Zorg dat er niet te veel vissen in uw aquarium zitten, ververs het water regelmatig (deels!)en voer niet meer dan nodig is. Een andere oorzaak van troebel water in het aquarium kan stof zijn van een nieuw ornament of stenen dat u recent heet geplaatst. Doe regelmatig een waterverversing om dit te verminderen.
Voordat je het water ververst, moet je ervoor zorgen dat het nieuwe water dezelfde temperatuur heeft als het bestaande water. Regelmatig water verversen, in combinatie met de juiste filtratie en onderhoud, zal helpen om je aquariumwater helder en vrij van witte waas te houden.
Bij de ene duurt het enkele dagen en bij de ander een week of 2. Het belangrijkst is om geduld te hebben. Met de toevoeging van aquariumplanten die veel zuurstof produceren kunt u de witte waas uit het aquarium verdrijven en weer genieten van een mooi zicht op uw vissen en planten.
Vis zou kunnen een probleem zijn in helder water. Vissen eten namelijk veel watervlooien, woelen de bodem om en brengen door hun uitwerpselen veel fosfaat in de waterkolom. In een helder systeem zijn er echter veel mechanismen die vissen verhinderen het water troebel te maken.
Kalkaanslag verwijder je makkelijk met een beetje natuurazijn op een sponsje. Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
Zuiver water met vrijwel geen deeltjes blijft doorzichtig, helder water met weinig deeltjes zorgt voor een blauwe zee en troebel water heeft vaak een groene, bruine of grijze kleur. Dit komt doordat troebel water vooral de groene en gele kleuren uit het zonlicht weerkaatst.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
Als je kraanwater aan je aquarium wil toevoegen, moet je waterconditioner gebruiken. Chloor en zware metalen in ons water zijn in hogere concentraties gevaarlijk voor vissen.
De pH waarde (zuurtegraad)
Ligt de waarde lager dan 6,8 is het aquarium te zuur. Hoger dan 7,5 is het water basisch. Algen groeien erg goed tussen de 7,5 en 8,5 PH. Je kunt de PH waarde verlagen door CO2 aan het water toe te voegen of door een middel als Tetra pH/KH-Minus te gebruiken.
Troebel water ontstaat door opgeloste deeltjes die in het water zweven en die we individueel niet kunnen zien. Dit zijn bijvoorbeeld oliën, vuil of zelfs bacteriën. Hoe meer deeltjes in het water; hoe hoger de troebelheid. Omgekeerd neemt het evenredig af.
In water zit lucht in de vorm van kleine luchtbelletjes.Als water uit de kraan stroomt dan weerkaatsen deze luchtbelletjes het licht en kleuren wit. Als u dit water wilt drinken, kunt u het even laten staan.
Hoewel er veel commerciële schoonmaakmiddelen verkrijgbaar zijn, kunt u het glas ook schoonmaken met wat gewone huishoudelijke artikelen. Om het glas schoon te maken, verwijdert u eerst al het vuil met een aquariumborstel of hevel.Maak vervolgens een oplossing van één deel azijn op tien delen water.
Zelfs 's nachts is er voldoende licht om zich te kunnen oriënteren. Nachtverlichting boven een aquarium is zeker aan te raden en het bevordert het natuurlijk gedrag van het ecosysteem in ons aquarium. De overgang van dag en nacht gaat geleidelijk, waardoor de vissen kunnen overschakelen naar de nieuwe omstandigheden.
Daglicht lijkt wit maar bestaat in werkelijkheid uit verschillende kleuren. Aquariumplanten houden van een zeer breed lichtspectrum, maar vertonen een duidelijke stofwisselingstoename in het rode deel van het spectrum. Algen doen het juist goed in het blauwe lichtbereik.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Dit licht kan je op verschillende manieren aanbieden.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Te veel vlokmiddel in zwembad
Je kan dit oplossen door de pH-waarde te meten en bij te stellen. Indien dit niet het gevraagde resultaat geeft, kan je een deel van het zwembad leegpompen, bijvullen met proper leidingwater en nadien de pomp aanzetten en een hele tijd laten filteren.
Melkachtig water is vaak te wijten aan een verkeerde balans in het water. Water kan pas helder zijn wanneer de waterkwaliteit in orde is. Daarvoor dien je de pH en de chloorwaarde goed te stellen. Zorg dus voor een goede tester.
Aangezien het stof zeer licht is van gewicht blijft het gedurende lange tijd zweven in het water. Gecombineerd met de inval van de zon geeft dit het water de typische turquoise, azuurblauwe of blauwgroene kleur.