Bovenwettelijke vakantiedagen blijven tot 5 jaar na de opbouw ervan geldig. Alle bovenwettelijke dagen die je werknemers in 2022 opbouwen, kunnen ze dus nog gebruiken tot en met 2027.
De cao of de werkgever bepaalt of medewerkers bovenop hun wettelijke vakantiedagen extra vakantiedagen krijgen. Dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen. Die zijn niet verplicht – tenzij het in de cao staat waaronder medewerkers vallen.
De werkgever moet altijd eerst de wettelijke dagen afschrijven van een werknemer die verlof aanvraagt. Een werknemer moet alert zijn als hij of zij nog veel bovenwettelijke vakantiedagen heeft die komen te vervallen.
Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Daarna verjaren ze. Je moet de dagen die je dit jaar opbouwt dus binnen 5 jaar opnemen. Soms blijven je bovenwettelijke vakantiedagen langer geldig dan 5 jaar.
In Nederland is bepaald dat medewerkers vier keer het aantal contracturen als vakantieuren krijgen. Bij een 40-urige werkweek betekent dit 160 verlofuren en 20 verlofdagen. Wat is bovenwettelijk verlof? Bovenwettelijk verlof is verlof dat de werkgever extra geeft, boven op de wettelijke verlofuren.
Deze vakantiedagen worden de bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een ruimere vervaltermijn dan bij wettelijke vakantiedagen. Deze vakantiedagen vervallen na 5 jaar.
Deze bovenwettelijke vakantiedagen worden doorgaans in de arbeidsovereenkomst of cao vastgelegd. De bovenwettelijke vakantiedagen verjaren pas na vijf jaar. Dit betekent dat de werknemer de openstaande bovenwettelijke vakantiedagen meermaals kan meenemen naar het daaropvolgende jaar.
Als u meer vakantiedagen opbouwt dan het wettelijk aantal, spreken we van 'bovenwettelijke' vakantiedagen. In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantie-uren.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Als werkgever moet u hem in de gelegenheid stellen om zijn vakantiedagen op te nemen. Het uitgangspunt is dat u de vakantie vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. De oudste opgebouwde vakantiedagen komen het eerst te vervallen.
Niet opgenomen vakantiedagen verjaren soms na 5 jaar
Als u niet in staat was uw wettelijke vakantiedagen op tijd op te nemen. Bijvoorbeeld omdat u daarvoor te ziek was. Of omdat uw werkgever het u onmogelijk maakte om (genoeg) vakantie op te nemen; Als u bovenwettelijke vakantiedagen heeft.
Een verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen is de houdbaarheid. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn langer 'houdbaar'. Bovenwettelijke vakantiedagen die niet worden opgenomen, vervallen pas na vijf jaar. Werknemers kunnen deze dus in principe opsparen.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Omdat het vakantiegeld bovenop het reguliere loon komt, kan het zijn dat de heffingskortingen aan het einde van het jaar lager uitvallen. Dan moet er geld terugbetaald worden. Om dat te voorkomen wordt er over het vakantiegeld een extra verrekeningspercentage toegepast.
“Alleen als de werknemer daadwerkelijk in de onmogelijkheid verkeert om de vakantiedagen op te nemen (bijvoorbeeld wegens ziekte), verliest hij het recht op vakantie.In dat geval wordt zijn vakantiegeld aan hem uitbetaald voor de dagen die hij niet kon opnemen”, legt Catherine Legardien uit.
Als je je wettelijke vakantiedagen niet hebt opgenomen, kun je die niet meenemen naar het volgende jaar.Soms kun je het vakantiegeld nog wel uitbetaald krijgen.
Je wilt namelijk het aantal vakantie uren bij 32 uur weten. In het voorbeeld komt dit neer op 32 bovenwettelijke uren, wat resulteert in 4 extra dagen. In dit geval is er sprake van 150 vakantie uren of 20 vakantiedagen per jaar.
Géén verplichting
De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Wie hard werkt, wil en moet af en toe ook uitrusten. Daarom heb je recht op een aantal vakantiedagen per jaar. Iedereen heeft wettelijke vakantiedagen. Daarnaast krijg je meestal nog extra bovenwettelijke vakantiedagen, als dat in je contract of cao staat.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Je betaalt namelijk bijzonder loonbelasting Hoeveel belasting is per inkomen verschillend, maar de belasting kan oplopen tot wel meer dan 55%. Een voorbeeld: Je wilt 20 verlofuren met een salaris van 25 euro per uur laten uitbetalen. Bruto ontvang je 20 x €25 x 8% vakantiegeld = €540.
Soms kiezen werkgevers ervoor om bepaalde dagen aan te wijzen als verplichte vrije dag, zoals bijvoorbeeld de dag na Hemelvaart, de zogenoemde brugdagen. Dat is toegestaan indien dat is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of cao.
U mag een vakantie weigeren als dit is vastgelegd in aanvullende regels. Heeft u in uw arbeidsovereenkomsten of in het bedrijfsreglement vastgelegd dat er in een bepaalde periode geen vakantie mag worden opgenomen? Of staat dit vermeld in de CAO? Dan mag u in deze periode een vakantieaanvraag weigeren.