In vroeger tijden werden krijgsgevangenen vaak tot slaaf gemaakt of gedood. Vooral vanaf de 17e eeuw kwam de gewoonte op ze te ruilen. Krijgsgevangenen mogen volgens de Geneefse verdragen niet worden gestraft, tot dwangarbeid gedwongen of ingezet bij oorlogshandelingen.
Duitse krijgsgevangenen in de USSR
Verzwakt door ondervoeding en slecht toegerust voor de Russische winter, vele bevroor en stierf in de maanden na hun gevangenneming bij Stalingrad; slechts ongeveer 6.000 van hen overleefden en konden na de oorlog worden gerepatrieerd.
Een krijgsgevangene is een combattant (militair, bestemd om aan de strijd deel te nemen) die door een vijandige mogendheid gevangen is genomen, tijdens of meteen na een gewapend conflict of oorlog.
De krijgsgevangenen staan onder de macht van de vijandelijke Mogendheid, maar niet van de personen of legerafdelingen, die hen hebben gevangengenomen. Zij moeten te allen tijde met menslievendheid behandeld en inzonderheid tegen gewelddaden, beschimpingen en nieuwsgierigheid van het publiek beschermd worden.
Een krijgsgevangene is een gevangen genomen tegenstander tijdens de oorlog. Krijgsgevangenen worden door de vijand tewerkgesteld in een krijgsgevangenenkamp. De omstandigheden waaronder krijgsgevangenen leven is veranderd in de loop der jaren.
De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen, en kampen voor burgers.
Toch bleven ongeveer 100 000 doden gewoon liggen. Na de strijd kreeg de Russische bevolking opdracht om die, ter voorkoming van epidemieën, te begraven in oude loopgraven en bomtrechters. De 'weinige' individuele graven die er waren, zijn geschonden.
Ongeveer 2,74 miljoen Duitse soldaten – de helft van alle tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Duitse militairen – verloren het leven aan het oostfront. Een half miljoen Duitse militairen keerde niet terug uit Russische krijgsgevangenschap.
De slachtofferstatistieken voor de Duitse Wehrmacht vertonen grote lacunes. Waarschijnlijk ligt het totaalcijfer voor de Duitse eenheden in ons land tussen de 15.000 en 20.000 gesneuvelden. Tijdens de bevrijding van Nederland verloren 23.000 burgers door oorlogshandelingen het leven.
Als gevolg van oorlogshandelingen (7.500) en ontberingen tijdens krijgsgevangenschap (8.500) kwamen ongeveer 16.000 militairen en gemilitariseerde burgers in dienst van het Koninkrijk om het leven. Er zijn momenteel bij benadering nog 3.500 Nederlandse veteranen van de Tweede Wereldoorlog in leven.
Als extra drukmiddel besloot het Duitse oppperbevel daarom tot het bombardement op Rotterdam van 14 mei. Mede vanwege de dreiging met bombardementen op de steden Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Haarlem capituleerde in de nacht van woensdag 15 mei de Nederlandse land- en luchtmacht.
Sterke punten van de Wehrmacht waren: De door Duitsland ontworpen Panzer IV en Tiger I (tanks) waren één van de beste tanks ter wereld. Alle tanks hadden radioapparatuur (het Rode Leger had dit niet). Duitsland ontwikkelde als allereerste een straaljager, de Messerschmitt Me 262.
Het Duitse leger mag rekenen op een budget van 39,2 miljard dollar, telt 180.000 actieve militairen en 30.000 reservisten.
Er zijn slechts tien landen die echt in vrede leven, dat wil zeggen dat ze niet bij een intern of extern conflict betrokken zijn. Dat zijn Botswana, Chili, Costa Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Zwitserland, Uruguay en Vietnam.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Vervolging na de bevrijding
De directies van collaborerende bedrijven gingen over het algemeen vrijuit, evenals bijvoorbeeld het merendeel van de top van het Nederlandse ambtenarenapparaat. In totaal zijn 6806 Nederlanders veroordeeld omdat zij in dienst waren getreden bij de Duitse krijgsmacht.
De Tweede Wereldoorlog heeft aan ongeveer 55 miljoen mensen (soldaten en burgers) het leven gekost. Dat is ruim 17 doden per minuut of elke 3,5 seconde één dode. Aan geallieerde zijde vielen 44 miljoen doden. De Russen verloren zo'n 20 miljoen mensen; de Amerikanen 'slechts' 290 duizend.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen in Oost-Europa ruim drie miljoen Duitse soldaten om het leven.
Nederland bundelt haar vloot met Groot-Brittannië, Australië en Amerika. Maar ook samen kunnen de landen niet op tegen de goed georganiseerde en ervaren Japanse marine en luchtmacht. Ze verliezen de beslissende Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Twee dagen na de zeeslag landt het Japanse leger op Java .
De gevangenen werden slecht behandeld door de Japanse bewakers. Er was vaak weinig eten beschikbaar en men moest hard werken. Overtreders van de regels konden vaak rekenen op strenge straffen, martelingen en publieke executies.
De Japanse bezetter zag Java als het meest ontwikkeld op politiek gebied, maar economisch als het minst belangrijk; de bevolking was de belangrijke bron voor Japan. Als zodanig en in tegenstelling tot het eerdere Nederlandse bewind, moedigde Japan het nationalisme op Java aan en vergrootte zo zijn politieke invloed.
De Bundeswehr is de krijgsmacht van Duitsland. De Bundeswehr bestaat uit drie onderdelen: Heer: landmacht. Luftwaffe: luchtmacht.
Het Duitse leger dankte de Leopard 2 tanks vier jaar geleden af. Nu de regering terugkomt van die beslissing stijgt het aantal Duitse tanks in actieve dienst naar 328.