Een PAAZ is gericht op korte opnames bij bijvoorbeeld psychiatrische crisissen en na suïcidepogingen. Je kan er ook terecht voor een kortdurende behandeling van onder andere depressies en andere stemmingsstoornissen, angststoornissen en verslavingsproblemen.
De PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) is een open hospitalisatieafdeling die bedoeld is voor opnames van patiënten met acute psychische problemen of patiënten die in een crisissituatie verkeren. De opname gebeurt op vrijwillige basis.
De maximale opnameduur is 3 maanden. Tijdens de opname worden ook de noden rond nazorg besproken en georganiseerd.
De opname heeft een dubbel doel: ten eerste diagnose- en indicatiestelling en eventueel ten tweede behandeling. De indicatiestellingsfase duurt hoogstens twee weken. Na de indicatiestelling volgt een behandeling in het eigen ziekenhuis ofwel een doorverwijzing naar een gespecialiseerde setting.
Onze PAAZ is een open afdeling en is geschikt voor observatie of kortdurende behandeling.
Opname op de PAAZ afdeling
Als u door uw huisarts of medisch specialist bent aangemeld voor opname op de afdeling psychiatrie, ontvangt u daarvoor een uitnodiging. Wij streven ernaar om u zo snel mogelijk een opnameplek aan te bieden.
Wie opgenomen wordt, verblijft dag en nacht op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis (PAAZ) of in een kliniek. Dat kan een universiteitskliniek zijn of een ggz-instelling. De duur van een opname kan verschillen, variërend van enkele weken tot een jaar, met veel variaties daar tussenin.
Opname op onze afdeling gebeurt op verwijzing van uw huisarts, uw behandelend psychiater of via een opname op de spoedafdeling. Bij aankomst wordt u opgevangen door een verpleegkundige die u de nodige informatie geeft over de afdeling en haar werking. De verpleegkundige zal u rondleiden op de afdeling.
Opname in de ggz kan nodig zijn wanneer je psychische problemen zodanig groot zijn dat het je leven ontwricht en ambulante behandeling niet effectief genoeg is. Klinische opname kan vrijwillig zijn of gedwongen. Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname.
Een opname in de evenaar kost je ongeveer 202,80 euro of 571,20 euro per maand, afhankelijk van je verzekeringsstelsel bij het ziekenfonds. Je ontvangt hiervoor maandelijks een factuur.
Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand ernstige psychotische klachten heeft, als iemand zichzelf wil beschadigen, of net een poging tot zelfbeschadiging of zelfdoding heeft gedaan. Een crisisopname kan een aantal uren tot een paar weken duren. Crisisopname kan zowel gedwongen als vrijwillig zijn.
Waarom een opname op een PAAZ? Meestal gebeurt een opname vanuit een crisissituatie: De problemen groeien iemand boven het hoofd, het gaat thuis echt niet meer. De PAAZ kan dan een veilige omgeving zijn om op krachten te komen. Gemiddeld duurt een opname op onze afdeling drie weken.
Een opname op de gesloten afdeling kan nodig zijn wanneer begeleiding thuis door bijvoorbeeld huisarts, psycholoog of psychiater tijdelijk niet genoeg is. De gesloten afdeling is bedoeld voor korte opnames. Hoe lang de opname precies duurt, verschilt per persoon.
Bij de GGZ-instelling waar ik in behandeling was, ben ik uit zorg gegaan en heb daar aangegeven naar een eerstelijnspraktijk te willen gaan. Belangrijk is om aan te geven dat je vrij bent, je mag zelf kiezen waar je zorg wilt afnemen.Zodra het beter gaat, dus aangeven dat je naar een eerstelijnspraktijk wilt.
Het onderzoek bestaat uit een of een aantal gesprekken waarbij er ook eventueel aanvullend onderzoek, zoals een persoonlijkheidsonderzoek, lichamelijk onderzoek of neuropsychologisch onderzoek, kan worden verricht. De psychiater stelt zelf vragen, maar maakt ook gebruik van vragenlijsten.
Als gedwongen opname noodzakelijk is, kan dat alleen op grond van een beschikking van de burgemeester of met een rechterlijke machtiging. Bij mensen met een verstandelijke handicap of een psychogeriatrische aandoening komt het regelmatig voor dat zij hun wil niet kenbaar kunnen maken.
Een initiatief voor beschut wonen is bedoeld voor personen die door hun psychiatrische problematiek niet volledig zelfstandig kunnen leven. De psychiatrische problematiek is voldoende gestabiliseerd zodat geen verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis nodig is.
Het takenpakket
Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen. Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen , en stelt vervolgens samen een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken en ook de omgeving van de hulpzoekende wordt in de behandeling betrokken.
Opname in het kort
Je start de behandeling met een aantal voorbereidende gesprekken. Hierin krijg je uitleg over het behandelprogramma, de regels en afspraken in de kliniek en wordt het behandelplan met jou doorgenomen. Hierna start je met het ontgiften van jouw lichaam.
Klinische zorg is zorg waarbij een patiënt of cliënt opgenomen wordt in een behandelsetting. Je zal dus voor een bepaalde periode niet thuis zijn en verblijft dan in een kliniek. In de tijd dat je de klinische zorg ontvangt, slaap je dus ook niet thuis.
Door een kortdurende opname maak je de eerste belangrijke stap naar herstel. Soms is een behandeling in je thuissituatie niet voldoende en helpt het om even afstand te nemen van je dagelijkse leven. In zo'n geval kan een vrijwillige opname voor je depressie hulp bieden.
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet.Iemand kan ook verplicht worden om regelmatig naar een instelling terug te komen.
Neem dan contact op met een cliëntondersteuner. Ga naar clientondersteuning.co.nl. Als u niet goed weet waar u terechtkunt kunt u ook contact opnemen met Het Juiste Loket. Op informatielangdurigezorg.nl vindt u de weg naar de juiste zorg en ondersteuning.