Tip: Zorg ervoor dat de producten die je gebruikt gecertificeerd glutenvrij zijn anders kan het mis gaan en dat wil je natuurlijk niet! Bij het vervangen kan je het beste de 1 op 1 verhouding aanhouden, dat wil zeggen dat 250 gr bloem vervangen kan worden door 250 gr glutenvrije bloem (of mix)!
Er zijn verschillende soorten glutenvrij meel, bekend zijn bijvoorbeeld amandelmeel, rijstmeel, kokosmeel, boekweitmeel, havermeel, quinoameel en kikkererwtenmeel.
Rijst is een glutenvrij product. Geen verrassing dus dat rijstmeel een glutenvrij alternatief voor tarwebloem is. Je hebt witte- en bruine rijstmeel. De variant met bruine rijst heeft meer voedingswaarde, maar ligt zwaarder op de maag.
Nee, bloem (ook wel tarwebloem of patentbloem = fijner gemalen dan tarwebloem) bevat gluten. Je zult dus een glutenvrij alternatief moeten gebruiken. In de meeste recepten op de website wordt gesproken over glutenvrij meel. Er zijn inmiddels veel soorten op de glutenvrije markt te krijgen.
Glutenvrij brood bakken kan nu vaak eenvoudig: door klassieke bloem te vervangen door glutenvrije bloem (bv. van Schär) of maïsbloem. Maïsbloem wordt gemaakt van vermalen maïskorrels en is van nature glutenvrij. Ook boekweitbloem is glutenvrij, maar zorgt voor een iets zwaarder brood en een specieke smaak.
Je kunt tarwebloem helaas niet 1-op-1 vervangen door kokosmeel. Kokosmeel neemt veel meer vocht op, dus om 1 kopje tarwebloem te vervangen heb je ongeveer ⅓ kopje kokosmeel nodig. Het resultaat zal niet zo luchtig worden zoals met tarwebloem, maar je kunt er bijvoorbeeld lekkere fudgy brownies mee maken.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.
Koolhydraatarm meel variaties
Low carb amandelmeel is de basis voor veel recepten. Ook kokosmeel is een goede vervanger voor gewone meel. Maar ook sesammeel en pindameel worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Voor wie graag zelf een koolhydraatarm brood wil bakken zijn er diverse melen met een brood mix.
Amandelmeel is gezonder, het is glutenvrij en bevat een stuk minder koolhydraten dan gewone bloem. In vergelijking tot bloem bevat amandelmeel slechts 10 gram koolhydraten, tegenover 65 tot 75 gram in tarwemeel.
Ja. Maismeel is glutenvrij en wordt verkregen door het vermalen van de gehele maïskorrel. Let op de verpakking: het is mogelijk dat er een waarschuwing op de verpakking staat dat het meel wordt gemaakt in een omgeving waar ook gluten verwerkt worden.
Antwoord: Koopmans Maizena is gemaakt van maïszetmeel. Dit product is van nature dan ook glutenvrij.
Bakpoeder is van zichzelf glutenvrij. Het wordt mogelijk wel in een omgeving gefabriceerd (zoals Dr. Oetker Backin) waar ook gluten verwerkt worden. Let dus op het glutenvrij symbool om er zeker van te zijn dat je een glutenvrije bakpoeder gebruikt.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Speltbrood niet glutenvrij!
De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen. De Europese Commissie heeft het verplicht gesteld om bij het gebruik van het ingrediënt spelt te verwijzen naar het allergeen tarwe.
Omdat boekweit geen graan is bevat het geen gluten en is dus geschikt voor coeliakiepatiënten. Mensen met de aandoening coeliakie reageren heftig op de inname van gluten. Gluten is een complex mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen.
Gluten is een eiwit dat in verschillende granen voorkomt, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, en khorasantarwe (kamut). Volkorenmeel, meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten. Gluten is onoplosbaar in water en dient, opgeslagen in de graankorrel, als reservevoedsel voor de plant.
Meel kan ook glutenvrij gemaakt worden door de eiwitten eruit te halen. Als het meel minder dan 20 milligram gluten per kilogram meel bevat, mag het glutenvrij worden genoemd. Dat tarwemeel gluten bevat is inmiddels geen geheim meer.
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen.
Speltbloem is een ideaal alternatief omdat het tarwevrij is en een heerlijke, nootachtige smaak heeft. Om echter bloem te vervangen door spelt, moet je je recept een beetje aanpassen zodat je dezelfde vochtige textuur en structuur krijgt voor je baksels als met bloem.
Brood heeft 'harde' bloem nodig, met een eiwitgehalte boven de 12%. Voor cake of koekjes wordt bloem met een eiwitgehalte onder de 12% gebruikt. Het eiwitgehalte geeft de hoeveel gluten in de bloem aan; gluten is de 'lijm' die deeg samenhangend maakt en structuur geeft.