De drankkartons worden in het sorteercentrum van de andere PMD-verpakkingen gescheiden. Ze worden opgeslagen in balen waarna ze naar gespecialiseerde recyclagebedrijven vertrekken voor verdere verwerking.
Drinkpakken (of drankenkartons) zijn bijvoorbeeld verpakkingen van melk, yoghurt, vla, sap, soep en saus. Grote en kleine pakjes: je kunt ze in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren met de plastic verpakkingen (pmd).
Drankpakken (zuivel- en sappakken) worden in de sorteerinstallatie in Zwolle gescheiden van de andere verpakkingen en apart gerecycled. In de recyclefabriek wordt uit de pakken papier (kartonvezels), kunststof en aluminium teruggewonnen.
Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren. Melkpakken en sap-pakken horen niet in de papierbak maar bij het plastic afval: er zit een plastic en/of aluminium laagje in.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten. Zijn de dozen echt vervuild met etensresten en vet?
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Ruim een derde van ons plastic afval gaat dus naar het buitenland voor recycling. En waar gaat het naartoe? De grootste ontvangers waren in 2018 Europese landen als Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Maar we zien ook landen als Vietnam, Indonesië en Bangladesh in de lijst staan.
Lege blikken en bussen mag je gewoon in de vuilnisbak gooien. Blikken en bussen met verf(resten) horen bij het klein chemisch afval (kca). Metalen deksels mag je gewoon met de glazen pot in de glasbak gooien. Zo wordt je boodschappentas niet vies.
Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic? In Nederland produceren we per persoon rond de 73,2 kilo plastic afval per jaar. Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf. Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt.
Melkpakken bij plastic afval
Melkpakken en andere drinkpakken zijn prima te recyclen. Daarom kun je ze in 80 procent van Nederlandse gemeenten gescheiden inleveren. Haal de dop eraf, vouw ze lekker klein op, doe de dop er weer op en doe ze in de zak of bak voor plastic afval.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Wat er bij mag
Flessen van frisdrank, water, melk, azijn, etc. Knijpflessen van sauzen, olie etc. Zakken van pasta, rijst, brood, snoepgoed, etc.
Voor een optimaal recyclageproces is het belangrijk dat we drankkartons zorgvuldig sorteren. Laat ze dus zeker niet verloren gaan in het restafval, maar stop ze allemaal in je blauwe PMD-zak. Maak de drankkartons wel leeg voor je dat doet.
PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.
Via een automatische zakkenscheurder en een transportband komt het PMD in een trommelzeef terecht. Hier gebeurt een eerste scheiding. Daarna sorteert een reeks machines het overgrote deel van het PMD-afval automatisch. Papierresten en plastieken zakjes worden weggeblazen.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Heel veel geld verdienen zal je niet met het inleveren van lege blikjes. Maar ervan uitgaande dat alle kleine beetje helpen, is het zeker de moeite waard om te sparen. Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal).
Dat komt omdat in de normale Cola suiker is opgelost en in de Cola Zero niet. Het ene blikje zakt daardoor naar de bodem, terwijl het andere blijft zweven in het water.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Afval gescheiden inzamelen en recyclen is aantoonbaar veel beter voor het milieu dan alles bij elkaar inzamelen en verbranden. Afzonderlijk transport levert nauwelijks extra CO2-uitstoot op. En afvalverbranding levert weliswaar energie, maar zorgt per saldo voor extra CO2-uitstoot en verlies van grondstoffen.
Papier en karton wordt door een ophaler naar een erkend sorteerbedrijf afgevoerd waar alle onzuiverheden manueel uit het oud papier uitgesorteerd worden. Vervolgens wordt het in balen geperst en afgevoerd naar een papierfabriek die het papier recycleert.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
De compartimenten voor blik raken daardoor overvol. Om te zorgen dat iedereen glas en blik goed kwijt kan mag blik vanaf 1 november bij plastic verpakkingen en drinkpakken. Blikken en blikjes kunnen in de speciale zakken voor plastic afval die bewoners van flats gebruiken.