Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit.Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Teddy: Vaak worden de gedoneerde kledingstukken die bijvoorbeeld in een Leger des Heils-bak worden gegooid opgehaald en geleegd in een sorteercentrum. Dat is dan ook meteen waar de liefdadigheid ophoudt. Het Leger des Heils verkoopt de verzamelde inhoud namelijk aan een sorteerbedrijf.
Stop je zak met kleding in de bak
Natuurlijk gooi je je oude kleren en schoenen niet bij het restafval. Je brengt ze gewoon naar de textielbak (of kledingcontainer). Je mag daar vrijwel alle kleren en schoenen in stoppen, ook als ze gescheurd of versleten zijn.
Zijn de shirtjes te verwassen of is kleding stuk, dan probeert Lenting klanten te vinden die het textiel kunnen recyclen. "Het kan dan nog gebruikt worden als poetslappen, of de automotive-industrie maakt er bijvoorbeeld hoedenplanken van."
Het merk sorteert de kleding op kleur en materiaal en ontdoet het van knopen, ritsen en labels. Hierna vervezelen ze het textiel via mechanische recyclage. De gerecyclede vezels worden hierna samengevoegd met verschillende nieuwe vezels en gesponnen tot garen. Met dit garen worden nieuwe kledingstukken gemaakt.
Als je een kledingstuk echt niet meer gaat dragen, wat kun je er dan het beste mee doen? 'Je kunt het in een bak van het Leger des Heils of Sympany doen. Alles wat je daarin gooit, wordt verkocht aan bedrijven.
Staat er geen container van o.a. Sympany of ReShare (Leger des Heils) in jouw buurt? Ook bij het afvalinzamelbedrijf van je gemeente kun je je textiel inleveren. Charitatieve organisaties houden overigens in veel gemeenten nog steeds een paar keer per jaar de aloude huis-aan-huis-inzamelingsacties.
Bij sommige supermarkten of winkelcentra staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. U kunt daar uw oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. En textiel zoals handdoeken, washandjes, tafellakens en dekbedovertrekken.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Herdraagbare kleding wordt getransporteerd naar landen buiten de Europese Unie. Met name naar Afrika en Oost-Europa. Hier is behoefte aan goede tweedehands kleding. De kleding wordt op tweedehands markten verkocht tegen lage prijzen.
Moet ik kapotte kleding in de vuilnisbak of in de kledingcontainer gooien? Kapotte kleding mag ook in de kledingcontainer. Je oude/kapotte kleding kan nog goed worden gebruikt voor producten als poetsdoeken, isolatiemateriaal of vloerbedekking. Schoenen mogen ook in de kledingcontainer worden gegooid.
In Amerika en Europa staan er duizenden, van Sympany dus, maar ook Het Leger des Heils, Humanitas en De zak van Max zamelen kleding in. “Zo'n Leger des Heils zamelt de spullen in en verkoopt ze per kilo door aan kledingsorteerderijen. Voor dertig cent per kilo als de boel is opgehaald in Amsterdam-Noord.
Bij sommige supermarkten of op straat staan bijvoorbeeld verzamelcontainers voor oude kleding een textiel. Ook bij een kringloopwinkel, liefdadigheidsinstelling of soms bij een kledingwinkel kan je oude jeans inleveren. Daarnaast kan je ze wegbrengen bij het gemeentelijk afvalstation.
Geef je kleding en schoenen voor dieren in nood
kunnen we helaas niet gebruiken. De kleding en schoenen worden vervolgens door ons verzameld, gesorteerd en daarna verkocht. Deels als 2e hands kleding en anders voor recycling.
€0,40 per kilo. We zamelen kleding en schoenen in die u zelf niet meer draagt, maar nog wel zo mooi, netjes en modieus is dat we er nog iemand een plezier mee kunnen doen. Dit wordt bij ons gewogen en ingenomen en u krijgt het aantal kilo's dat hieraan voldoet direct contant of per bank uitbetaald!
– Leger des Heils Reshare geeft de kleren gratis weg aan mensen in nood (bijvoorbeeld daklozen of asielzoekers). Ook worden de donaties voor een klein prijsje in hun tweedehandswinkels verkocht. Soms versturen ze de kleding naar sorteerbedrijven. Dit laatste levert geld op die ze vervolgens in hulpprojecten investeren.
Bij SHUUZ krijg je geld voor gebruikte schoenen. De gebruikte schoenen die u in uw kelder of op zolder vindt bij het schoonmaken en opruimen van uw huis horen niet eenvoudigweg bij uw afval weggegooid te worden. Een dergelijk advies, dat u op sommige paginas op het internet vindt, kunt u het beste direct weer vergeten.
Textiel dat echt vies is en vlekken heeft die er niet meer uitgaan, zoals olie- of verfvlekken, hoort bij het restafval. Dit texiel is helaas niet meer te recyclen en hoort daarom niet in de kledingcontainer.
Gooi de kussens weg als je geen andere mogelijkheden meer hebt. Als je geen andere opties meer hebt, dan is soms het enige wat je nog kunt doen om je kussens in de vuilnisbak te gooien. Je kunt ze ook naar het afvalbrengstation van je gemeente brengen.
De beste en meest kreukvrije manier om je kleding op te hangen is nog altijd op een hangertje. Plaats een decoratieve plank aan de muur met wat schilderijen, plant of spiegel met een rails eronder waar je je kleding van de vorige dag aan hangt. Je kunt er ook nog wat losse mandjes aan bevestigen voor je accessoires.
Mocht je die niet in de buurt hebben of zijn je schoenen helemaal versleten, dan kun je ze meestal ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen. Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer. Je kunt schoenen die nog goed zijn ook te koop aanbieden op een website voor tweedehands spullen.
Goede doelen en textielcontainers
Jij kunt jouw steentje bijdragen. Namelijk door schoenen (en kleding) te doneren aan goede doelen als Sympany en het Leger des Heils. Of breng ze naar een textielcontainer bij jou in de buurt. Zij zorgen ervoor dat jouw shoes terechtkomen bij de mensen die ze het hardst nodig hebben.