Je kunt wasabi of wasabipasta vervangen door mierikswortel met een verhouding van 1:1, afhankelijk van hoe pittig je het resultaat wilt hebben. Als u vervangt vanwege een allergie, wees dan voorzichtig met het gebruik van wasabi, want het is in dezelfde familie als mierikswortel.
Wat er op je bord ligt, wordt gemaakt van de broer van de Wasabia Japonica, de mierikswortel. Met wat creativiteit, mosterd, radijs en groene kleurstof wordt daar 'wasabi' van gemaakt.
Het is een specerijenpasta die wordt vervaardigd uit de wortelstam van de asabia japonica-wortel. Deze wortel is zo'n 3 centimeter dik. Het wordt al eeuwen gebruikt in Japan. Voordat de culinaire waarde van het product werd ontdekt, werd het gebruikt als medicijn.
Mierikswortel is een unieke smaakmaker voor veel verschillende gerechten, dressings en sauzen. In veel gerechten wel te vervangen door pittige mosterd.
Wasabi is een groene, pittige pasta, gemaakt van de Japanse wasabia japonica-wortel welke veel weg heeft van de mierikswortel. De wortel heeft een pastel-groene kleur en is scherp en vol van smaak.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Korianderzaad/gemalen koriander – gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie. Mosterdzaad (geel en/of bruin) – Wasabi poeder of mierikswortel.
Saffraan, madras-kerriepoeder, gele kerriepoeder, een mengsel van foelie en gerookte paprika, of garam masala zijn allemaal haalbare alternatieven.
Yildriz Japanse wasabimayonaise
Wasabi heeft een pittige smaak die lijkt op scherpe mosterd of mierikswortel. In pure vorm is het nauwelijks te consumeren. Een lage dosering wasabi gemengd door mayonaise geeft daarentegen een heerlijke twist aan zalm, garnalen of welke andere vissoort dan ook.
Wil je in de biologische winkel, bij de groente specialist of de bij vis specialist bij jou in de buurt verse Wasabi kunnen kopen laat het weten. SirGreenWasabi zet zich in om verse Wasabi voor iedereen toegankelijk te maken. Online bestellen kan uiteraard ook.
Kewpie is de enige echte Japanse mayonaise. De soort die je ook aantreft op je sushi en waar chefs van over de hele wereld dol op zijn.
Verse wasabi heeft een aardse smaak, is minder scherp en heeft een romige en zoete nasmaak. Het goedje is daarom ook niet te vergelijken met de wasabi die van mierikswortel wordt gemaakt, die eigenlijk alleen maar scherp is.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
Door een hevige schrikreactie kan je het 'gebroken hart syndroom' krijgen. Je hart neemt de vorm aan van een Japanse kruik. Een Israëlische vrouw is opgenomen in het ziekenhuis met het 'Broken Heart Syndrome' nadat ze te veel wasabi had gegeten.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Het heeft een mildere smaak dan verse korianderblaadjes.
Als je een hekel hebt aan de smaak van koriander, kun je dus prima peterselie proberen. Hak wat blaadjes fijn en verwerk deze in je gerecht, maar let op dat je niet overdrijft. Peterselie is namelijk iets bitterder dan koriander en is daardoor een stuk meer aanwezig in je eten.
Peterselie
Omdat koriander en peterselie uit dezelfde familie komen, peterselie is de beste vervanger als je een soortgelijke smaak als koriander wilt. Er zijn twee hoofdsoorten peterselie: Italiaanse platte peterselie en krulpeterselie.
Komijnpoeder wordt verkregen uit gemalen komijnzaad en voegt een smaak toe aan veel gerechten. Gemalen komijnzaad staat ook wel bekend als djinten. Het is een belangrijk ingrediënt in veel kruidenmixen en wordt gebruikt in Mexicaanse, Thaise, Griekse, Indiase en Arabische gerechten.
Kummel is afgeleid van het Duits en is een andere benaming voor karwij, terwijl komijn een ander specerij is met een vergelijkbare smaak. Om de verwarring compleet te maken wordt karwij ook wel wilde komijn genoemd. De smaak van karwij is twee keer zo sterk als van komijn, gebruik de specerij dus met mate.
Komijn wordt vaak verward met karwij, dat ook wel wilde komijn wordt genoemd. De twee kruiden hebben niet alleen bijna dezelfde naam, ze ogen en smaken ook vrijwel hetzelfde: warm, kruidig en anijsachtig. Er is wel verschil: karwij smaakt dubbel zo sterk en is scherper, terwijl komijn wat bitterder is.
Wanneer je in een sushirestaurant gaat dineren krijg je vrijwel standaard een schaaltje met flinterdunne roze of gele plakjes gember op tafel. Die staat er natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid. Samen met wasabi en sojasaus maakt gember je sushi diner compleet.
Gari is niet alleen erg smakelijk (en gezond!), het heeft bij de sushi ook een belangrijke functie. De gari neutraliseert namelijk je smaakpapillen! Je eet het daarom tussen de sushigerechten door, om zo alles te neutraliseren en ervoor te zorgen dat je smaak niet beïnvloed wordt door het vorige gerecht.
4 Gember tussen de stukjes
Eet gember met kleine porties, tussen de stukjes sushi. Gember wordt bij sushi gegeten om de smaak te neutraliseren. Wacht dus met het eten van gember tot je mond weer helemaal leeg is. Zo kun je ten volle genieten van het volgende stukje, dat misschien heel anders zal smaken.