Wanneer je te veel alcohol in korte tijd drinkt, kun je stoppen met ademhalen en buiten bewustzijn raken. Men spreekt van comazuipen bij deze symptomen. Een voorstadium van comazuipen is een lichtere alcoholvergiftiging. Je wordt duizelig en suf en gaat overgeven om de alcohol uit je lichaam kwijt te raken.
Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
Coma lijkt op een diepe slaap. Patiënten reageren niet meer op anderen, geluiden en aanrakingen. Bij een pijnprikkel zie je soms wel een reactie in iemands gezicht, of een kleine beweging in het lichaam. Een prikkel kan iets pijnlijks zijn, maar ook een geluid, aanraking, licht of geur.
De gevolgen van comazuipen
Het drinken van alcohol is direct van invloed op de ontwikkeling van de hersenen, wat kan leiden tot onherstelbare schade. Denk hierbij aan je minder goed kunnen concentreren, impulsief gedrag of problemen met het geheugen.
Schade aan de organen
Op de lange termijn kan alcohol je organen beschadigen. Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier (pancreas), longen, hart- en bloedvaten, de darmen en de hersenen. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn.
Kenmerkend voor dronkenschap zijn: (Sterke) gedragsveranderingen. De gedragsverandeiringen kunnen variëren van heel vrolijk (goede dronk) tot melancholiek of juist agressief (slechte dronk); ethanol of alcohol is een dempende stof.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen. De calorieën die in alcohol zitten, noemen ze ook wel 'lege calorieën'.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Een relatief geringe hoeveelheid alcohol heeft dus geen impact. Dat betekent niet dat je je hersenen niet beschadigt door veel te drinken: de uiteinden van de neuronen, de dendrieten, raken beschadigd zodat de informatie-overdracht gehinderd wordt. Ergo, dommer word je er uiteindelijk wél van.
Risico's van comadrinken
Tenzij je echt in coma gaat en de hersenen zuurstoftekort krijgen. Dan is er blijvende schade mogelijk. Herhaaldelijk extreem drinken kan zeker bij jongeren hersenschade veroorzaken, met aantasting van het denkvermogen en geheugen.
Alcohol heeft een verdovend effect op het centrale zenuwstelsel. Ook de zenuwen in de benen en armen kunnen door alcohol worden beschadigd (dan is sprake van zogenoemde polyneuropathie). Mensen klagen dan over een pijnlijk gevoel in de kuiten en onder de voetzolen.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Nee, je hersencellen gaan niet dood van alcoholgebruik. Dat is een fabeltje. Het verandert wel de chemische samenstelling van je brein. Als je op regelmatige basis de neurochemie van je hersenen verandert, veranderen op den duur de eiwitten van de cellen.
Overmatig alcoholgebruik: meer dan 14 glazen (vrouwen) of meer dan 21 glazen (mannen) alcohol per week drinken. Zwaar drinken: minstens 1 keer per week ten minste vier (voor vrouwen) of zes (voor mannen) glazen alcohol op één dag drinken.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.