De pijn die ontstaat door een tussenribspierontsteking is niet constant aanwezig, maar vooral voelbaar bij het hoesten lopen, bukken, lachen of diep inademen. Het beste dat u kunt doen is rust nemen of contact met de fysiotherapeut opnemen.
Oorzaken: houdingsafwijkingen: veel onderuit gezakt zitten met de bovenrug in een bolling. luchtweg infectie. verkeerde ademhaling: oppervlakkig en hoog ademhalen.
Verrekte tussenribspier
Als een of meerdere tussenribspieren overbelast of verrekt zijn, is de kans groot dat u pijn hebt bij het ademen. Gelukkig is een verrekte tussenribspier niets waarover u zich ernstige zorgen hoeft te maken. Meestal verdwijnt de pijn alweer na een paar dagen of weken.
De musculi intercostales externi of buitenste tussenribspieren zijn een groep van 11 paar spieren die tussen de ribben (intercostales) liggen. Zij lopen schuin van beneden naar voren.
Een gekneusde of gebroken rib komt meestal door een val of ongeluk. Klachten zijn pijn aan uw borstkas bij bewegen, hoesten, niezen of ademhalen. Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib.
Deze pijn komt meestal doordat de spieren tussen de ribben te hard gewerkt hebben. Bijvoorbeeld doordat u dagen achter elkaar moet hoesten. Of bijvoorbeeld doordat u lang stevig heeft geklust (schilderen, metselen, schoonmaken). U kunt ook een stekende pijn voelen op de plek waar de ribben aan het borstbeen vastzitten.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Zij lopen schuin van onder naar achteren onder een rechte hoek met de musculi intercostales externi of buitenste tussenribspieren. De binnenste tussenribspieren trekken de ribben dichter bij elkaar en trekken de borstkas naar beneden. De beweging is ten behoeve van de ademhaling, met name het uitademen.
Oorzaken van rib- en borstpijn
Vaak ontstaan klachten na een plotselinge verkeerde beweging, bijvoorbeeld omdraaien in bed of een valpartij. Daarnaast kunnen klachten ontstaan door een verkeerde lichaamshouding of stress. Door stress worden uw spieren langdurig aangespannen, dit kan voor klachten zorgen.
De buitenste tussenribspieren zorgen ervoor dat de borstkas omhoog en naar voren kan bewegen. Dit gebeurt als deze spieren zich aanspannen. Hierdoor kun je inademen. Wanneer deze spieren zich weer ontspannen zakt de borstkas vanzelf weer naar beneden door de zwaartekracht.
Rusten, de plek te koelen met ijs, er een drukverbandje omheen te doen en omhoog te houden het beste. Rust is belangrijk! Geef je lichaam de kans om de gescheurde delen te helen voordat je het weer gaat belasten. Je kunt het beste drie dagen rust houden, alhoewel je dan nog niet volledig hersteld bent.
Wat is het syndroom van Tietze? Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. De pijn zit meestal aan één kant. Bij hoesten en niezen kan de pijn erger worden.
Koel het lichaamsdeel met koud stromend water of door er ijs op te leggen. Zorg dat het ijs niet onmiddellijk in contact komt met de huid om vrieswonden te voorkomen. Doe dit een viertal keer per dag tot het letsel voldoende genezen is. Leg het getroffen lichaamsdeel omhoog om de zwelling te verminderen.
Tussen de ribben zitten spieren, zenuwen en bloedvaten. De ribbenkast is elastisch (door gewrichten tussen de ribben en de wervels, en kraakbeen.
Om de pijn en de zwelling te verminderen, kunt u de ribben het beste koelen met een instant coldpack. Daarnaast helpt pijnbestrijding zoals paracetamol tegen de pijn.
Bij een ribblokkade is er geen beweging van een rib ten opzichte van de wervel. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de gehele borstkas beïnvloed. Een ribblokkade kan ontstaan doordat de rib van positie is veranderd na bijvoorbeeld hoesten en niezen of een foutieve houding / beweging.
Als de buitenste tussenribspieren zich samentrekken, beweegt de borstkas omhoog en naar voren. Het volume van de borstkas neemt dan toe. De longen stromen vol. Als de buitenste tussenribspieren zich ontspannen, zakt de borstkas onder invloed van de zwaartekracht weer naar beneden.
Deze spieren kunnen de middenrifspier helpen om de longen goed te laten ontplooien. Deze spieren zitten onder de ribbenboog, tussen de ribben en boven de ribben en als deze samentrekken kunnen we dit aan de buitenkant zien; dit noemen we intrekkingen.
Hierbij zijn diverse hulpademhalingsspieren betrokken. Dit is te zien aan opgetrokken schouders, aangespannen nekspieren en krachtig gebruik van tussenribspieren. Dit is een krampachtige manier van ademhalen, en het is belangrijk dit tijdig te herkennen. Patiënten zullen namelijk na verloop van tijd uitgeput raken.
Bijvoorbeeld een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Ook een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen komen voor. Als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan.
Verkramping van de middenrif spier heeft direct gevolgen voor het functioneren van het hart-ritme systeem: bloedsomloop en ademhaling. De bloeddruk kan erdoor hoger of lager worden. Het is mogelijk dat ademnood, hoge oppervlakkige ademhaling of zelfs hyperventilatie optreed.
U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.
Hoe lang duurt spierpijn? Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.
Bij een verrekking duurt de revalidatie ongeveer drie tot vier weken. Bij een spierscheur duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat de spier weer belastbaar genoeg is om alles in de training te doen.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.