Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Afvallen
Als je een maand zonder suiker leeft, is de kans al groot dat je minder snoept dan anders. Maar je hebt dus ook minder trek. Zo eet je uiteindelijk minder en val je af. Maar belangrijker, je maakt minder insuline aan.
De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt. Koolhydraatarme diëten, zoals suikervrije diëten, zitten vaak onder de 40%, waarmee je de kans loopt op een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen. Hoe lang de afkickverschijnselen duren, wisselt per persoon. Over het algemeen duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Je hebt meer energie
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Te veel suiker kan zorgen voor problemen
Ook kunnen je overtollige kilo's een extra belasting voor je gewrichten en spieren vormen. Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten. Zo kan bewegen pijn gaan doen. En dat kan er weer voor zorgen dat je je spieren minder gaat gebruiken.
Hoe lang het exact duurt, hangt af van veel factoren, maar met een normaal energietekort van 500 kcal verlies je wekelijks een halve kilo vet. Dat betekent dat je 2 kilo vet per maand kan verliezen. En zo doe je er dus gemiddeld 10 maand over om 20 kilo af te vallen.
Onder ultrabewerkte voedingsmiddelen vallen producten die veel suiker, vet en zout bevatten, maar juist arm zijn aan vitamines, mineralen en vezels. Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat.
Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Suiker geeft dus snelle energie, maar die energie is snel op. De suikerinname zorgt voor pieken van insuline en daarna adrenaline, waardoor er steeds meer spanning in de spieren optreedt. Door de stressreactie die de adrenaline veroorzaakt, raken de spieren uitgeput.
Suiker berooft je van je balans en energie
Zo raken de hormonen die voor het gevoel van honger en verzadiging zorgen bijvoorbeeld verstoord. En zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer van invloed is op de verhouding van de hormonen progesteron en oestrogeen.
Top 5 groenten met meeste suiker: Zongedroogde tomaat: 37,6 gram suiker - 331 kcal. Bieten: 6 gram suiker - 38 kcal. Maïs: 5,2 gram suiker - 85 kcal.