De volgende producten zijn geschikt voor je kindje van 5 maanden: Zacht, zoet fruit zoals avocado, mango, banaan, perzik, peer of abrikoos. Groente die je makkelijk kan prakken, zoals bloemkool, wortels, courgette, bruine bonen, broccoli, pompoen en erwten. Een paar lepeltjes ongezoete pap.
Oefenhapjes voor baby 5 maanden
Als jouw baby klaar is voor de eerste hapjes, kun je beginnen met het oefenen van groente en/of fruit geven. Borst- of flesvoeding blijft de belangrijkste voedingsbron, het zijn dus puur hapjes om te oefenen.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
Het is dus het beste om je kind uit een gewone, open beker of open oefenbeker te laten drinken. Met een open drinkbeker leert hij de vloeistof aan te zuigen en kan hij beter inschatten wanneer hij z'n mond dicht moet doen tijdens het drinken, om verslikken te voorkomen. Op deze manier leert hij goed doseren.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Slaapritme baby 5 maanden
Meestal gaan baby's van deze leeftijd tussen 18.00-20.00 naar bed. Het is ook belangrijk om een 'wakker moment' in de ochtend tussen 6.00-7.30 uur te hebben.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Rond deze leeftijd heeft je kindje min of meer zijn geboortegewicht verdubbeld. En hij zal deze maand nog zo'n 700 g aankomen. Hij weegt nu tussen de 5,5 kg en 8,5 kg. Je baby zal gemiddeld 2 cm groeien.
Baby's van 5 maanden
De voeding van 22.30 uur slaat u over. Wanneer u ervoor kiest om rijstebloempap te geven, kan dit ook met afgekolfde melk. De oefenhapjes worden langzaam groter, maar vervangen de melkvoedingen nog niet. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de vier uur.
Medisch gezien betekent doorslapen dat je baby van 4 à 5 maanden oud zo'n vijf tot zes uur achter elkaar slaapt. Dit is vaak van 0.00 uur tot 5.00 uur aan een stuk. Bij de meeste baby's van deze leeftijd is dit het geval.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.
Start met een paar kleine lepeltjes per dag. Je kind zal de voeding waarschijnlijk eerst van het lepeltje zuigen, net alsof hij uit de borst of fles drinkt. Het duurt even voordat je kleintje gewend is aan eten van een lepeltje. Maak je geen zorgen als hij de eerste hapjes direct weer uitspuugt.
Eerste hapjes: het menu
Geef hem bijvoorbeeld goed geprakte hapjes van groente of fruit. Het is verstandig om te beginnen met zachte smaken, zoals banaan, perzik, wortels of bloemkool. Dan is het verschil met de zoete melkvoeding niet zo groot. Als dit goed gaat, kan je hem ook andere smaken laten proberen.
Een baby van 5 maanden heeft nog best veel slaap nodig. Misschien maar goed ook... Gemiddeld slapen baby's van deze leeftijd iets van 12 tot 15 uur per 24 uur (per dag dus). Het gros van deze uurtjes slaapt je kleintje in de avond/nacht en dat is rond de 11 tot 12 uur.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Deze slaapregressie bij een baby van 5 maanden heeft vaak te maken met de fysieke en mentale ontwikkelingen die je kleinetje doormaakt. De meest baby's komen rond de 4,8,12,18 en 24 maanden in een tijdelijke slaapregressie maar omdat alle baby's anders zijn kunnen deze slaapregressies ook wat eerder of later ontstaan.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Start het best met licht verteerbare groenten in de groentepap (groentepuree) zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie, ... Geef de groentepap liefst 's middags, zo kan die nog goed verteren.
Je kunt je kindje pap geven, zoals Olvarit Fijne Granen. Daar kun je prima wat kleine stukjes vers fruit doorheen doen, zoals banaan en aardbei. Of geef je kindje een brood(korst) om op te knabbelen.
Kruidenthee (zonder venkel en anijs) of rooibosthee is de beste en meest veilige keuze voor je baby. Kinderen mogen mee theedrinken. Maar ook hier geldt: let op met suikers en cafeïne. Kinderen vanaf 1 jaar mogen 750 ml tot 1 liter vocht per dag drinken, inclusief melk.
Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een ander voordeel van de rietjesbeker is dat je kindje deze zo horizontaal mogelijk moet houden om te kunnen drinken. Hierdoor wordt het nekje van je kindje niet belast tijdens het drinken.