Een Longlife koolstoffilter gaat tot 3 jaar mee, maar wanneer weet je nou of je het uiterste uit de filter hebt gehaald? Een koolstoffilter verwijdert vieze dampen en kookgeurtjes. Als na het reinigen van je Longlife koolstoffilter deze dampen en geuren blijven hangen, is het tijd om het filter te vervangen.
Het koolstoffilter kan je niet schoonmaken, helaas. Deze moet na elke 120 uur gebruik vervangen worden, wat eens per 3 tot 6 maanden is (Atag, 2020).
Misschien heb je nog nooit van koolstoffilters gehoord, maar het is een belangrijk onderdeel dat nodig is tijdens het koken. Ze zorgen namelijk voor een prettige en gezonde leefomgeving, door het filteren van fijnstof en nare kookluchtjes. Welke koolstoffilter je nodig hebt, hangt af van de afzuigkap die je hebt.
Wanneer jouw afzuigkap een recirculatiesysteem heeft, heb je een koolstoffilter nodig die de lucht die wordt teruggeblazen van tevoren zuivert. Longlife koolstoffilters zijn uitwasbaar en gaan, zoals de naam je vast al doet vermoeden, langer mee dan reguliere koolstoffilters.
Als jouw afzuigkap een koolstoffilter heeft, is het belangrijk om bij intensief gebruik het filter elke 6 maanden te vervangen. De lucht gaat bij dit type afzuigkap namelijk niet via een afvoer naar buiten, maar de lucht wordt gereinigd en vervolgens weer de keuken in gelaten.
Elke recirculatie afzuigkap maakt gebruik van koolstoffilters. Hiermee reinigt het apparaat de lucht in je keuken en blaast deze vervolgens weer terug. Om te zorgen dat je afzuigkap goed werkt, is het belangrijk om de filters regelmatig te vervangen.
In de afzuigkap zitten koolstoffilters. Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Wanneer de afzuigkap de kooklucht opzuigt, absorbeert het koolstoffilter het vuil en de geurtjes uit de lucht. De lucht is schoon en de afzuigkap blaast deze terug de ruimte in.
Veel mensen vragen zich af of ze een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moeten nemen. Omdat een luchtafvoer afzuigkap veel beter en effectiever is in het afvoeren van kooklucht en vet, raden we altijd aan om een luchtafvoer afzuigkap te nemen.
Het regenereren zelf vindt plaats in een oven die u 1 uur laat inwerken op 120°. Bij alle andere koolstoffilters is het aangeraden deze 2 tot 4 keer per jaar te vervangen, afhankelijk van het gebruik van uw dampkap.
Metalen filter schoonmaken
Klik de vetfilters los en spray ze in met afzuigkapfilter ontvetter. Laat de ontvetter ongeveer 10 minuten intrekken. Reinig de filters op 40 graden in de vaatwasser met een vaatwasblokje. Zorg ervoor dat het vette gedeelte naar beneden ligt en de vetfilters niet klem zitten in de vaatwasser.
Een afzuigkap kan lang mee gaan. Als je deze goed onderhoudt vaak wel 20 jaar. Zorg ervoor dat je de afzuigkap regelmatig schoonmaakt en de eventuele koolstoffilters om de zes maanden vervangt. Op deze manier verleng je de levensduur maximaal.
Doe het filter van de afzuigkap in de vaatwasser. Spray het filter in met ontvetter en laat dit 10 minuten inwerken. Doe de filter in een verder lege vaatwasser, doe een vaatwasblokje erin, en draai een programma op minstens 40 graden. Zo wordt je filter snel schoon!
Dompel het filter in een oplossing van kokend water waaraan een ontvettend afwasmiddel is toegevoegd. Gebruik voor het reinigen een borstel. Spoel vervolgens het filter uit onder de kraan met warmwater en laat deze daarna uitlekken.
Monoblock Pure 3.0 recirculatie technologie
De koolstofdeeltjes van de Monoblock Pure 3.0 koolstoffilter zijn voorzien van een natuurlijke coating, die exclusief door Novy wordt gemaakt. De Monoblock Pure 3.0 neutraliseert de sterkste geuren — zelfs vis — 95 tot 100%.
Hoelang gaat een koolstoffilter mee? De levensduur van een koolstoffilter is ongeveer 3 a 4 oogsten, hierna is deze aan vervanging toe omdat het filter in werking afneemt.
Een actief koolstoffilter is een filter met 'actief koolstof' waar water doorheen komt voor we het drinken. Daardoor werkt het filter als een magneet: houtskool wordt 'geactiveerd' waardoor het een positieve lading krijgt. Negatief geladen deeltjes hierdoor hechten zich aan het filter.
#1 Koolstoffilter
De reden dat er koolstof gebruikt wordt in de afzuigkap is omdat deze stof de eigenschap heeft om van zichzelf vuil op te nemen. Het koolstoffilter neemt de vuile lucht op die wordt opgezogen door de afzuiging, waarnaar het filter al het vuil in de opgezogen lucht absorbeert.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Deze filters kunnen niet worden gewassen en dienen na enige tijd te worden vervangen. Er wordt aangeraden om dit iedere 3 tot 6 maanden te doen, maar dit verschilt natuurlijk per huishouden.
Gemiddeld gaat een koolstoffilter 6 tot 8 maanden mee. Dit in tegenstelling tot plasmafilters, deze hebben een levensduur van zo'n 15 jaar. Het plasmafilter is een relatief nieuwe ontwikkeling en werkt met koude verbranding. Het filtert naast de geuren uit de kooklucht ook pollen, bacteriën, virussen en schimmels.
Een actief koolfilter is een filter gevuld met actieve kool korrels om water van onzuiverheden te kunnen ontdoen. Het te behandelen water wordt hierbij neerwaarts door het actieve koolbed gepompt, waar de aanwezige verontreinigingen worden geadsorbeerd door de actieve kool.
Koolstoffilters kunnen effectief veel verontreinigingen uit water verwijderen of verminderen, waaronder VOS, chloor-, lood, fluoride, pesticiden en veel meer.