Heeft u geen partner? Dan ligt het voor de hand om partnerpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. U kunt ook afzien van een nabestaandenpensioen omdat uw partner voldoende eigen inkomsten heeft. Het recht op uitruil geldt alleen voor pensioenrechten opgebouwd na 1 januari 2002.
Wat gebeurt er met je pensioen bij overlijden zonder partner en kinderen? Dan gaat je pensioen naar: Je ouders, broers en zussen of hun kinderen. Daarna grootouders of hun kinderen (ooms, tantes, neven en nichten).
Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet. Als je samenwoont kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds of –verzekeraar.
Partnerpensioen is het pensioen dat jouw partner ontvangt nadat jij bent overleden. Je kunt overlijden vóór je pensioendatum of erna. In beide gevallen kan er een partnerpensioen worden uitgekeerd. In sommige pensioenregelingen wordt het ook wel nabestaandenpensioen genoemd.
Als u met pensioen gaat, kunt u (een deel van) het partnerpensioen dat u hebt opgebouwd vanaf 1 januari 2002 omzetten in een hoger ouderdomspensioen. Bijvoorbeeld omdat u geen partner hebt of omdat uw partner zelf een goed inkomen heeft.
Dit partnerpensioen kan namelijk niet worden uitgeruild. Een deel van het partnerpensioen uitruilen. U ontvangt een hoger ouderdomspensioen en uw partner ontvangt een lager partnerpensioen als u komt te overlijden. Dat is belangrijk voor u en uw partner om te beseffen.
Het overlevingspensioen voor die weduwen en weduwnaars jonger dan 45 jaar evolueert naar een tijdelijke overgangsuitkering: één jaar voor personen zonder kinderen, tot twee jaar voor personen met kinderen. Vandaag wordt dat overlevingspensioen nog levenslang uitgekeerd.
Nabestaandenpensioen voor je partner. Als je bij je werkgever pensioen opbouwt, heeft je partner vaak recht op nabestaandenpensioen. Dit nabestaandenpensioen gaat meteen in na je overlijden, ook als je de pensioenleeftijd nog niet hebt bereikt.
Nabestaandenuitkering stopt
In de volgende gevallen stopt uw nabestaandenuitkering: U bereikt de leeftijd waarop u een AOW-uitkering ontvangt. U hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. Bij samenwonen is de beëindiging niet meteen definitief.
Samenwonen ná uw pensionering
Bent u al met pensioen en gaat u samenwonen? Dan verandert uw pensioenuitkering niet. U krijgt daarna dus hetzelfde bedrag op uw rekening. Let op: uw partner krijgt dan géén partnerpensioen als u overlijdt.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Als uw ex-partner overlijdt
Bent u gescheiden, dan heeft uw ex-partner recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Uw ex-partner ontvangt zijn of haar deel van het ouderdomspensioen op het moment dat u met pensioen gaat.
U moet het overlijden melden bij de gemeente. Dit moet samen met de Verklaring van overlijden van de arts. Dit kunt u zelf doen, maar de begrafenisondernemer kan dit ook voor u regelen. Het overlijden van uw partner wordt in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) verwerkt.
Wat is het partnerpensioen? Het partnerpensioen is een uitkering die je ontvangt als je partner overlijdt. Je partner moet dan wel deelnemer zijn van een pensioenfonds, meestal gebeurt dit via een werkgever. Het partnerpensioen is een levenslange uitkering en bedraagt maximaal 70% van het opgebouwde pensioen.
Als u trouwt én in Nederland woont, hoeft u niets te regelen
En uw partner krijgt recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Ook als u later uit elkaar gaat.
Er mag maximaal een bedrag van 50% van het salaris worden verzekerd voor partnerpensioen. Voor deelnemers is het hierdoor duidelijk welk bedrag de partner ontvangt bij overlijden. Het partnerpensioen is straks niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte jaren in een dienst (diensttijdonafhankelijk).
Wanneer ontvangt u pensioen van uw ex
Voorbeeld: een 50-jarige vrouw krijgt al ouderdomspensioen uitgekeerd als haar 15 jaar oudere ex-partner met pensioen gaat. Omgekeerd zal mogelijk de 67-jarige man maar beperkt kunnen delen in het ouderdomspensioen van de vrouw.
In bepaalde gevallen kan één van beide partners inderdaad recht hebben op het gezinspensioen. In die situatie wordt het pensioen van die partner verhoogd met 25%. Dit is het geval wanneer dit verhoogde gezinspensioen hoger ligt dan de som van de twee afzonderlijke alleenstaandenpensioenen.
Hoeveel is het partnerpensioen? Uw partner krijgt ongeveer 70% van het ouderdomspensioen dat u zou hebben opgebouwd. Naast partnerpensioen krijgt uw partner ook een tijdelijk partnerpensioen totdat de AOW van uw partner ingaat. Dit bedraagt 21,8% van het partnerpensioen met een maximum van € 6.349,- (2022) per jaar.
weduwenpensioen of weduwnaarspensioen (officieel wordt dit het overlevingspensioen genoemd) toegekend. Dit bedraagt in principe 80 % van het vroegere gezinspensioen. Het pensioen wordt na overlijden dus met 20 % verminderd.
Het basisbedrag van het minimumpensioen (1.532,82 of 1.915,42 euro) wordt daarvoor vermenigvuldigd met het aantal gewerkte jaren en gedeeld door 45 (elk kwartaal telt voor 0,25 jaar). Hoe langer je werkt, hoe hoger je pensioen. Er wordt slechts voor maximaal 45 loopbaanjaren een pensioen toegekend.
De hoogte van de Anw-uitkering verschilt per soort uitkering en hangt soms ook af van uw inkomen. De uitkering is maximaal 70% van het nettominimumloon.
Wat is het verschil tussen bijzonder partner pensioen en ouderdoms pensioen? Als uw partner overlijdt, vervalt zijn/haar ouderdomspensioen. Daarvoor in de plaats ontvangt u als nabestaande partnerpensioen.
De hoogte van het partnerpensioen hangt af van het ouderdomspensioen dat je partner via zijn werk opbouwt. Op je eigen pensioenoverzicht vind je dit pensioen niet terug. Wat je krijgt als je partner overlijdt, staat op het pensioenoverzicht van je partner. Want het hoort bij zijn of haar pensioen.
Is er naast het ouderdomspensioen een bijzonder partnerpensioen afgesloten? Dan heeft de ex-partner volledig recht op dit deel van het pensioen, ook als degene die het pensioen heeft opgebouwd komt te overlijden. Is het pensioen 'op risicobasis verzekerd', dan is dit niet het geval.