Schadevrije jaren kunnen per 1 januari na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner en verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Ook kunnen vanaf dat moment opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen.
Als je wegens overlijden de auto erft van je ouders en je wilt de schadevrije jaren overnemen, meld je dit bij de verzekeraar. Bij sommige autoverzekeraars is het mogelijk om de autoverzekering over te nemen. Bij andere verzekeraars is dit niet mogelijk. In dat geval neem je je eigen opgebouwde schadevrije jaren mee.
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan dus op die naam. U kunt de schadevrije jaren niet overdragen aan iemand anders, dus ook niet aan uw zoon of dochter. Wanneer u regelmatig rijdt in een auto die is verzekerd op naam van iemand anders, bouwt u geen schadevrij jaren op.
Verzekeringsnemer. Alleen als de autoverzekering op jouw naam staat (als verzekeringsnemer) dan bouw je jaarlijks 'zuivere' schadevrije jaren op. Ook al rijd je als partners of ouder en kind evenveel in de auto. Elk jaar dat je geen schade claimt, krijgt de verzekerde er 1 schadevrij jaar bij.
Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar. Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar. De royementsverklaring is een schriftelijke document waarmee jij je schadevrije jaren kunt bewijzen.
Na het beëindigen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Als u de schadevrije jaren wilt inzetten bij een nieuwe autoverzekering moet u deze dus binnen 3 jaar afsluiten. Na 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en kunt u deze niet meer gebruiken.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
De omvang van de korting verschilt per verzekeraar. De opgebouwde jaren worden door de verzekeraars vertaald naar een korting. Hoe ze dat doen en hoeveel korting je krijgt bepalen ze zelf. Bij de ene verzekeraar heb je recht op 50% korting met 5 schadevrije jaren, bij de andere mogelijk maar 40% of juist 70% korting.
U koopt op korte termijn geen andere auto
U krijgt een nieuw polisblad waaruit blijkt dat de autoverzekering per de verkoopdatum beëindigd is. Hieruit blijkt ook op hoeveel schadevrije jaren u recht heeft. Deze kunt u weer gebruiken zodra u weer een auto op naam gaat verzekeren.
Als u een auto erft, moet u binnen 5 weken het kenteken op uw naam laten zetten. Dit heet overschrijven. Bent u de partner van de overledene en wilt u de auto houden? Ook dan moet u het kenteken op uw naam laten zetten.
Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Als je een motor hebt, bouw je ook schadevrije jaren op. Je kunt deze schadevrije jaren meenemen van je motorverzekering naar je autoverzekering of andersom.
Na het opzeggen van je autoverzekering, zijn je schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Bij verzekeraar ZLM is dit maar 2 jaar. Gelukkig is een aantal verzekeraars milder. Bij ABN Amro, Allianz Direct, Hema en Inshared en Vereniging Eigen Huis gelden je schadevrije jaren nog 4 jaar.
Kan ik Roy Data inzien? Je kunt niet zelf Roy Data inzien, alleen autoverzekeraars hebben toegang tot deze database. Je schadevrije jaren opvragen kun je het beste bij je autoverzekeraar doen.
De zuivere schadevrije jaren betreffen het rekenkundig genoten aantal schadevrije jaren. Zuivere schadevrije jaren geven inzicht in het werkelijke rijgedrag van de verzekerde en niet in tarieftechnische factoren.
Normaal loopt je autoverzekering telkens voor 1 jaar. Gelukkig kun je wel opzeggen als je je auto verkoopt en niet door een andere vervangt. Wettelijk moet je verzekeraar je dan de premie voor de resterende periode terugstorten.
Zoals we al even lieten vallen, verschilt het per verzekeraar hoeveel korting je op je premie krijgt met het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Elke verzekeraar heeft een eigen schadevrije jaren tabel. Dit wordt ook wel de bonus-malus ladder genoemd. Meestal ligt de maximale no-claimkorting rond de 80 procent.
Heeft u 2 schades? U gaat dan naar 2 schadevrije jaren. U krijgt dan 65% korting op de premie.
U heeft nog geen schadevrije jaren en wordt door de verzekeraar op basis van uw leeftijd ingeschaald op trede 7. Dat betekent dat u 45% korting op de premie krijgt. Als u het komende jaar geen schade claimt bij de verzekeraar stijgt u naar trede 8 en gaat het kortingspercentage omhoog naar 50%.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Wil je schadevrije jaren opbouwen, dan is het dus nodig een autoverzekering op naam te hebben staan. Het voertuig zelf mag op je partners naam staan. Verzekeraars zien samenwonende stellen namelijk als één. Zodoende kun je schadevrije jaren opbouwen zonder een auto op naam te hebben staan.
Negatieve schadevrije jaren vervallen
Zolang u geen nieuwe autoverzekering afsluit blijven ze in het systeem staan. Schadevrije jaren, zowel positieve als negatieve, blijven 3 jaar in het systeem staan voordat ze vervallen.