Door verminderde zuurstoftoevoer vergroot roken na de operatie de kans op infecties en een slechte wond- en botgenezing. De duur van uw opname kan hierdoor langer worden. De gemiddelde opnameduur blijkt voor rokers 2 dagen langer te zijn. Bij infecties kan uw opnameduur zelfs een paar weken langer worden.
Kans op infecties nemen hierdoor toe. Genezing van de operatiewond kan moeizamer verlopen door grotere kans op wondinfectie na de operatie. Het totale herstel van de afweer duurt minstens 6 maanden en begint pas 8 weken na het stoppen met roken.
Door roken: • maakt het lichaam minder weefsel aan om een wond of gebroken bot te repareren; • vertraagt de ingroei van nieuwe bloedvaten: de beschadigde bloedvaten in het lichaam worden minder snel vervangen door nieuwe bloedvaten; • ontstaat er botontkalking (osteoporose); de botten worden dan minder sterk.
Een “last minute” rookstop, zelfs 12 tot 48 uur voor de operatie, blijft aan te raden omdat er minder koolmonoxide in je bloed zal zitten. Daardoor is er meer plaats voor zuurstof. Maar stop je vlak voor je operatie, dan heb je wel een verhoogd risico op hoesten en slijmvorming.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Roken en slijmvorming irriteert de luchtwegen. Als u onder anesthesie (narcose) bent, wordt u via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing. Door ruim voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op complicaties tijdens beademing af.
Het herstel wordt hierdoor vertraagd en dat kan weer leiden tot een langer verblijf in het ziekenhuis. Uit de studie blijkt dat van de patiënten die vóór en na de operatie kauwgom kauwden, een kwart (27 procent) last had van verminderde darmwerking.
Alcohol Het is beter de eerste week na uw operatie geen alcohol te gebruiken. Activiteiten Houdt u er rekening mee dat een operatie, ook als deze in dagbehan- deling is uitgevoerd, invloed heeft op uw lichamelijke conditie.
Roken vertraagd de wondgenezing. Daarom is het verstandig de eerste paar dagen niet te roken. Ga na de behandeling enkele dagen niet met het gezicht in de zon zitten en maak ook geen gebruik van de zonnebank. Door de warmte kan er (opnieuw) een zwelling ontstaan.
Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn. Deze tests kunnen nicotine, cotinine en een ander afbraakproduct genaamd anabasine opsporen. Valspositieven voor nicotine komen vaak voor bij bloedonderzoek.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken? Je lichaam begint meteen met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. Nieuwe cellen nemen de plaats in van de beschadigde lichaamscellen. Meteen na het stoppen met roken, neemt de kans op longkanker af.
Het is namelijk heel belangrijk dat u nuchter bent voor de operatie omdat narcose normale reflexen, zoals hoesten en slikken, onderdrukt. Ook uw spieren verslappen. Voedsel dat in de maag zit kan daardoor teruglopen in de keelholte en vervolgens in de longen komen.
Bij sommige operaties is het volgende belangrijk: Menstrueren: soms mag u niet ongesteld zijn. Of kan de operatie alleen doorgaan als u in de 2e week van uw menstruatiecyclus zit. Als dit zo is, staat dit in de afspraakbrief.
Stoppen met roken en drugs. Dat is positief voor het genezingsproces! U dient 2 weken voor tot en met 2 weken ná de operatie te stoppen met roken en drugsgebruik (hieronder valt ook cannabis).
Dat kan door de narcose komen. Die gooit het concentratievermogen soms danig overhoop. Kan tijdelijk zelfs vergeetachtig maken. Maar ook de emoties die met een operatie gepaard gaan, maken ons vermoeid en ongeconcentreerd.
Wat moet u doen
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken.
U mag 24 uur voor de operatie geen drugs gebruiken. U mag deze ochtend tot 7.00 uur een licht ontbijt (beschuit met boter en zoet beleg) en een kop thee. Daarna mag u niets meer eten en geen melk (producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol drinken.
Het risico dat men overlijdt ten gevolge van de anesthesie is uiterst klein en hangt eerder samen met de algemene gezondheidstoestand van de patient, de aard van de chirurgie en eventuele complicaties die zich tijdens de operatie voordoen.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent.
Als je wiet gebruikt en het anesthesie-team is daar niet van op de hoogte (die controleren je 'narcose' en algemene toestand tijdens de operatie), zouden er zich onverwachte complicaties kunnen voordoen.