Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Het merk sorteert de kleding op kleur en materiaal en ontdoet het van knopen, ritsen en labels. Hierna vervezelen ze het textiel via mechanische recyclage. De gerecyclede vezels worden hierna samengevoegd met verschillende nieuwe vezels en gesponnen tot garen. Met dit garen worden nieuwe kledingstukken gemaakt.
H&M heeft recycle-boxen in alle winkels wereldwijd. Breng huishoudtextiel en kleding die je niet meer wilt naar een H&M-winkel en je krijgt van ons als dank een kortingsbon. Alle textiel is welkom - van alle merken en in elke conditie.
Bij mechanische recycling trekt een machine het textiel helemaal uit elkaar, tot op vezelniveau. Vervolgens meng je deze vezels met een aantal langere vezels en spin je een nieuwe draad. Een vrij makkelijke manier van recycling, maar de vezels die je uiteindelijk overhoudt zijn wel erg kort.
Kringloop/Leger des Heils/Kledingcontainer
Belangrijk is wel dat als je kleding naar de kringloop brengt, dat dit wel nog goede items zijn. Zij hebben niks aan versleten sokken of een jeans met slijtageplekken. Bij het Leger des Heils en kledingcontainers kun je (vaak wel) kapotte en versleten kledingstukken inleveren.
Kleding die nog goed te gebruiken is gaat naar de kringloopwinkel of naar landen waar ons textiel zeer welkom is. Jouw oude kussenslopen, gordijnen, schoenen, sokken en knuffels mogen ook bij het textiel! Textiel kan ingeleverd worden bij het afvalbrengstation of een textielcontainer in de buurt.
Teddy: Vaak worden de gedoneerde kledingstukken die bijvoorbeeld in een Leger des Heils-bak worden gegooid opgehaald en geleegd in een sorteercentrum. Dat is dan ook meteen waar de liefdadigheid ophoudt. Het Leger des Heils verkoopt de verzamelde inhoud namelijk aan een sorteerbedrijf.
Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn.
Textielcontainers zijn geen afvalcontainers!
Sterk bevuilde textiel, bijvoorbeeld met verf- en olievlekken. Nat textiel. Vloerbedekking. Snijafval (kleine lappen stof)
Bij sommige supermarkten of winkelcentra staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. U kunt daar uw oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. En textiel zoals handdoeken, washandjes, tafellakens en dekbedovertrekken.
We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2020 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
Stop je zak met kleding in de bak
Natuurlijk gooi je je oude kleren en schoenen niet bij het restafval. Je brengt ze gewoon naar de textielbak (of kledingcontainer). Je mag daar vrijwel alle kleren en schoenen in stoppen, ook als ze gescheurd of versleten zijn.
Naast deze verbetering kun je katoen goed mechanisch recyclen en zijn er zelfs al mogelijkheden om katoen chemisch te recyclen waarbij je van gerecycled katoen weer een garen kunt maken dat dezelfde eigenschappen heeft als nieuw katoen.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Staat er geen container van o.a. Sympany of ReShare (Leger des Heils) in jouw buurt? Ook bij het afvalinzamelbedrijf van je gemeente kun je je textiel inleveren. Charitatieve organisaties houden overigens in veel gemeenten nog steeds een paar keer per jaar de aloude huis-aan-huis-inzamelingsacties.
Leg de kledingstukken op je bed en begin met uitzoeken. Vieze kleding mag gelijk de wasmand in. Vervolgens maak je drie stapels: “houden”, “twijfel” en “weg”. De “houden” stapel is voor je favoriete items die je regelmatig draagt, deze kleding mag direct weer terug in de kast.
Moet ik kapotte kleding in de vuilnisbak of in de kledingcontainer gooien? Kapotte kleding mag ook in de kledingcontainer. Je oude/kapotte kleding kan nog goed worden gebruikt voor producten als poetsdoeken, isolatiemateriaal of vloerbedekking. Schoenen mogen ook in de kledingcontainer worden gegooid.
– Leger des Heils Reshare geeft de kleren gratis weg aan mensen in nood (bijvoorbeeld daklozen of asielzoekers). Ook worden de donaties voor een klein prijsje in hun tweedehandswinkels verkocht. Soms versturen ze de kleding naar sorteerbedrijven. Dit laatste levert geld op die ze vervolgens in hulpprojecten investeren.
Herdraagbare kleding wordt getransporteerd naar landen buiten de Europese Unie. Met name naar Afrika en Oost-Europa. Hier is behoefte aan goede tweedehands kleding. De kleding wordt op tweedehands markten verkocht tegen lage prijzen.