bestond uit aardappelen: gekookt of gebakken, als pap of stamppot of als beleg op brood, vaak op smaak gebracht met azijn en mosterd of met gebakken uien, bonen en wortels. Voor arme gezinnen was vlees te duur. Soms aten ze goedkoop vlees afkomstig van wrakke dieren.
De arme mensen aten uit een oud stuk brood. Maar de rijke mensen van adel af rijke handelaren aten uit borden van zilver en goud. De mensen in de middeleeuwen hielden van vlees, maar dat mochten ze niet alle dagen eten dat kwam door de kerk.