De stroperige lava vormt bij het eerste contact met water een korst waarin vervolgens barsten ontstaan.Uit deze barsten sijpelt meer lava waaruit 'kussens' ontstaan. Kussenlava is zeer algemeen, omdat een groot deel van het aardoppervlak bedekt is met water. Bovendien liggen veel vulkanen bij of onder water.
Water en lava komen beide veel voor in de natuur, maar wat er gebeurt als ze met elkaar in aanraking komen is lastig te voorspellen. In sommige gevallen doet zich een enorme explosie voor, maar in andere gevallen koelt de lava enkel af en gebeurt er verder niets.
Wat gebeurt er als lava in de zee terechtkomt? De lava komt in het water terecht waarna er in de eerste plaats heel wat witte stoom te zien is. Op dat moment komen er ook (schadelijke) zoutzuurgassen vrij. Daarnaast is er sprake van een thermische explosie omdat de zee heel snel opwarmt.
Wat je ziet in zo'n wolk zijn kapotgeslagen stukjes lava, dus dat noemen we as, vulkanische as. En verder komen heel veel gassen naar buiten. Dat is in dit geval ook van stoom, dus water en er komen gassen uit zoals zwavel en CO2. En sommige van die stoffen zijn ook gevaarlijk voor mensen.
Lava is een vruchtbaar basismateriaal, met veel magnesium, ijzer, kalium, calcium, natrium en andere voedingsstoffen. Maar in de eerste jaren na een uitbarsting krijgen bomen of struiken nog geen vat op de gestolde massa.
In Nederland zit je op een kilometer diepte niet in de lava, maar is de aarde wel veel heter dan aan de oppervlakte. Van deze aardwarmte maken we gebruik van beschikbare waterbronnen.
Lava is rood/bruin van kleur, goed waterdoorlatend en heeft een goede haakweerstand.
Na duizenden kleine aardschokken in de afgelopen dagen en een paar aardbevingen tot 5.2 op de schaal van Richter is op 10 juli 2023 om 18u40 ( 16u40 lokale tijd) de breuk open gegaan in Litli Hrutur op Reykjanes.
In Nederland liggen geen actieve vulkanen. Wél is er een dode vulkaan genaamd de ''zuidwalvulkaan''. Deze dode vulkaan bevindt zich in de Waddenzee ruim 2 km onder het aardoppverlak. Deze vulkaan is inmiddels al 160 miljoen jaar niet actie.
Vloeibare lava kan temperaturen tot 1500 °C bereiken. Vooral de vulkaan Kilauea in Hawaï staat bekend om zijn gloeiend hete lava. De meeste lavastromen zijn echter 800 tot 1100 °C, en de vulkaan Ol Doinyo Lengai in Tanzania produceert de 'koudste' lava ter wereld van circa 500 °C.
Temperatuur en viscositeit
Deze lavastroom op Réunion stroomt langzaam naar de zee. Op het moment dat lava aan de oppervlakte komt heeft het normaal gesproken een temperatuur tussen 700 °C en 1200 °C. De viscositeit van lava is 100.000 keer zo groot als die van water. De viscositeit bepaalt hoe de lava stroomt.
In de Stille Oceaan is er een gigantische onderwateruitbarsting geweest van een vulkaan. De explosie vond plaats bij Tonga, een eilandengroep ten zuidoosten van Fiji en veroorzaakte een tsunami waarvan de uitdijende golven tot aan de westkust van de VS reikten.
Als twee aardplaten onder elkaar schuiven (een oceanische plaat onder een continentale plaat bijvoorbeeld), dan ontstaat er extreme warmte onder de aardkorst. Hierdoor smelt de plaat deels. Door de zwakke korst kan gesmolten gesteente (magma) opstijgen en naar het aardoppervlak stromen.
Onder water krijgt de lava nauwelijks de kans om te stollen, want het vaste gesteente in wording wordt door de immense stoomdruk onmiddellijk verbrijzeld. Wat daarvan overschiet, zinkt naar de zeebodem, waardoor die wordt opgehoogd en er uiteindelijk nieuw land kan ontstaan.
DE enige originele lavasteen leverancier
De vloer bestaat uit twee materialen: kunsthars en lavasteen. Kunsthars is een bindmiddel. Lavasteen is een vulkanisch gesteente. Als een vulkaan uitbarst, duwt het vloeibare lava naar buiten.
Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Magma in de Aarde heeft meestal een temperatuur tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het gesmolten gesteente geen magma maar lava genoemd.
De Mauna Loa is de grootste actieve vulkaan ter wereld. In het verleden toonden uitbarstingen van de vulkaan dat die heel hevig kunnen worden. Momenteel beperkt de uitbarsting zich tot de krater Moku'aweoweo, die aan de top van de berg ligt. De overheid is op haar hoede en volgt de situatie zeer nauw op.
De Vesuvius in Italië. Dit lijkt een onschuldige berg, maar deze berg is een vulkaan, één van de gevaarlijkste ter wereld! Eeuwenlang wordt de Vesuvius gezien als een dode vulkaan. In de Romeinse tijd wonen er veel mensen aan de voet van de vulkaan.
Tambora. De uitbarsting van de vulkaan Tambora op het Indonesische eiland Soembawa op 10 april 1815 wordt gezien als de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis. Bij deze uitbarsting vielen 10.000 slachtoffers.
Hoewel deze toenemende activiteit onrust baart, zeggen experts er ook bij dat een mogelijke eruptie mogelijks nog 1000 jaar op zich laat wachten. Vorige studies hebben aangetoond dat de vulkaan ongeveer om de 40.000 jaar uitbarst.
Wil je echt lava van heel dichtbij bekijken? Dat kan in IJsland!De Icelandic Lava Show in Vik is de enige plek ter wereld waar je veilig gloeiend hete gesmolten lava van dichtbij kunt ervaren.
De onderzoekers hebben de vulkaan de naam Borealis-moddervulkaan gegeven. De Borealis-moddervulkaan bevindt zich op zo'n 400 meter diepte, in het hart van een 300 meter brede en 25 meter diepe krater.
Waar komt lava dan vandaan? Bij vulkaanuitbarstingen komt vloeibare steen als lava uit de aarde. Wanneer lava nog in de aarde zit, heet het magma. Magma komt uit de aardmantel of uit het onderste deel van de aardkorst.
Als het magma aan de oppervlakte komt, heet het lava. De vloeibare lava stroomt over de hellingen van de vulkaan. Als lava afkoelt, stolt het tot harde blokken steen bijna zwart van kleur.