Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Alcohol heeft effect op alle hersenfuncties, van de motoriek tot de zintuigen. In kleine hoeveelheden lijkt alcohol je losser te maken. Dit komt doordat alcohol de hersenfuncties beïnvloedt die je gedrag reguleren, waardoor je je vrijer en minder geremd gaat voelen.
Herstel van de hersenen na alcoholgebruik
Hersenschade door alcoholgebruik is vaak te genezen. Veel drinkers die stoppen met alcohol drinken kunnen verbetering ervaren. Dit is niet bij alle drinkers het geval. Hoe langer en hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans is dat de schade voor altijd is.
Jarenlang overmatig drinken zorgt voor het krimpen van de hersenen. Bij zeer zware drinkers kan het volume met 10 tot 15% afnemen, na 10 tot 15 jaar. Alcoholgebruik heeft een sterke invloed op de frontale cortex (voorste gedeelte van de hersenen).
Overmatig alcohol drinken verhoogt de kans op geheugenstoornissen in het algemeen. Dus zowel op het korte- als op het lange termijn geheugen. Niet alleen je geheugen gaat achteruit, ook het denken wordt vertraagd, de ruimtelijke oriëntering vermindert en je kan je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties.
Nee, je hersencellen gaan niet dood van alcoholgebruik. Dat is een fabeltje. Het verandert wel de chemische samenstelling van je brein. Als je op regelmatige basis de neurochemie van je hersenen verandert, veranderen op den duur de eiwitten van de cellen.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Een blackout of grayout door alcohol is gevaarlijk. De alcohol beschadigt je hersenen, zeker wanneer je vaker te veel drinkt. Bovendien is een blackout een teken dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt.
Een relatief geringe hoeveelheid alcohol heeft dus geen impact. Dat betekent niet dat je je hersenen niet beschadigt door veel te drinken: de uiteinden van de neuronen, de dendrieten, raken beschadigd zodat de informatie-overdracht gehinderd wordt. Ergo, dommer word je er uiteindelijk wél van.
Zo kan een kleine hoeveelheid alcohol de kans op hart- en vaatziekten, dementie en diabetes verkleinen. Ook bevat alcohol antioxidanten die je weerstand versterken tegen ziektes, en kan het stress en sociale remmingen verminderen.
Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Wat er echt gebeurt met je grijze massa na lange nachten vol betreurenswaardige keuzes. Je ouders waarschuwden je vroeger al voor de gevolgen van te hard feesten: daar gaan je hersencellen dood van.
Alcohol drinken lijkt in eerste instantie een positief effect op de depressie te hebben. Alcohol heeft een verdovend effect en kan ervoor zorgen dat je je minder somber en neerslachtig voelt, dat je minder piekert en makkelijker relativeert.
Lichamelijke afhankelijkheid alcohol
Lichamelijke afhankelijkheid wil zeggen dat jouw lichaam gewend is aan alcohol en dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt. Het gaat bijvoorbeeld om symptomen als trillende handelen of veel zweten.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Géén alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Iedere dag 1 glas alcohol drinken is al nadelig voor uw gezondheid.
Alcohol zorgt ervoor dat het gebied waar het kortetermijngeheugen zich in de hersenen bevindt, de hippocampus, niet meer normaal werkt en in extreme gevallen zelfs tijdelijk stilgelegd wordt. Hierdoor kunnen de herinneringen niet worden doorgegeven van het korte naar het langetermijngeheugen.
Stel jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken. Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier. Vraag in een restaurant naast wijn ook altijd een karaf water. Drink één op één: een glas wijn, glas water, etc.
Wanneer je veel alcohol drinkt, kan het zijn dat je je de volgende dag niet meer alles herinnert wat er gebeurd is. Deze vorm van geheugenverlies door alcohol noemt men een black-out. Overmatig gebruik van alcohol kan ook dementie veroorzaken.
Te veel en te vaak alcohol is schadelijk voor je lichaam, bijvoorbeeld voor je lever, slokdarm, maag en darmen. Je kunt last krijgen van moeheid, moeite met slapen, vaak bang zijn of somber. Je hebt kans op verslaving aan alcohol. Omdat je hersenen nog in de groei zijn, ben je veel gevoeliger voor alcohol.
Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde 'dronken mensen en kinderen spreken altijd de waarheid'. Deze gedachte, dat we met een flinke slok op de waarheid vertellen, is al eeuwenoud. Zo hadden de Romeinen hiervoor de uitspraak 'in vino veritas'; de waarheid bevindt zich in de wijn.
aangeschoten, beneveld, beschonken, dronken, kachel, keil, ladderzat, laveloos, lazarus, teut, toeter, zat.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.