Heeft uw hond last van diarree dan is het belangrijk om licht verteerbare voeding te geven en dit ook frequent in kleine maaltijden aan te bieden. Verder is voldoende vocht belangrijk en moet natuurlijk de oorzaak bestreden worden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen.
Zeker als een hond tegelijkertijd braakt en diarree heeft, is het verstandig om snel naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal je hond onderzoeken, in de buik voelen naar afwijkingen en de temperatuur opmeten. Vervolgonderzoeken kunnen zijn: ontlasting onderzoek, bloedonderzoek of een röntgenfoto.
Verder is het belangrijk de hond kleine beetjes eten te geven, bijvoorbeeld minimaal 4 keer per dag een kleine hoeveelheid. Het dier moet licht verteerbare voeding krijgen, dit kan zijn: gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen.
Echter kan een hond niet zo goed tegen verschillende medicijnen en zijn de bijwerkingen anders. Een optie die men wel aan de hond kan geven is het medicijn Imodium. Imodium kan werkzaam zijn in een dosering van 0,08 mg/kg die elke zes uur toegediend mag worden.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden. Bij meerdere keren per week braken is het verstandig om met de hond naar de dierenarts te gaan. Dat hangt van andere symptomen af die ermee gepaard gaan.
Hoe lang mag een hond ziek zijn en koorts hebben? Zolang de hond eet en drinkt dan mag hij 2-4 dagen koorts hebben. Wanneer het dier niet wil eten en/of drinken dan kun je beter de dierenarts waarschuwen. Dit doe je ook wanneer de koorts langer dan 4 dagen aanhoudt.
In de meeste gevallen wordt een maagdarmontsteking veroorzaakt door het eten van iets verkeerds en zal een symptomatische behandeling goed aanslaan. Infectieziektes en het inslikken van vreemde voorwerpen kunnen ook verschijnselen van een maagdarmontsteking veroorzaken.
Kleinere porties drinken, lauwwarm water geven. Medicatie tegen braken toedienen. Maagzuurremmers geven. Bij uitdroging: Intraveneus vloeistof geven.
Dan is het een goed idee om licht verteerbaar eten voor je hond te maken. Koolhydraten, kraakbeen en bot vergen nogal wat van de spijsvertering van je hond, maar ei, rijst en kip zijn veel makkelijker te verteren. Dit voedsel is voor honden op leeftijd dus een uitkomst.
Symptomen: zo herken je een vergiftiging bij de hond
Misselijkheid en overmatig kwijlen. Diarree en braken (eventueel met bloed) Bloederige punten op de slijmhuiden (petechieën) Bloed in de urine.
Een vreemde houding aannemen
Honden met buikpijn bollen vaak hun rug op en spannen hun buik aan. Als je hond hele erge buikpijn heeft, kan hij ook in de bidhouding gaan staan. Je hond steekt zijn voorpoten dan ver naar voren en zijn kont omhoog.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Een licht verteerbaar dieet
Meestal zijn deze diëten ook glutenvrij (al is dat laatste niet zo belangrijk bij hond en kat). Vaak zijn deze diëten ook vetarm. Voorbeelden van maagdarmdiëten zijn: Royal Canin® gastrointestinal, Royal Canin® gastrointestinal junior, Royal Canin® gastrointestinal low fat.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Sperziebonen zijn heel gezond voor honden en worden vaak door dierenartsen aangeraden als gezonde snack. En het beste: de meeste honden vinden ze heerlijk! Sperziebonen zijn een goede bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine K.
Vezels en rauw voer voor je hond
Hij haalt hier dus voldoende voedingsstoffen en energie uit. Rauw voer is van nature wel arm aan onverteerbaar materiaal en kan er dus voor zorgen dat de dikke darm van je hond niet goed gevuld wordt. Het is daarom belangrijk om extra vezels toe te voegen aan rauwe hondenvoeding.
Naast O.R. Ace-poeder heeft Dierenapotheek.nl een aantal goede producten in het assortiment die helpen bij diarree. Diarsanyl is bijvoorbeeld een aanvullend diervoeder in pastavorm, dat de darmfunctie ondersteunt. Het is te gebruiken bij acute dunne ontlasting of tijdens de daaropvolgende periode bij je hond.