De behandeling duurt meestal 10 tot 14 dagen. Clindamycine bestrijdt bacteriën die de huidinfectie kunnen veroorzaken. De capsules en drank beginnen na ongeveer 1 uur te werken; het infuus werkt meteen. Een dosis werkt 6 tot 8 uur.
Antibiotica werken ontstekingsremmend en onderdrukken de groei van de bacterie die een rol speelt bij acné (de P. acnes bacterie). De effecten van antibiotica zijn vaak al na vier tot zes weken zichtbaar op de huid.
Clindamycine is een antibioticum van de lincomycinegroep. Het remt de groei van sommige bacteriën. Artsen schrijven clindamycine op de huid voor bij acne. Het wordt soms gebruikt bij hidradenitis en putjeszolen.
Sommige antibiotica kunnen overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaken. Dit staat dan op het etiket of in de bijsluiter. Je huid kan dan onder andere sneller verbranden. Krijg je last van huiduitslag, jeuk of koorts, dan kan je het beste contact opnemen met je arts.
De soort diarree door clindamycine kan gevaarlijk zijn. Krijgt u last van ernstige diarree, ook al is het enige tijd na het gebruik van dit medicijn? Raadpleeg dan direct uw arts.
Het is verstandig om geen alcohol te drinken tijdens een antibioticakuur, ongeacht welke antibiotica je gebruikt. Alcohol droogt uit en veroorzaakt soms onrustige slaap, twee dingen die je lichaam niet kan gebruiken bij het bestrijden van een infectie.
Clindamycine is een antibioticum. Het bestrijdt bepaalde bacteriën en parasieten. Artsen schrijven clindamycine voor bij infecties met bacteriën (of om infecties te voorkomen), zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, bijholteontsteking), huidinfecties, zoals steenpuisten, wondroos en hidradenitis.
Bij (recidiverende) cellulitis en erysipelas, wondinfecties en bij een niet genezend furunkel is clindamycine (ook) een alternatief bij penicilline-allergie. Bij bijtwonden heeft een breedspectrum-penicilline de voorkeur; bij kinderen < 13 jaar is clindamycine een alternatief bij penicilline-allergie.
Cutaan (van cutis - de huid) betekent betrekking hebbend op de huid. Het is een term die vooral onder medici en apothekers gebezigd wordt voor zaken die met de huid te maken hebben. In hetzelfde verband wordt ook de term dermaal veel gebruikt.
Fotosensibilisatie: tretinoïne kan de gevoeligheid voor zonlicht vergroten. Blootstelling aan zonlicht (en zonnebank) zoveel mogelijk vermijden; indien dit niet mogelijk is de behandelde huidgedeeltes beschermen met kleding of een zonnebrandcrème (minimaal factor 30). Niet gebruiken bij zonnebrand.
Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet. Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan.
Er zijn verschillende vrij verkrijgbare middelen te koop waarmee je zelf je acne te lijf kunt gaan. Maar als je een ernstige vorm van acne hebt, kun je het beste een afspraak met je huisarts maken. Hij of zij kan antibiotica of sterkere crèmes/lotions voorschrijven.
Sommige antibiotica werken beter als u ze op een lege maag inneemt. Op het etiket staat dan: 1 uur voor of 2 uur na het eten innemen. Sommige antibiotica kunt u het beste innemen met wat voedsel. Dan heeft u minder kans op klachten van de maag of de darmen.
Grote hoeveelheden alcohol belasten de lever nog meer. Ook wanneer je een antibioticum neemt waarbij het gebruik van alcohol wordt afgeraden, let je er ook op om 48 tot 72 uur na de kuur geen alcohol te drinken aangezien het antibioticum nog enkele dagen in het lichaam zit.
Clindamycine is een antibioticum. Het remt de groei van sommige bacteriën en parasieten die infecties veroorzaken. Clindamycine is verkrijgbaar als capsule van 150, 300 en 600 mg. Artsen schrijven clindamycine capsules voor bij verschillende infecties, zoals luchtweginfectie, bot- en gewrichtsinfectie.
Een kuur voorgeschreven door de tandarts ivm last hebben van een ontstoken verstandskies.
Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie. Het kan leiden tot ernstige misselijkheid.
Er moet op zijn minst twee uur zitten tussen inname van de medicatie en van de zuivelproducten. Het calcium in de melk maakt complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan komen.
Capsule of drank: u kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn.