Misschien wel het fijnste cadeau dat je iemand met stress kunt geven, is een ontspannende ervaring. Een massage, facial, of relaxing treatment heeft meer effect dan welk fysiek presentje ook. Bijvoorbeeld bij The City Street Spa in Amsterdam hebben ze tal van behandeling in een fijne omgeving.
tegen iemand die depressieve- of burn-out klachten heeft. “Maar je hebt toch alles goed voor elkaar?” “Rust een paar dagen uit en dan ben je er zo weer bovenop.” “Je moet je niet zo aanstellen” of “je hebt gewoon een schop onder je kont nodig.”
Geschikte cadeaus om iemand te steunen zijn bijvoorbeeld een beschermengeltje, geluksmunt of boek. Van zo'n cadeautje tijdens een moeilijke tijd zal de ontvanger hopelijk even opfleuren.
Altijd leuk om te krijgen: een persoonlijk cadeautje. Bijvoorbeeld een familiefoto in een mooi lijstje, of een gepersonaliseerd sieraad met naam. Zo geef je niet alleen een cadeautje, maar eigenlijk ook meteen een mooie herinnering.
Man, wat ben ik geschrokken van het nieuws dat je overspannen bent. Ik ben er stil van en weet eigenlijk niet wat ik je moet zeggen. Alleen dat ik met je mee voel. Ik denk de laatste dagen vaak aan je.
Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat u opnieuw overspannen raakt. Het herstel verloopt in drie fasen en duurt gemiddeld 11 weken. In iedere fase zijn er dingen die u zelf kunt doen om te herstellen.
Ik denk aan je en hoop dat je je over een tijd weer iets beter voelt. Een burn-out is echt hard balen. Ik hoop dat je er met de tijd weer uitkomt en dat je je weer jezelf voelt. Doe nu een stap terug om straks een grote vooruitgang te kunnen maken.
Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, is dat overspannenheid omkeerbaar is. Dat betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je snel weer herstelt. Dit geldt niet voor een burn-out. Iemand met een burn-out moet doorgaans een lange tijd stoppen met werken om volledig te herstellen.
Daarnaast is steun uit je omgeving erg belangrijk als je overspannen bent. Doe iets waar jij ontspannen van wordt. Voor iedereen kan iets anders helpen om te ontspannen. Voor de één biedt zwemmen ontspanning, voor de ander is dit hardlopen en weer een ander haalt ontspanning uit mindfulness.
U vermoedt dat u overspannen bent en behoefte heeft aan ondersteuning. De huisarts kan uw situatie met u bespreken, met u nagaan wat de oorzaak is van uw overspannenheid en samen met u eventuele oplossingen bedenken. Verder kan uw huisarts u doorverwijzen naar de praktijkondersteuner of een andere hulpverlener.
- Overspannenheid: Grofweg is medisch gezien van overspannenheid sprake bij een combinatie van de navolgende klachten: slapeloosheid, gestoorde of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte kunnen, emotionele labiliteit, piekeren, zich gejaagd voelen, concentratieproblemen of vergeetachtigheid.
Geef oprechte aandacht, neem de tijd om in gesprek te gaan en interesse te tonen hoe iemands leven er op dit moment uitziet en wat iemand bezig houdt. Bied rust en geduld, niets hoeft, geef de tijd die nodig is om een verhaal te vertellen, om na te denken om even uit te rusten.
U kunt iemand met psychische klachten vaak al helpen door goed naar hem/haar te luisteren: Probeer echt te luisteren, zonder te oordelen of meteen adviezen te geven. Probeer niet in discussie te gaan. Luister gewoon en probeer uw naaste te begrijpen.
Ik vind het ontzettend rot voor je dat het slecht met je gaat. Gelukkig heb je een klik met je therapeut, dat helpt vast een beetje mee. Ik hoop dat de behandeling voorspoedig gaat en dat je je weer een beetje beter gaat voelen. Laat je me weten als ik iets voor je kan doen?