Ernstige gevolgen. Mensen die te veel coumarine binnenkrijgen lopen een groot risico op leverschade. Ook remt deze gifstof de bloedstolling en kan het gevaarlijke bloedingen veroorzaken. Sommige onderzoeken wijzen bovendien uit dat het eten van een extreme hoeveelheid kaneel kankerverwekkend is.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Advies. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum om niet langdurig veel Chinese kaneel of producten waar het in zit te eten. Gebruik niet overal kaneel in, maar wissel het af met andere kruiden en specerijen. Eet je gevarieerd, dan loopt je gezondheid geen gevaar.
Kaneel veroorzaakt meestal geen bijwerkingen. Doch als je zeer veel kaneel gebruikt, dan kan het kruid je mond en lippen irriteren en zweren veroorzaken. Sommige mensen zijn er allergisch voor. Het kan roodheid en irritatie veroorzaken als je huid ermee in aanraking komt.
Kaneel activeert de spijsvertering en vetverbranding waardoor het helpt bij afvallen. Dat werkt alleen als je ook je voedingspatroon aanpast. Je kunt niet zomaar raak blijven eten en hopen dat kaneel het wel allemaal oplost. Het is een gezonde suikervervanger vanwege de zoethout-achtige smaak.
Kaneel is rijk aan antioxidanten, heeft zoals gezegd een ontstekingsremmende werking, en kan samen met de honing inderdaad een zuiverend effect geven bij puistjes. Maar pas écht op als je zelf aan de slag gaat met kaneel(olietjes). Deze kunnen heel ernstige allergische huidreacties en eczeemklachten veroorzaken.
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Kaneel is goed voor je darmen
Kaneel bevat pro-biotische eigenschappen die helpen om goede bacteriën in je darmen aan te maken die de slechte onderdrukken. Kaneel aan je eten toevoegen kan zo infecties tegengaan, kan dus zorgen voor een beter darmgezondheid.
In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
Er zitten 6 kilocalorieën in 1 theelepel (2 gram) kaneel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaneel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een tweede manier waarop kaneel kan helpen met afvallen, is door het te gebruiken als suikervervanger. Een snuf kaneel bevat vrijwel geen calorieën, maar geeft wel een lekker smaakje aan je koffie, thee of yoghurt. Wil je minder energie binnenkrijgen als zoetekauw, vervang dan eens je suiker door kaneel.
Honing met kaneel stimuleert de stoelgang en de vertering van je voedsel. Zo vermindert kaneel de gasvorming in de darmen, en helpen zowel honing als kaneel om ontstekingen in de maag te genezen. Ten slotte zou honing met kaneel ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker afvalt.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Zowel Ceylon als Cassia zijn lekker en gezond. Als je echter veel kaneel wilt gebruiken, of een supplement neemt waar het in zit, kan Cassia schadelijk zijn vanwege het hoge coumarinegehalte. Samenvattend is Ceylon dan uiteindelijk van betere kwaliteit en veel veiliger (met toestemming vertaald).
Vet verbranden is in theorie eigenlijk heel simpel. Dit doe je door af te vallen. Oftewel, door minder te eten dan je nodig hebt. Je lichaam gebruikt energie die je binnenkrijgt via eten en drinken, of slaat die energie op.
De Ceylon kaneel is duurder vergeleken met de Cassia kaneel. Daarnaast is de kwaliteit beter, mede door de lage hoeveelheid coumarine.
De kaneelstokjes worden bijvoorbeeld in chutneys en rijstgerechten (de Indiase keuken) gebruikt. In de Nederlandse keuken doet men de stokjes bijvoorbeeld in appelmoes, warme wijn, gebak, marinades en stoofperen. Kaneel in poedervorm kom je in Nederland vooral tegen in gebak, koek en desserts.
Neem vier eetlepels honing, een eetlepel kaneelpoeder en drie kopjes warm water en maar er thee van. Drink drie of vier maal per dag een kwart kop. Het houdt de huid fris en zacht en houdt veroudering tegen.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
Van peren tot een stoofpotje van wild: kaneelstokjes komen altijd van pas als u aan het stoven slaat. De kaneel geeft het een lichtzoete, maar tegelijk kruidige smaak die het gerecht echt naar een hoger niveau kan tillen.
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
Ingrediënten: suiker, glucosestroop, donkere basterdsuiker (suiker, invertsuikerstroop, kleurstof (E150D), water, kaneelpoeder, natuurlijk aroma.