Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen.
Behandeling. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie verdwijnen vaak spontaan. Neem echter onmiddellijk contact op met je arts of het Antigifcentrum (070 245 245) als je je onwel voelt. Een ziekenhuisopname is meestal niet nodig.
Bij een inname van meer dan 400-500 mg cafeïne per dag bij volwassenen, treedt mogelijk een cafeïneoverdosis op. Dit komt neer op ongeveer 4 à 5 kopjes koffie, 10 blikjes frisdrank of 2 energiedrankjes.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.
Cafeïne beïnvloedt allerlei vaatjes in je nieren waardoor de druk in de filtertjes van de nieren iets toeneemt. Hierdoor produceer je wat meer urine in het uur na je kop koffie. Veel mensen merken na het drinken van koffie dat ook hun darmen actiever worden. Koffie prikkelt de reflexen van de maag en darmen.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
De slaperigheid vermindert, je voelt je minder moe en kunt je beter concentreren. Toch wanneer je veel cafeïne binnenkrijgt, kun je last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Hoewel cafeïne een oppeppend effect heeft, kan te veel cafeïne ervoor zorgen dat je je uiteindelijk meer vermoeid voelt. Meestal zul je merken dat je slaapgedrag eronder lijdt. Je valt lastig in slaap en ligt constant te draaien.
Wanneer je koffie drinkt, ervaar je het opwekkende effect van de cafeïne die er in zit. Cafeïne beïnvloedt namelijk een mechanisme in je hersenen dat invloed heeft op je energie. Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen.
Zo lang duurt het voor cafeïne uit je lichaam is
Om wakker te worden is cafeïne dus een handig middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie beter laten staan. Gemiddeld duurt het zo'n vier à zes uur voordat de cafeïne uit je lichaam verdwenen is.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Overlijden door een te hoge cafeïne-inname wordt nauwelijks gerapporteerd, zo meldt het Voedingscentrum. Volwassen kunnen overlijden aan cafeïne wanneer ze ineens 10 gram cafeïne binnenkrijgen.
Cafeïne slecht voor de nachtrust
Net als alcohol kan cafeïne het slapen bemoeilijken, en dan met name het inslapen. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft.
Wat veel mensen niet weten, is dat cafeïne in veel meer producten zit dan alleen koffie en cola. Zo zit het van nature ook in theebladen (van zwarte en groene thee), cacaobonen en in guaranabessen.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
Deze bereiken je hersenen, waardoor je er daarna weer tegenaan kunt gaan. Wanneer je echter te veel en te vaak koffie drinkt, kun je merken dat je hoofd wat zwaarder aanvoelt. Ook wanneer je gewend bent om regelmatig koffie te drinken en je het drankje een keer overslaat in de ochtend kun je dit ervaren.
Cafeïne blijft tot zes uur in ons lichaam actief.
Koffie breekt vitamines af, met name vitamine B (onder andere B1, B2 en B12) en C. Vitamine C is onder andere een belangrijke antioxidant, is belangrijk voor het immuunsysteem en versterkt de ijzeropname in de darmen. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij het geheugen.
Een blikje energiedrank van 250 ml bevat zo'n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als een kop koffie.
In veel soorten frisdrank zit namelijk ook een hoeveelheid cafeïne. Cola, ijsthee en energy drinks kan je het beste laten staan, wanneer je op een no-caffeine dieet bent. Onder andere Fanta, Sprite en Chaudfontaine zijn wel cafeïnevrij!
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Als een middel in de Opiumwet is staat, dan is het een drug volgens de wet. Alcohol, tabak en koffie staan niet in de Opiumwet. Volgens de wet zijn het dus geen drugs.
Per 1 januari 2004 - Cafeïne
In 2004 verscheen de eerste dopinglijst van WADA. Cafeïne stond hier niet meer op. De reden hiervoor is vermoedelijk dat het gebruik van cafeïne wereldwijd sociaal geaccepteerd is.