Omdat het Engels in alle uithoeken van de wereld al werd gesproken, groeide het uit tot wereldtaal. Nadat de Britse koloniën onafhankelijk werden, werden veel van deze landen officieel meertalig. Toch bleef de Engelse taal nodig om te kunnen communiceren tussen verschillende bevolkingsgroepen.
Groot-Brittannië heeft in die tijd veel kleine eilandjes en landjes ingenomen. Maar Engels is ook de belangrijkste taal door de Verenigende Staten. Daar wonen heel veel mensen en die spreken allemaal Engels. Engels is dus een van de meest gesproken talen ter wereld.
De Engelse taal is vanaf de 20e eeuw de invloedrijkste taal ter wereld. Dit komt door dat Groot Brittanië de baas was in veel gebieden over de hele wereld. Hierdoor is het Engels in veel voormalige koloniën nog steeds de voornaamste (ambtelijke en bestuurlijke) taal is.
Uit onderzoek van de Taalunie in 2010 blijkt dat jongeren positief zijn over de invloed van het Engels in het Nederlands. Ze beschouwen Engels als een trendy en hippe taal en waarderen dan ook de vele Engelse woorden in het Nederlands. Engels wordt verbonden aan populair taalgebruik zoals 'cool' en 'chill'.
De oorsprong van het Engels ligt in Germaanse stammen: de Angelen, Saksen en Juten. Zij kwamen naar de Britse eilanden rond 450. De oorspronkelijke Keltische bewoners werden naar het noorden en westen (Schotland en Wales) verdreven. De taal van de Angelen, Saksen en Juten is wat we nu het Oud-Engels noemen.
Meeste talen & meeste woorden
Papoea-Nieuw-Guinea is het land waarin de meeste talen worden gesproken, namelijk 840. Daarnaast is het Engels de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen elke week nog nieuwe bij).
1 Door het koloniale verleden heeft Groot-Brittannië tot halverwege de 20e eeuw wereldwijd veel invloed gehad en is Engels voor veel mensen nog steeds de tweede taal. 2 - De Kelten werden verdreven naar de uithoeken van het land; - Latijn werd de taal van de kerk en de overheid; - Londen werd gesticht.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Het aantal woorden in het Engels is in 2011 door o.a. Google geschat op ongeveer 1 miljoen. Tot voor kort had het Nederlands het grootste woordenboek ter wereld: het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) met meer dan 430.000 woorden.
Het geven van opleidingen in de Engelse taal geeft studenten ook meer kansen op een internationale loopbaan en koppelt ze vanaf het begin af aan al aan de internationale wetenschapswereld waar Engels de voertaal is.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt.
Een wereldtaal heeft meestal de volgende kenmerken: Het gebruik ervan strekt zich (ver) uit voorbij geografische grenzen. Het gebruik ervan is ook frequent buiten wat als het eigenlijke taalgebied van de betrokken taal wordt beschouwd. De taal is een officiële taal in een of meer staten waar zij niemands moedertaal is.
Ongeveer 380 miljoen mensen hebben het Engels als moedertaal en meer dan een miljard mensen spreken Engels als tweede taal of beheersen deze taal goed.
De taal werd sterk beïnvloed door de Oudnoorse taal van de Vikingen. Na de Normandische verovering van Engeland in 1066, ontwikkelde Oudengels zich tot Middelengels. Onderdeel van die verandering was het grote gebruik van leenwoorden uit de Normandische woordenschat en het gebruik van Normandische spellingsregels.
Want Engels heeft de rijkste woordenschat: tussen de 1 en 2 miljoen woorden. And still growing: om de 98 minuten komt er een woord bij.
Oorspronkelijk is de Engelse taal ontstaan uit vele dialecten (Oudengels), die naar Engeland werden overgebracht door de Angelsaksische kolonisten, beginnend in de 5e eeuw. De taal werd sterk beïnvloed door de Oudnoorse taal van de Vikingen.
Mensen beheersen gemiddeld een 8.000-tal woorden actief, en een tweevoud daarvan passief. De dikste woordenboeken zijn de Engelse en Franse, maar ze rekenen dan ook ruim.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Het antwoord is nee. Chinees leren is niet moeilijker dan welke taal ook. De grammatica is redelijk makkelijk. Chinees heeft bijna dezelfde structuur als Engels.
Steenkolenengels is het Engels zoals dat gesproken wordt door Nederlandstaligen. De term gaat terug op de bastaardtaal die rond 1900 door Nederlandse havenarbeiders werd gebruikt om te communiceren met de bemanning van steenkolenboten uit Groot-Brittannië.
Het Lagerhuis (House of Commons) is de belangrijkste kamer van het Britse parlement dat bestaat uit een tweekamerstelsel. De andere kamer is het Hogerhuis (House of Lords).
Omdat het geen officiële taal is en het in geen enkel land echt als voertaal wordt gesproken, zijn er geen documenten waarop staat wie deze taal spreekt. Maar de bijzonder hoogleraar schat dat er zo'n 100.000 actieve sprekers wereldwijd zijn.