Groeihormoon zorgt onder meer voor het onderhuod van uw spieren en botten. Het regelt de waterhuishouding in uw lichaam en zorgt voor een juiste vetverdeling. Als u een groeihormoon tekort heeft, kunt u last hebben van spierzwakte, botontkalking, osteoporose en meer vetweefsel rond uw buik.
Groeihormoon regelt het groeiproces en zorgt voor de juiste hoeveelheden vet, water en spieren in het lichaam. Het stimuleert de bouw van nieuwe cellen en de aanmaak van stevig botweefsel. Groeihormoon is bovendien van invloed op het concentratievermogen en het geheugen.
Oorzaken van een groeihormoontekort
Groeihormoondeficiëntie kan erfelijk zijn, maar vaak is dit niet het geval. Meestal ontstaat het doordat je hypofyse beschadigd is en het hormoon niet meer of onvoldoende kan aanmaken. Deze beschadiging kan komen door een ongeval of door een tumor in de hypofyse.
Bij meisjes treedt deze op als zij een jaar of 11 zijn en bij jongens als zij een jaar of 13 zijn. Deze groei vindt plaats onder invloed van de geslachtshormonen samen met groeihormoon die door het lichaam worden geproduceerd..
Het groeihormoon dat uw kind krijgt wordt gemaakt in de fabriek (biosynthetisch). Het is precies hetzelfde als het groeihormoon dat de meeste mensen zelf in hun lichaam maken. U moet het groeihormoon zelf met een pen met een naaldje onder de huid inspuiten bij uw kind. Dit doet u 1 keer per dag 's avonds.
Als de jeugdarts of huisarts denkt dat uw kind misschien een groeistoornis heeft, dan verwijzen zij uw kind naar de kinderarts. Deze zoekt of er een oorzaak is voor de vertraagde groei. Heel soms wordt overwogen een kind groeihormoon te geven. Dit kan helpen de groei weer geheel of gedeeltelijk in te halen.
Een verminderde lengtegroei kan verschillende oorzaken hebben, zoals: aangeboren kleine lengte en kleine ouders (als de ouders van een kind kleiner zijn dan gemiddeld, dan is het normaal dat het kind ook kleiner is dan gemiddeld) aangeboren groeistoornis van het skelet. coeliakie.
Mensen met een primaire groeistoornis hebben – naast een kleine lengte – vaak opvallende uiterlijke kenmerken. De armen en benen zijn bijvoorbeeld relatief kort, of de schedel heeft een afwijkende vorm. Iedere primaire groeistoornis heeft zijn eigen, typische kenmerken.
Groeihormoon zorgt voor een toename van de eiwitsynthese en remt de eiwitafbraak. Het meeste groei-effect verloopt indirect, namelijk via IGF-1. De spiermassatoename is een andere toename in spiermassa dan de toename in spiermassa die je verkrijgt door te trainen, te rusten en goed te eten.
Groeispurt in puberteit
Onder invloed van geslachtshormonen gaat de hypofyse meer groeihormoon uitscheiden. Hierdoor versnelt de aanmaak van nieuwe kraakbeencellen in de groeischijven. Tijdens de puberteit ontstaat er daardoor een groeispurt. De geslachtshormonen hebben ook invloed op de 'rijping' van het bot.
Behandeling met groeihormoon leidt tot een 'sociaal acceptabele lengte'. Gemiddeld worden de meisjes ruim 10 centimeter langer, als de behandeling vroeg wordt gestart.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Bij het syndroom van cushing maakt het buitenste deel van de bijnieren (de schors) te veel van het hormoon cortisol. Cortisol heeft zeer veel effect op vrijwel alle organen en weefsels van het lichaam.
Kan ik op latere leeftijd nog doorgroeien? Nee, dat kan niet meer. Aan het uiteinde van je botten zitten groeischijven. Zolang je nog in de groei bent wordt deze groeischijven door middel van kraakbeen verder uit elkaar geduwd waardoor je dus groeit.
Oorzaak intra-uteriene groeiachterstand
Intra-uteriene groeiachterstand komt soms doordat de baarmoederkoek onvoldoende functioneert. Meestal haalt uw kind deze groeiachterstand binnen één tot twee jaar in. Maar het komt ook voor dat uw kind de rest van zijn leven klein blijft.
Te weinig eten of eenzijdige voeding. Bepaalde geneesmiddelen. Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes. Emotionele, psychische en sociale factoren.
Als u als man kleiner bent dan 1,66 m en als vrouw kleiner dan 1,55 m, dan vinden artsen u abnormaal klein. U kunt zich natuurlijk ook klein van gestalte voelen terwijl u medisch gezien 'normaal' bent.
Wereldwijd is ondervoeding de voornaamste oorzaak van gestoorde groei. Ondervoeding kan zowel te wijten zijn aan armoede als aan ziektes, zoals eetstoornissen en bepaalde chronische aandoeningen (bijv. bloedarmoede door malaria, worminfecties, chronische infecties, …).
De krachtige ingrediënten werken hard om bot-, spier- en kraakbeengroei te stimuleren, waardoor je lengte gestaag kan toenemen. Een veilige en natuurlijke manier om je lengte snel en permanent te vergroten.
Een van de grootste nadelen: het risico op kanker. HGH stimuleert de groei van weefsel in het lichaam en kan daardoor ook een groeispurt betekenen voor een tumor. Ook kunnen er metabolische problemen ontstaan. Als je lichaam vet omzet in brandstof doordat je sport, dan is dat normaal.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.