In Nederland staat momenteel één fabriek waar luiers worden gerecycled. De ARN. De afvalenergiecentrale in de buurt van Nijmegen verwerkt gebruikte luiers en rioolslib tot biogas, kunstmest en nieuwe kunststof producten. Gebruikte luiers bestaan voor zo'n 70% uit ontlasting.
Vieze wegwerpluiers horen bij het restafval. Ze mogen niet in de gft-bak, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag.
De luiers zijn kort samengevat te recyclen in een vat onder hoge temperatuur en hoge druk. Hierdoor worden de plastics van de oorspronkelijke luier en het organische materiaal van elkaar gescheiden. Van een vat vol met vieze luiers is biogas te maken door het te koken onder hoge druk en bij hoge temperatuur.
In het huishoudelijk restafval zit jaarlijks zo'n 200 duizend ton luiers en incontinentiemateriaal, zo'n 5% van het huishoudelijk restafval. Nog eens 5% komt naar schatting als bedrijfsafval vrij bij ziekenhuizen en zorgcentra.
Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De buitenste laag van de luier bestaat ook uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber.
Zoals gezegd, bewaar je de vieze luiers gewoon in een luieremmer totdat je ze gaat wassen. Dit kan gewoon droog, want weken is echt niet nodig en voor sommige stoffen zelfs slecht! De kans op schimmel is echt nihil, of je moet je luiers een week vies in de emmer laten liggen.
Absorberende kern
Gezien dit in de kern van de luier zit, en dus niet in aanraking komt met je kindje, wordt het geacht veilig te zijn.
Waarom luiers recyclen
Wanneer er geen recyclemogelijkheden zijn voor luiers, worden ze afgevoerd als restafval en dus verbrand in een afvalenergiecentrale. Hier komt CO2 bij vrij en gaan er belangrijke grondstoffen verloren, waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.
Luiers bestaan al duizenden jaren. In de klassieke oudheid (vanaf 750 v. Chr.) werd volgens de overlevering al gebruik gemaakt van dierenvellen en bladeren om de ontlasting van baby's op te vangen en tegelijkertijd de huid van kleine kinderen te beschermen.
De wegwerpluier verovert de wereld sinds Procter & Gamble in 1961 de eerste Pampers presenteerde. Vanaf dat moment is 90 procent van de westerse babybilletjes ingepakt.
In de luiercontainer mogen luiers, billendoekjes en plastic zakken.
Voor de gehele luierperiode zijn dan 5676 luiers nodig. Een wegwerpluier kost gemiddeld €0,26.
Het nieuwe Uitvoeringsprogramma VANG-HHA 2021- 2025 heeft als doel om in lijn met de Europese Kaderrichtlijn Afvalstoffen, de kwaliteit van de ingezamelde huishoudelijke afvalstromen te verhogen en daarmee de recycling te verbeteren.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed. Tijd om de kleren weer aan te doen!
Heerlijk om geen luiers meer te hoeven verschonen, maar toch zien veel ouders er tegenop: zindelijkheidstraining. Toch kunnen kinderen al vroeg zindelijk worden, vertelt psycholoog Debby Mendelsohn in een podcast van Ouders van Nu.
Lichamelijk zou een kind van anderhalf jaar al klaar zijn om te beginnen met zindelijk worden. De meeste kinderen krijgen pas interesse voor zindelijkheid tussen de twee en de drie jaar. Rond de drie jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk.
De meeste kinderen worden zindelijk overdag tussen de 2 en 3 jaar, en tussen de 4 of 5 jaar gebeurt dat ook 's nachts. Maar maak je niet druk als het wat langer duurt: ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.
Luiers recycleren
Ten eerste haal je bij de gemeente een (gratis) luierzak op. Nadat hij gevuld is, gooi je hem weg in de speciale luiercontainers, die meestal in de buurt van een kinderdagverblijf of een andere centrale plaats staan. Kijk zeker eens op de website van jouw gemeente of zo een initiatief bestaat.
Luiers en incontinentiemateriaal kan ook worden ingeleverd bij de Ir. Diddewerf aan de Singel 1940-1945 300 in Oss en bij de Milieustraat aan de Maaskade 28 in Oss. Hier zijn ook luierzakken verkrijgbaar. Voor vragen en/of opmerkingen is de gemeente Oss bereikbaar via telefoonnummer: (14) 0412.
Luiers horen bij het restafval, tenzij er in uw gemeente speciale luiercontainers staan. Gebruik voor het inzamelen en het aanbieden van luiers de speciale luierzakken (Bronckhorst en Deventer), transparante of melkwitte zakken (Apeldoorn) of huisvuilzakken (overige gemeenten).
In het eerste jaar gebruikt een baby er het meeste, namelijk ruim 2500 luiers. Het tweede jaar is dit 1800 en het derde en vierde jaar 1500 luiers. Gemiddeld duurt een luier verschonen zo'n 2 minuten, wat dus neerkomt op 10 dagen achter elkaar luiers verwisselen per kindje!
Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
Gelukkig is zo vaak voorwassen niet nodig, na 3x wassen bereiken wasbare luiers al 80% van hun absorptievermogen. Onze tips voor het eerste gebruik. De 2e en 3e keer wassen kan je ook combineren met een was die je toch al draait. Stop ze bij je normale was in om onnodig wassen te voorkomen.