Als je bij een energieleverancier ingeschreven staat met een foute meternummer (en bijgevolg ook een foute EAN-code), dan moet je de nodige controles uitvoeren en je leverancier schriftelijk op de hoogte brengen, zodat die de passende wijzigingen kan doorvoeren.
De EAN-code is het identificatienummer van uw aansluiting op het elektriciteits- of aardgasnet. De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint met 5414. Deze code hoort altijd bij een bepaald adres (leveringspunt) en niet bij een persoon.
►EAN is een afkorting van Europees Artikel Nummer. Het is een 13-cijferige code die zich op een product onder de streepjescode bevindt. Het is een unieke code om zo een product of producteenheid een identificatie te geven. Voor elk product, elke variatie of eenheid is een uniek EAN nummer nodig.
Je kunt je EAN-code dus ook aanvragen bij je eigen netbeheerder. Ook kun je je EAN-code opzoeken via het EAN-codeboek. Als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier kan je nieuwe leverancier de EAN-code via de netbeheerder opvragen.
EAN codes worden gebruikt om producten te identificeren – alles wat je kunt prijzen, bestellen en verkopen.
U vindt uw EAN-code (achttien cijfers - beginnend met 54144) op uw energiefactuur, of door te bellen naar uw netbeheerder. Als u zowel gas- als elektriciteitsklant bent, hebt u 2 EAN-codes: 1 voor elektriciteit, en 1 voor gas.
Een EAN code is verplicht als je jouw producten wilt verkopen op platforms als Bol.com, Amazon of wil leveren aan winkels als CoolBlue. Je moet hiervoor officiële EAN-codes gebruiken om jouw producten te kunnen identificeren. Dit is niet mogelijk als je zelf barcodes hebt gemaakt via een generator.
EANcode.nl. Nee, dit is niet verplicht. Verkoopplatformen vragen alleen om de EAN code cijferreeks. Wilt u de producten labelen met de codes, voor bijvoorbeeld in een fysieke winkel, dan kunt u de bijhorende stickers meebestellen.
De EAN-code is niet hetzelfde als het meternummer: met de EAN-code wordt een leveringspunt geïdentificeerd terwijl met het meternummer een toestel wordt geïdentificeerd, nl. de meter. Als u uw meter moet laten vervangen, zal er op uw toestel wel een nieuw meternummer staan, maar blijft uw EAN-code overanderd.
EAN is een afkorting van Europees Artikel Nummer. Het is een 13-cijferige code die zich op een product onder de streepjescode bevindt. Het is een unieke code om zo een product of producteenheid een identificatie te geven. Voor elk product, elke variatie of eenheid is een uniek EAN nummer nodig.
De GTIN or EAN-13 code bestaat uit een barcode en 13 nummers.
Waarom zou u EAN codes aanvragen? De EAN nummers zijn een vereisten als u een product wilt aanbieden, zowel online als in fysieke winkels. Met de codes geeft u de producten een uniek kenmerk, zodat grote online platformen zoals Bol.com, Amazon en Google Shopping uw aanbod kunnen identificeren en zullen accepteren.
Uw EAN-code(s) kunt u opzoeken in het EAN-codeboek. Uw meternummer is uiteraard wél aan uw slimme of traditionele meter verbonden. Deze kunt u dan ook vinden op de meter in de meterkast.
De EAN-code is het identificatienummer van uw aansluiting op het elektriciteits- of aardgasnet. De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint met 5414. Deze code hoort altijd bij een bepaald adres (leveringspunt) en niet bij een persoon.
EAN. De EAN-code bestaat in twee varianten, de EAN 8 en EAN 13.
Verplicht of niet? Het invullen van de informatie over verpakkingen is niet verplicht.
Wat is het verschil tussen EAN, GTIN en GS1 codes? EAN is een afkorting van 'European Article Number'. Voordat GS1 Nederland onderdeel werd van de wereldwijde GS1 organisatie heetten we EAN Nederland. De naam EAN blijft hardnekkig bestaan in Nederland, maar is dus de voorloper van GS1.
EAN aanvragen
Wil je een uniek of nieuw artikel verkopen via bol.com, maar heb je nog geen EAN/GTIN? Dan kun je dit zelf aanschaffen via: GS1 voor Nederlandse partners.
EANcode.nl. Het koppelen van codes aan producten gebeurt op het desbetreffende verkoopplatform (bol.com, Amazon, etc.). Naast productgegevens en prijsinformatie vult u ook de EAN code in. Product en code wordt op deze manier automatisch aan elkaar gekoppeld.
In de Benelux zijn de meeste grote doe-het-zelf-, tuin- en dierretailers en hun leveranciers aangesloten op de GS1 datapool. In Nederland is dat GS1 Data Source en in België en Luxemburg My Product Manager.
GS1 Nederland is een not-for-profit organisatie die organisaties bij elkaar brengt om afspraken te maken over het ketenbreed en gestandaardiseerd vastleggen en delen van informatie over producten en processen.
Hoe ziet een GS1 Digital Link eruit? GS1 Digital Link is een QR-code met een GS1 Digital Link "URI" - dit is in wezen een website-URL met aan het einde een GTIN van het product toegevoegd. De 2D-code kan worden gescand met een beeldscanner, die de GS1 Digital Link URI gebruikt om informatie over het product te vinden.
De EAN-code van uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting vindt u op uw jaarafrekening van uw energieleverancier.