Wat gebeurt er daarna? Nadat de eitjes uit de steur zijn gehaald worden ze supersnel gewassen, gezeefd, gesorteerd op grootte en gezouten. Dat zouten is nodig om het rijpingsproces tegen te gaan.
Het 'oogsten' van de kaviaar wordt met de hand gedaan wanneer de vissen niet meer leven. Als eerste wordt de buik open gesneden waarna de zakjes met eitjes worden verwijderd. Deze zijn dan nog git zwart en zullen later mooi glanzen wanneer het zout wordt toegevoegd.
Over het algemeen wordt de steur 70 tot 80 jaar oud. Het visbestand van de wilde steur wordt ernstig bedreigd door de vervuiling van de Kaspische Zee en de rivier de Wolga.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Een nieuw soort kaviaar uit Oostenrijk wordt genoemd als de duurste ter wereld. Een theelepeltje van de visseneitjes omringd met goud kost ruim 36.000 euro. Dit meldt Daily Mail. De kostbare kaviaar, genaamd Strottarga Bianco, is gemaakt van eitjes van de zeldzame albinosteur.
De nieuwe kaviaar zou wel eens het duurste eten ter wereld kunnen zijn. Een kilo van het 'witte goud' wordt op een onwaarschijnlijke 271.000 euro geschat. De exclusiviteit zit hem in de albino steur. Een normale steur leeft normaal meer dan honderd jaar.
Kaviaar - de onbevruchte eitjes van de steur - is een delicatesse en wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Behalve dat het lekker is, is het gezond en bevat het Omega 3, eiwitten en vitaminen. Niet alle soorten steur geven eitjes die geschikt zijn voor consumptie.
Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
Wat erbij te drinken? Drink niets dat te sterk of overweldigend is (en dit geldt eigenlijk ook voor de kaviaar zelf). Champagne, vodka en sake zijn natuurlijke combinaties. Als bijgerecht gebruikt Martin meestal slagroom, blinis, bieslook en eierdooiers.
Deze imitatie kaviaar is kuit van de snotolf, soms ook lompvis genoemd, ze zijn een betaalbaar alternatief voor kaviaar. Het wordt als surrogaat gebruikt voor de echte kaviaar van de steur. Waarom men nu uitgerekend van lompkuit imitatiekaviaar maakt, ligt aan de grootte van de eitjes.
Steur kopen prijs
De prijzen van onze steuren variëren van €10,50 tot €90, afhankelijk van de soort. De prijs van albino steuren kan bijvoorbeeld oplopen tot €90, terwijl de wat kleinere sterlet steuren al verkrijgbaar zijn voor €12 per stuk.
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
Het verhandelen en/of in bezit hebben van wilde kaviaar is een economisch delict waar hoge straffen op staan. Alle kaviaar is dus gekweekt en we hoeven geen onderscheid meer te maken tussen wild of kweek. Kaviaar is nu gewoon weer kaviaar.
Jonge steuren zakken als ze een aantal jaar oud zijn de rivier af om op te groeien in het estuarium waarna ze uitzwerven over de kustwateren. Hier voeden ze zich met kreeftachtigen, wormen, schelpdieren en vissen die ze opsporen met behulp van de bekdraden. Steuren worden erg oud; tot wel 70 jaar.
Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt: een exclusief en buitengewoon milieu : de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 Meter en zeer zuiver. Het heeft de steur altijd naar deze contreien gelokt.
Volwassen steuren leven hoofdzakelijk in zee. In de paaitijd trekken ze rivieren op om zich daar voort te planten. De jongen laten zich weer de rivier afzakken. Ze blijven hangen in riviermondingen om daar verder op te groeien.
Leg de kaviaar op uw hand, en breng deze naar uw mond. Om de kaviaar optimaal te proeven, drukt u met uw tong de kaviaar tegen uw gehemelte aan! De eitjes barsten hierdoor open, en er vervult zich een ware smaakexplosie in uw mond.
De kaviaar is, op de juiste temperatuur, minimaal houd naar tot de THT datum, aangegeven onder op het blik. Na opening dient u de kaviaar binnen 3-5 dagen te consumeren.
Kaviaar en champagne worden al lange tijd beschouwd als een ultiem gastronomisch paar. Wanneer u van kaviaar geniet met champagne, heeft het de voorkeur dat u een droge champagne, zoals een brut of extra-sec, bij uw kaviaar drinkt.
Kaviaar is duur. Voor 100 gram Beluga-kaviaar betaal je zo 500 euro. De witte kaviaar van albino-steur is nog veel zeldzamer en dus duurder. De producent vraagt zoals gezegd 100.000 euro per kilo.
Deze kaviaar geeft de ultieme kaviaar ervaring en is bijna niet te onderscheiden van de vroegere wilde kaviaar. De smaak is zilt, romig, nootachtig en geeft een fantastisch mondgevoel. De Beluga kaviaar heeft een heerlijke smaak en het is de beste kaviaar van de hele wereld te noemen.
1. Bepaal hoeveel kaviaar u nodig zult hebben. Wij adviseren een minimum portie van 30 gram per persoon. Het eerste lepeltje is om de smaakpapillen aan de smaak te laten wennen.
Kaviaar - Een luxe en zeldzame delicatesse. Het is ongetwijfeld één van de meest luxe delicatesse die je kent; Kaviaar. Het is een populair doch zeldzaam product. Kaviaar heeft een licht zilte smaak, die door vele ook wordt bestempeld als nootachtig.
Steur eet vanaf de bodem en de haak moet dus de bodem bereiken. Het is aan te raden om echt op de bodem te vissen. De meeste visvijvers in Nederland zijn niet heel groot, daarom is een schuivende dobbermontage met schuiflood meestal de meest efficiëntste manier van vissen.
Cavinoir® Vegan Classic Style is volledig vrij van vis-ingrediënten en geheel samengesteld uit plantaardige producten. Deze veganistische lijn doet qua eigenschappen niet onder voor echte kaviaar: elke parel barst open zoals die van viskuit.