Stoppen met rood vlees heeft een bewezen, positief effect op je lichaam. Uit talloze onderzoeken blijkt dat het eten van rood vlees de kans op diabetes type 2 verkleint, je cholesterolwaarde omlaag brengt en spijsvertering en stoelgang verbetert.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Wat er echt met je lichaam gebeurt als je vlees opgeeft, zelfs maar even. Een paar weken geen vlees eten kan verrassende veranderingen teweegbrengen, van veranderingen in de darmbacteriën tot een lager cholesterol . Maar de sleutel tot het oogsten van de voordelen is niet alleen wat je weglaat, maar ook wat je toevoegt.
Het verteringsstelsel van een carnivoor is net geen 2 meter lang terwijl ons verteringsstelsel ruim 6 meter is. Dat betekent dat zodra wij vlees eten het ongeveer 72 uur duurt voordat dit door ons verteringsstelsel heen is.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Bekijk hoe je gezond vegetarisch eet.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Dit kost extra water en als je niet meer drinkt om dit te compenseren, kan het dehydraterende effect leiden tot constipatie. Maar bij een normaal, omnivoor dieet, zal het vlees zijn reis door je spijsverteringsstelsel voltooien in 12 tot 48 uur , samen met al het andere.
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten [8]. Voor bewerkt vlees is geen bovengrens gesteld, al raadt de Gezondheidsraad aan om de consumptie hiervan te beperken [7]. Jongvolwassen eten gemiddeld 70 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Veel mensen melden dat hun huid er helderder en zuiverder uitziet nadat ze vlees en dierlijke producten hebben opgegeven . Vitamine C is belangrijk voor de collageenproductie, terwijl vitamine A kan helpen de olieproductie te reguleren en acne te voorkomen.
Betere darmgezondheid
Onderzoek toont aan dat het eten van veel bewerkt voedsel en geraffineerde granen een negatieve invloed kan hebben op uw darmgezondheid. Maar een plantaardig dieet helpt gezonde darmbacteriën te stimuleren . Vezelrijke voedingsmiddelen stimuleren met name de groei van goede bacteriën, die ontstekingen en uw risico op ontstekingsziekten verlagen.
Een plantaardig dieet richt zich op fruit, groenten, granen, bonen, erwten, linzen en noten. Het is rijk aan vezels, vitaminen en andere voedingsstoffen. En mensen die geen vlees eten, vegetariërs genoemd, eten over het algemeen minder calorieën en minder vet . Ze wegen ook vaak minder.
Gezond eten zonder vlees hoeft niet moeilijk te zijn. Om tekorten in je voeding te voorkomen is het belangrijk voldoende ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Aangevuld met groente, brood, graanproducten en zuivel.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
En wat bleek? Mensen die overstappen op vegetarisch eten, verliezen gemiddeld 3,4 kilo. Het Voedingscentrum kan dit wel verklaren. “Plantaardige producten zoals brood, aardappelen, pasta, peulvruchten, noten, vleesvervangers, groente en fruit bevatten meer vezel dan dierlijke producten, zoals zuivel en vlees.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
Het enige waar je voor moet zorgen, is dat je het op een volwaardige manier vervangt. "Eet je geen vlees dan kun je kiezen voor producten zoals peulvruchten, ei en noten, die veel van dezelfde voedingsstoffen bevatten. Er zijn ook vleesvervangers die echt vlees imiteren." Denk bijvoorbeeld aan een vegaburger.
Dat blijkt uit cijfers van het Agrarmarkt Informations-Gesellschaft waarover het Duitse vakblad TopAgrar schrijft. De verschillen in Europa op het gebied van vleesconsumptie zijn aanzienlijk. Ierland, Portugal en Spanje consumeren het meeste vlees. Deze drie landen aten in 2023 meer dan 80 kilo vlees per persoon.
Normaal gesproken blijft voedsel ongeveer drie uur in de maag, voordat het naar de dunne darm gaat. Bij een erg vetrijke maaltijd duurt het iets langer dan 3 uur. Bij een 'trage maag' blijft voedsel vaak veel langer in uw maag.
Verschillende factoren, zoals uw leeftijd, geslacht, levensstijl, dieet en medische aandoeningen, kunnen de spijsverteringstijd verkorten of verlengen. Sommige voedingsmiddelen zijn gemakkelijker en sneller te verteren dan andere. Vlees kan tot 2 dagen nodig hebben om volledig te worden verteerd, terwijl fruit en groenten er slechts 24 uur over doen.
Het is makkelijk te zien wanneer je darmbacteriën het werk doen, in plaats van je spijsverteringsenzymen: je laat winden. Dat is waarom bonen en zetmeel je winden laten laten, maar vlees niet. De groenten, bonen en granen rotten in je dikke darm met het ontbindende materiaal, waaronder methaan en koolstofdioxidegassen.
Het gezondste hoofdgerecht ter wereld
Het hoofdgerecht is een kip-linzenstoofpot . Dit gerecht zit boordevol dierlijke en plantaardige eiwitten en is geweldig voor de gezondheid van spieren en botten. Het levert ook een flinke dosis vezels dankzij de groenten en peulvruchten.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.